nedjelja, 26. kolovoza 2018.

... neka bude godišnji - i bi godišnji (dio peti - izvor Bune u Blagaju, Stjepangrad, Žitomislić, Kravice) !!!


... na preporuku prijatelja posjetili smo ovu povijesnu i prirodnu divotu !



... malo je riječi kojima možeš opisati viđeno, ono povijesno/graditeljsko i ono što je priroda ponudila!
... Blagaj je derviška tekija iz 16. stoljeća. Impozantna orijentalna građevina podignuta na mjestu najvećeg izvora u Hercegovini, izvora rijeke Bune koji protiče iz pećine dubine od 200 metara u stijeni.
To područje je poznato po raznolikosti svoje flore i velikom broju endemskih vrsta. Ponuda osim vizuale samog mjesta nudi klasični ugostiteljski dio te vožnju čamcem u unutrašnjost pećine.
... više na: https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja/tekija-u-blagaju-misteriozna-gradjevina-na-buni-koja-privlaci-turiste-iz-cijelog-svijeta/150626073

http://www.hercegovina.ba/index.php/bs/blagaj-bs


... prvo pogled na pećinu i izvor Bune, a zatim i na okolne slapiće !










... zatim sama građevina, tekija !







... i za pozdrav od Bune i Tekije poruka mudrosti:



... a iznad gradića Blagaja, Stjepangrad ili utvrda Stjepana (Vukšića) hercega Kosače !
... od samoga mjesta odnosno raskršća (desno) prema izvoru Bune gradina je udaljena 2- 3 kilometra od istog raskršća lijevo. Put je uži, asfaltiran, dosta šljunka i kamenja po cesti, ali motorom ili drugim motornim vozilom stiže se u podnožje brda i zidina za par minuta.
... uspon do zidina krada je kroz serpentinastu stazu, makadam tipa, uspon traje petnaestak minuta, poželjni je imati dostatnu količinu vode sa sobom ! 
... unnutrašnjost zidina je prilično očišćena od raslinja i pogodna za razgledanje, fotografiranje i razgovor sa vjetrom unutar zidina. Pogled na okolinu oduševljava !


 

 










... spomenuh pogled, ok sli po spuštanju s gradine trebate osvježenje, ali nisam ga potražio na ovoj staroj česmi ispod grada, već u gostionici, normalno s pivcem !




... pravoslavni manastir u Žitomislićima je slijedeća točka obilaska, kad već obilazim različite sadržaje nacionalnosti i vjerskih skupina BiH-a, red je obići i ovu na putu prema Kravicama.
... monah koji mi je pokazao crkvu iznutra bio je ljubazan, iznenađen kojom bikerskom posjetom i interesom, crkvu je otključao i omogućio mi razgledavanje.





























... najatraktivniji lokalitet na Trebižatu je slap Kravica, tri kilometra nizvodno od Vitaljine u Studencima blizu Ljubuškog. Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat te je kao prirodni fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost. Visina slapova je od 26 – 28 metara, s vodenim "amfiteatrom" ispod slapa promjera 120 metara u kome uživaju mnogi kupaći. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina i lišajevi koji upotpunjuju ljepotu i doživljaj koji samo oko može zapažati i mozak za budućnost zapamtiti. Uz slap niću razne konopljike, smokve i topole, različite biljne vrste, nadljeću ga vratenca, ptice. Nekada su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna kazala mi je ljubazna konobarica. Ulaz nije preskuo, 20 kn, cuga (pivo) bilo mislim tri KM, sve prihvatljivo, spust traktor vlakićem 2 KM. Parking hvala Bogu nitko ne naplaćuje.













... jedna kopnena sirena izranja iz vode !




Nema komentara:

Objavi komentar