petak, 29. rujna 2023.

... oči pune Hrvatske - Gardinovec!

 ... do sada ni ja nisam znao za to selo od skoro devetstotinjak stanovnika u općini Belica (Međimurje). Imaju nogometni klub Radnički, lijepo uređen park u centru sela i školu. Škola je tema, iako je već počela prije mjesec dana. Vozeći se nedavno Međimurjem morao sam zastati ispred tog spomenutog parka. U parku pozdrav školarcima, šarena i vesela dobrodošlica najmlađima i svim osnovnoškolcima.

... za njih je tu i bunar zdravih želja i novih znanja.



... grb općine Belica ili sela !?


... mjesni pjesnik!


... Miki i Mini iz slame!


... dama u srcu!


... bubamarac i leptirić!



... koliko sam shvatio o uređenju parka brine Udruga građana Gardruža. Uređuju ga za razne građanske i religijske prigode.


... ono što sam kasnije pronašao jest još jedna briga o tradiciji. Točnije seoskom pralu. Kak su prali (rublje) naši stari. Otkrivena je i spomen ploča kod potoka Trnave.






* Riječ je o originalnoj manifestaciji, jedinstvenoj u Hrvatskoj, koju su prije desetak godina osmislili djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec sa svrhom jačanja svijesti prema baštini i odgovornosti prema starim predmetima.

Fotke i * dio teksta o pralu na Trnavi : https://mmc.hr/vijesti/i20200518_2.html

utorak, 26. rujna 2023.

... oči pune Hrvatske - Dunjkovec (Nedelišće)!

 ... još jedno iznenađenje s nedavne vožnje po Međimurju našao sam u selu Dunjkovec, općina Nedelišće. Pitanje je za sve kvizaše: "Gdje se nalazi najstarija pruga u Hrvatskoj"!?

* Najstarija željeznićka pruga u Hrvatskoj, izgrađena 1857. godine, prolazi Dunjkovcem i Macincom. Izgradnja željezničke veze započela je između Pragerskoga u Sloveniji i Nagykanizse u Mađarskoj, s nastavkom prema Budimpešti. Svrha je bila povezati Budimpeštupreko Hrvatske i Slovenije s postojećom prugom Beč -Trst.Nova željeznićka pruga povezivala je Kotoribu,Donji Kraljevec i Čakovec, te spojena na ovu prugu i puštena u promet 24.. travnja 1860.godine. Pruga je bitno pridonijela daljnjem razvoju naselja Dunjkovec. Osim prometne povezanosti mnogi sumještani Dunjkovca našli svoje zaposlenje na "štreki", pa je od jedno tradicionalnih zanimanja kojima se se bavili Dunjkovčari - zanimanje "štrekara". Pruga je i danas živa, i na njoj su postaje Dunjkovec i Macinec. Temeljem činjenice da pruga prolazi kroz Dunjkovec uređena je zbirka Štrekari koja je posvećena izgradnji pruge, odnodno pružnim radnicima. Zbirka s emože pogledati tokom cijele godine uz prethodnu najavu na brojeve telefona : 098/241061 ili 091/5407273


... to smo zvali drezina! ... sjećam ih se i sa pruge između Pakraca i Lipika. Prometovala je i jedna "obučena" u limuzinsko vozilo.


          ... stare kamene oznake na šliperima!


... muzejčić je aktivan tijekom manifestacije "Noć muzeja"!



... za čuvanje ove vrijedne kulturne baštine brine se Udruga "Međimurska gruda". Od zaborava su otrgnuli i sačuvali puno eksponata koji su izloženi i predstavljaju uspomenu na davne dane.

... drezina - značenje:

*** 1. Dvokolica, preteča bicikla, koja se pokretala odgurivanjem nogama; nazvana je po njemačkom konstruktoru Karlu von Draisu (1785–1851), koji ju je izumio 1817 bicikl.

2. U željezničkom prometu, manje tračničko vozilo na ručni (kadšto i nožni) ili na motorni pogon, koje služi za nadzor željezničkih pruga, prijevoz radnika i opreme. Takvo je vozilo na četiri kotača i nožni pogon razvio K. von Drais 1842., pa otud i naziv koji se danas široko rabi za gotovo sva pomoćna željeznička vozila.



... 25. travnja 2016., održalo se svečano otvorenje povijesne zbirke „ Štrekari “






 *

*

**

**

*

IZVORI:
* https://www.visitmedimurje.com/backend/opsirnije-enduser.asp?id=923
** https://www.tz-nedelisce.hr/povijesna-zbirka-strekari-dunjkovec-2/
*** https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=67914