nedjelja, 24. ožujka 2024.

... Festival svjetla Zagreb 2024!

 ... prošetao sam Zagrebom kroz ovogodišnje svjetlosne instalacije! Doduše do većine lokacija pješice je lakše bilo doći, pogotovo radi mnoštva posjetitelja. Moji komentari skrivaju se iza zvjezdice: *

Kula Lotrščak/ Svjetionik; Autor: Ranko Skansi
Zaplovite svjetlosnom bajkom i pridružite nam se kako bismo zajedno proslavili dolazak nove nade u naš Zagreb! Simbol grada Zagreba pretvorit će se u Svjetionik koji simbolizira početak još jednog Festivala svjetla i koji pokazuje vjernim posjetiteljima put prema svjetlosti koja obasjava čitav grad i koju svi željno iščekujemo!

* Premalo, dosadno, nezanimljivo, posebno pauze bez svjetlosne kulise na samoj kuli kao prošle godine!

Manifesto of ecology / Park Opatovina - igralište O.Š. Miroslava Krleže
Autor: Prolight
Simfonija ekologije i svjetlosti prikazana je ovdje u ritmu pulsirajućih svjetala.
Plesači koji demonstriraju agresivnu dominaciju nad prirodom; zelene trake koje predstavljaju sječu šuma i uništenje okoliša - iz ovog očaja bude nas očišćeni zvukovi osamdesetih, pozivajući nas na transformaciju iz sivila industrije u ekološki raj. Posjetite park Opatovina i spoznajte važnost življenja u skladu s nevjerojatnom snagom prirode.

* Nekako slično kao i prošlogodišnja instalacija na istoj poziciji, svjetla gore-dolje. Plesači su kratkom točkom digli zarinu doživljaja.





Lipicanci / Park Opatovina
Autor: Status grupa
Lipicanci nikada nisu bili sjajniji nego sada kada vas zajedno dočekuju u poznatoj gradskoj oazi.
Inspirirana lipicancima, svjetski poznatom autohtonom pasminom konja, ova svjetlosna instalacija vas poziva na susret s tri posebna primjerka kako biste ih upoznali u drugačijem svjetlu.

*Druga lokacija, predosadno i u ambijentu Opatovine. Lipicanac zaslužuje razigraniju instalaciju, a ne ovako statičnu.




Zagreb Medley / Tržnica Dolac
Autor: Festival of Lights International / MP-STUDIO
Postoji li dio Zagreba koji više odiše tradicijom od tržnice Dolac, na kojoj se već stoljećima odvija trgovina svježih namirnica?
I upravo zato povijesne zgrade koje ju okružuju postaju pozornicom ovogodišnjeg Festivala svjetla, spajajući pritom vrhunsku 3D mapping tehnologiju vizualizacije te tradicionalne i suvremene elemente jednog grada. Svjedočite plesu svjetlosnih priča po zgradama i upoznajte jedno novo, moderno lice voljenog nam grada!

* Zanimljivo, sličice mnogih  simbola Zagreba na zgradi.





ZG Luniranje / Tržnica Dolac - glavne stepenice
Autor: R/Inovacija
Spektakularni visokotehnološki „tepih", koji pobuđuje svjetski zagrebački urbanitet, rasprostrt je po njegovim ikoničnim stepenicama.
Time stvara dinamičnu impresiju ushita stapanja i sveobuhvatnosti Digitalne ere, koja je započela upravo nevjerojatnim nadrealnim performansima „elektroničkog Petra Pana", što je bio samo jedan od nadimaka jednog od najboljih pop umjetnika u povijesti, Michaela Jacksona.

* Ne kužim ovu "spust" stazu.



Mir / Dvorište Zagrebačkog plesnog centra, Ilica 10
Autor: ART LIGHT by Gordana & Zorislav Šojat
Riječ „Mir" na 73 jezika, napisana na 29 svjetskih pisama, priziva u svijest i naglašava potrebu za Mirom u današnjem svijetu uzburkane stvarnosti.
I u ovome trenutku milijuni ljudi u svijetu pate od ratnih razaranja. Njihova prva i jedina želja je Mir. Postavom „Mir", umjetnik želi kod svakog posjetitelja potaknuti želju za vlastitim doprinosom u uspostavljanju Mira u svijetu te zatitrati vibracijom Mira u svim tim jezicima i pismima, šireći je čitavim svijetom.

*Itekako potrebna instalacija i poruka za cijeli svijet.




Tebe nema, jao srcu mome / Zagrebački plesni centar, Ilica 10
Autor: Hušman, Klif i tonota
Koristeći se alatima analognog i digitalnog kolažiranja, autori/ce uslojavaju slike, boje i teksture herbarija i optičkih prizmi.
Tradicionalnim južnoslavenskim napjevima daju novo ruho suvremene elektronske glazbe, omogućavajući posjetiteljima da uđu u prostor monumentalnih psihodeličnih projekcija i trodimenzionalnog zvuka.

*Vjerojatno nešto najdosadnije otkako pratim ovaj festival.




Kocka / Masarykova ulica
Autor: Kotaga Studio
Interaktivna instalacija „CUBE" iz kreativnog studija Kotaga smješta vas u novu dimenziju interakcije sa svjetlošću, kreirajući sasvim novi doživljaj video piksela.
Dodirnite neke od bezbroj točkica, smještenih u oblik kocke, i pridonesite dinamičnom i fascinantnom vizualnom doživljaju. Granica između umjetnika, umjetnosti i gledatelja ovdje se briše kroz zabavni kreativni proces.

*Zanimljivo, taktilno mislim, posebno najmlađima.



Universum / Gajeva ulica
Autor: SEDEMMINUT
UNIVERSUM, najnoviji projekt slovačkog svjetlosnog dizajnera Sedemminut, donosi svjetlosni orkestar od pedeset svjetlećih kugli.
Koristeći svjetlost i refleksije na vodi, umjetnik stvara jedinstveni svijet koji se čini drugačijim kad ga pogledamo iz različitih kutova. Prošećite gradom i prepustite se harmoničnom ritmu orkestra, iskusite kako svjetlost i refleksije na vodi unose dinamičnost i ritam u inače statično urbano okruženje.

* Neobiđoh!


NIGHTOGRAPHY powered by Galaxy AI / Trg bana J. Jelačića
Autor: Festival of Lights International / MP-STUDIO
Ima nešto posebno u točki gdje se susreću noć i svjetlost.
Kao da svaka slika postaje priča, svaki detalj ima posebno značenje, a posebno kad ih se gleda kroz kameru novog Galaxya! Doživite novu sferu inovacija uz ovu instalaciju, inspiriranu galaktičkim cvjetovima, koja će dočaravati fascinantnu sinergiju svjetla i prirode!

*Odlično iskorišten promo trenutak u sklopu manifestacije, no mene nije dojmio. Barem su mnogi uživali fotkajući se u šarenoj kulisi.






Perspektiva / Europski trg
Autor: Marko Bolković (Visualia Group)
Interaktivna svjetlosna instalacija zamišljena je kao ogledalo kaosa koji se u određenoj točki stajališta pretvara u harmoniju.
Svjetlo ili mrak, dan ili noć, ispravno ili pogrešno - instalacija ukazuje na izbor i činjenicu da u životu uvijek postoji druga točka stajališta.

* Kao i u životi, dva kuta - dva pogleda, dva zaključka.
 




Za mir! / Park Ribnjak
Autor: SEDEMMINUT
Počevši kao lagana šetnja parkom, ova instalacija polako ubrzava te se suptilno pretvara u trčanje, dolazeći do vrhunca kada se čitava struktura pretvara u sprint.
Doslovno trčanje brzinom svjetlosti. U ovoj instalaciji slovačkog umjetnika Sedemminut, svjetlost i pokreti služe kako bi izrekli njezin moto: za mir, za slobodu, za umjetnost!

* Run Forrest, run!




Vlaška light vision / Stara Vlaška
Autor: Scuderia Zagreb - Tina Marković, Vid Lončarević, Dora Kuzmić
Pripremite se za putovanje živopisnim gradskim krajolikom kroz instalaciju „Svjetlosne vizure"!
Prošećite sanjivom izložbom svjetlećih slika, od kojih svaka prikazuje ljepotu i energiju grada na jedinstven i očaravajući način. „Svjetlosne vizure” nas uvlače u magični svijet zagrebačkih vizura onako kako ih do sada nismo doživjeli - po noći. Prepoznatljivi kadrovi, reinterpretirani u novom, svjetlećem koloritu, naglašavaju ljepotu grada, istovremeno se igrajući vizualnim elementima koji poznatim kadrovima daju novu dimenziju i potiču nas da maštamo i sanjamo u bojama. Bez obzira na to jeste li doživotni gradski stanovnik ili jednostavno uživate u uzbuđenju užurbane metropole, dođite i doživite ljepotu grada kao nikada prije.

*Zanimljivo, no dvije godine za redom istalikacij s istom instalacijom !?!?!?!




Čuvari budućnosti / Trg hrvatskih velikana
Autor: OKO
U svijetu u kojem je očuvanje našeg planeta od najveće važnosti, koncept „Čuvara budućnosti" pojavljuje se kao svjetionik nade.
Ova tema utjelovljuje vitalnu ulogu koju svatko od nas igra u očuvanju prirode za dobrobit budućih generacija. Inovativnim strategijama i nepokolebljivom predanošću postajemo upraviteljima okoliša, osiguravajući njegovu vitalnost i ljepotu koja traje kroz vrijeme.

*Zanimljiva šarena instalacija na zgradama "blizankama"!






Balončići / Park Zrinjevac
Autor: Ida Blažičko i Alex Brajković
Uplovite u svijet svjetlucavih balončića i doživite čaroliju koja osvaja osjetila.
Ova instalacija spaja čaroliju svjetlosti i nježnost sapunice, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo te atmosferu koja očarava sve uzraste.

*Pusti djeci na veselje!!!!





Okidač / Trg J. J. Strossmayera
Autor: Mia Roth, Tonči Čerina, Luka Fatović, Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević, Ivica Mitrović
Na svom putu od Venecije do Lonjskog polja, zaustavlja se nakratko u Zagrebu, postajući mjestom za promjenu percepcije neposredne okoline.
Prostorno-svjetlosna instalacija „Okidač“ kao polazište koristi fizički dio hrvatskog nastupa na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu - 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture.

*Šunka, a ne okidač! Ionako je Uskrs za dva tjedna!




Ritam i mjera svjetlosti / Trg kralja Tomislava
Autor: Javier Riera
Projekcija svjetlosti i geometrije, autora Javiera Riere, uvodi gledatelja u stanje simultane kontemplacije, zadivljenosti i spokoja.
Prostor kao da se otvara prema novoj dimenziji, a mjesto se transformira. Geometrija se ovdje shvaća kao prirodan jezik, prethodan tvari, koji povezuje našu nutrinu i prirodu. 

*Sjediš, čekaš, snimaš i dok ne nađeš stolicu ničim ne razbiješ jednoličnost.
 


We are all connected / Trg Marka Marulića
Autor: Festival of Lights International / MP-STUDIO
U suradnji s WWF-om, a povodom svjetske akcije „Sat za planet Zemlju", svjetla ovogodišnjeg Festivala svjetla obasjat će gorući problem: stanje našeg planeta.
U vrijeme kad se udaljavamo i od prirode i jedni od drugih, a posljedice snose i sadašnjost i budućnost, vrijeme je da se prisjetimo kako smo svi povezani, neodvojivi te isprepleteni. Briga o planetu time je jednaka brizi o samome sebi.
*Povodom akcije Sat za planet Zemlju/Earth Hour kojoj se ove godine priključuje i FSZ simboličnim gašenjem lokacija 23.3. od 20.30 do 20.45, multimedijalni umjetnik Alex Brajković / Immersive Studio kreirao je posebno za ovu priliku glazbeno-zvučnu kompoziciju u trajanju od 15 minuta.

*S obzirom na posjetu u trenutcima otvaranja festivala: zanimljivo.





Legacy in light / Trg Marka Marulića
Autor: Festival of Lights International / MP-STUDIO
Kruna hrvatskog srednjeg vijeka, otac hrvatske renesanse, otac hrvatske književnosti. Marko Marulić bio je autor nekih od najznačajnijih djela hrvatske književnosti koji je svojim riječima mijenjao načine razmišljanja.
I upravo će te riječi zasvijetliti na njegovom spomeniku, pretvarajući ga u svojevrsni simbol kulturne baštine, spajajući povijest s umjetnošću i ponovno oživljavajući ostavštinu ovog velikana.

* Marula poslužio djeci za vještinu penjanja.



Krijesnice / Trg Mažuranića
Autor: Jelena Petric, Vojin Hraste, Ana Mikin
Prva u nizu umjetničkih instalacija koje prate imaginarni život krijesnica i predstavljaju zamišljenu dinamiku njihovih odnosa i svakodnevice.
Ova viseća svjetlosna instalacija organskog oblika simbolizira nukleuse u kojima krijesnice miruju i spavaju prije njihove noćne šumske igre.

*Ok, krijesnice. Očekivao sam i ptice pletilje!



U oblacima / Trg Mažuranića
Autor: Scuderia Zagreb - Tina Marković
Vinite se do novih visina s interaktivnom instalacijom „U oblacima" na ovogodišnjem Festivalu svjetla!
Doživite čaroliju levitacije među oblacima dok se opuštate na jedinstvenim ljuljačkama, okruženi nježnim svjetlima i glazbom koja vas ostavlja bez daha. Dođite i uživajte u jedinstvenom i uzbudljivom trenutku, savršenom za obitelji i prijatelje. Ne propustite priliku da se zaljuljate među oblacima i stvorite uspomene koje će trajati cijeli život.

*Sa Zrinjevca prošle godine u novu okolinu. Aj, neka im!



AI Parazit / Trg Mažuranića
Autor: Scuderia Zagreb - Tina Marković, Vid Lončarević, Dominik Gadže
Svakodnevno se hranimo informacijama te hranimo mrežu informacijama.
Ovaj je suodnos predstavljen instalacijom „AI parazit", koja vizualizira nevjerojatne količine podataka koji kolaju među svim pojedincima. Ulaskom u kocku ogromnih dimenzija kroz koju putuju impulsi svjetla, imat ćete dojam da se nalazite u pulsirajućem srcu matrice AI parazita.

*Zanimljivo objašnjenje, paraziti su danas svuda oko nas.




Proljetna simfonija / Hrvatsko narodno kazalište
Autor: Festival of Lights International / Daniel Margraf
Kao jedna od najstarijih i najimpresivnijih zgrada u centru Zagreba, Hrvatsko narodno kazalište stoji kao jedan od njegovih simbola, kulturna institucija koja već dugi niz godina okuplja umove željne novih znanja i ideja.
I baš će ova zgrada postati platnom za prikaz impresivnih, kreativnih i drugačijih svjetlosnih prikaza koji bude maštu i u noćnom mraku brišu granice između sna i jave.

*Još jedan DEJA VU od prošle godine.





"Dvorana, lopta, stolice Dražen Petrović" / Plato garaže Tuškanac
Autor: Kolektiv 4B i Tvrđava kulture Šibenik
Instalacija je posvećena košarkaškom velikanu Draženu Petroviću, a predstavlja spoj umjetnosti i tehnologije.
Radi se o stiliziranom kipu dječaka s loptom, velikoj staklenoj četvorki ispunjenoj „Wilsonima" i podnožju s citatima. Instalacija šalje poruku o napornom radu kao jedinom receptu uspjeha. Središnji dio postave čini legendarna Draženova „četvorka" s dresa Šibenke i reperezentacije, kao poveznica njegovih početaka u Šibeniku i dana najveće slave na Olimpijskim igrama u Barceloni. Četvorka je ispunjena stotinama košarkaških lopti koje simboliziraju stotine ispucanih lopti na svakodnevnim treninzima. U podnožju skulpture ispisani su Draženovi citati i izjave o važnosti napornog rada, odlučnosti, predanosti i vječitoj težnji za postizanjem savršenstva. Instalacija „Dvorana, lopta, stolice“ ne govori samo o Draženovim sportskim uspjesima, već naglašava univerzalnost i bezvremenost Draženove ostavštine.

*Uvjerljivo najbolja instalacija. Iako sam ja prilično subjektivan s obzirom na uspomenu koju pojam, djelo i lik DP u meni budi. Prostor rezerviran za šibenski kraj. No i prošlogodišnja instalacija na ovome mjestu bila je među najboljima.





Meteoriti / Park šuma Tuškanac
Autor: Status grupa
Meteoriti su ponovno pronašli svoj put do Zemlje, a njihov pad u skrivenu gradsku šumu ostavio je poseban svjetleći trag.
Uživajte u novoj svjetlosnoj pojavi ovog osebujnog nebeskog kamenja i doznajte koje svemirske tajne ovoga puta kriju.

*Opet nešto staro od prošle godine u promijenjenom okruženju. Dosadno i statično.



Tajni život šuma / Park šuma Tuškanac - Golubovac
Autor: Iva Rodić Novak, Jelena Petric, Hrvoje Nikšić, Ana Mikin
Svjetlosna priča koja nas poziva da zakoračimo u šumu izvan ovoga svijeta i otkrijemo njezine tajne.
Vodi nas putevima jedne zamišljene vanzemaljske šume, u kojoj su nebeska tijela u bliskoj komunikaciji sa stablima te gdje osvjetljavaju iznenađujući život koji se odvija podno krošnji.

*Veselo i šareno za večernju šetnju.




Neon Playground /

Dubravkin put - dječje igralište
Autor: Prolight
Ovo nije klasično igralište - ovo je magični svjetlosni park koji potiče dječju maštu te ih poziva na igru, trčanje i zabavu uz maštovito putovanje kroz svijet svjetla i boja.
Naravno, to ne znači da pod svjetlima reflektora ne mogu uživati sve generacije! Pridružite nam se na ovogodišnjem festivalu svjetla i svjedočite tome kako se dječja radost pretvara u stvarnost!

*Pa ti nađi svoje dijete!!!!!



Pixelio / Dubravkin put - dječje igralište
Autor: Prolight
Kada noć kreira pozornicu za čaroliju, u srcu parka javlja se Pixelio - instalacija koja kao da je iznikla iz svijeta piksela i digitalne zabave, a koja oživljava prostor svojom pojavom.
Njezine svjetlosne kockice pulsiraju u ritmu noći, uvlačeći nas u virtualni svijet igre i mašte. Istražite Pixelio na Festivalu svjetla i doživite spoj stvarnog i virtualnog!

*Pixelizacija naša svagdanja.



... eto, osim lokacije ispod kina Tuškanac te zvučne završne kulise, sve sam obišao, emocije razne, no i ukusi su nam različiti.


Odjeci Opstanka: Audio Pejzaži
Autor: Alex Brajković - Immersive Studio
Povodom akcije Sat za planet Zemlju/Earth Hour kojoj se ove godine priključuje i FSZ simboličnim gašenjem lokacija 23.3. od 20.30 do 20.45, multimedijalni umjetnik Alex Brajković / Immersive Studio kreirao je posebno za ovu priliku glazbeno-zvučnu kompoziciju u trajanju od 15 minuta.
"Odjeci Opstanka: Audio Pejzaži" predstavlja originalnu glazbeno-zvučnu kompoziciju, u trajanju od 15 minuta, kreiranu posebno za ovogodišnji Festival svjetla u Zagrebu.
"Odjeci Opstanka: Audio Pejzaži" uranjaju publiku u svijet ugroženih vrsta Hrvatske. Cilj ovog djela je podizanje svijesti o izazovima očuvanja okoliša, personificirajući ugrožene vrste kroz pažljivo orkestrirane zvučne slike, i time stvarajući emocionalno te edukativno putovanje koje bioraznolikost stavlja u ljudsku perspektivu kroz moćan medij glazbe i zvuka. Koncipirano kao serija kompozicija, svaka posvećena određenoj vrsti sa crvene liste ugroženih, kombinira zvukove tih životinja s glazbenom podlogom koja ih ističe, dodajući emotivnu dubinu ovom zvučnom iskustvu.

... i još ponešto:





... znamo kako bez Nikole ovog festivala ne bi bilo!