subota, 25. lipnja 2022.

... usputnosti - jezero Fuka!

 ... selo, u selu jezero, oboje zajedničkog, neobična imena i proste asocijacije. Umjetno jezero veličine 8,5ha Fuka nalazi se nekoliko kilometara od Vrbovca, kod sela Cugovec na glavnoj cesti Zagreb - Bjelovar. Bogato je šaranom, amurom, štukom, smuđem, tolstolobikom i velikim babuškama te cverglom (patuljastim somićem).





... pratio sam igre i let Bijelih vilenjaka (Orthetrum albistylum). Ja ih kao i mnogi narodski nazivam vretencima jer u tu podvrstu kukaca i spadaju (vretencokrilaši).


* vretenca su najbrži letači u svijetu kukaca. Mogu letjeti do 50 km/h i dnevno prijeći nekoliko desetaka kilometara. Njihov životni ciklus spaja vodeno i kopneno stanište, a sastoji se od ličinačkoga stadija, koji provode u vodi, te odrasloga stadija, koji provode na kopnu. Često se može vidjeti da dva vretenca lete zajedno, i to tijela svinutih u obliku srca, što je dio ljubavnoga plesa. Mužjak prima ženku s pomoću svojih zadčanih nastavaka za čelo i iza glave ili za prsa. Nakon oplodnje ženka sama ili u društvu mužjaka polaže jaja u vodu ili ih utiskuje na vodeno bilje. Tu počinje vodena faza života ovih kukaca. Ličinke su veoma grabežljive i proždrljive. Život odrasloga vretenca sastoji se od lova na mušice i komarce, obrane svojega teritorija i pronalaska partnera.


... još jedno biće iz porodice vretenaca ! 
*Vretenca imaju izvrstan vid. Njihove složene oči sastoje se i od 10 tisuća malenih okašaca, kojima istodobno mogu gledati na sve strane i uočiti plijen na udaljenosti od čak 40 m. Vretenca su bioindikatori stanja okoliša. Njihova prisutnost potvrđuje bogatstvo i očuvanost ekosustava u kojemu žive. Uz vodena staništa možemo vidjeti plavetnu kosjenku, ljupku vodendjevojčicu, proljetnu narančicu u pratnji potočnoga regoča, žutoga bana, modroga kralja itd. Nazivi vretenaca jedni su od najljepših i najslikovitijih hrvatskih naziva vrsta.


... a za kraj posjete jezeru poslastica, višnje!



... usputnosti - kustošijanski Jelenak, Jelenkica i jedna gusjenica!

 ... neku večer smo s ceste ispred naše kuće spašavali bračni par Jelenaka. Sletjeli su na cestu i čekali da ih netko pregazi, možda namjerno, možda je to bila nesretna ljubav. No ubrzo su odletjeli na naše suncokrete, a potom na obližnji orah gdje im se u dijeljenju sigurnosti stabla pridružila jedna gusjenica, poneka papučica i mravi.