četvrtak, 28. listopada 2021.

... moto kampiranje !

...uz popularnost kampiranja koja treje već desetljećima, nije ni čudo što ga i mi dvokotački nomadi spajamo i s jednom izvrsnom aktivnošću društvenog distanciranja: vožnjom motora. Ali baš kao i kampiranje s autom, kampiranje na motoru/s motorom zahtjeva dosta ili malo pripremnog rada. Međutim, kao i kod terenske vožnje na 2 kotača, uz pažljivo planiranje, ne mora biti zastrašujuće ili skupo.




... što nam treba ? ... cilj, motor imamo, šator, vreća za spavanje, podmetač (luftić razne napuhavajuće ili nenapuhavajuće vrste), nešto odjeće i toaletnog pribora, neki nož, svjetiljka, društvo, lokacija, u novije vrijeme i u novije doba power bank, klopa i cuga (to se uvijek nađe) i raspoloženje. Ipak - važno je znati koju vrstu kampiranja želite; moto parti, osama, tradicionalni kampovi, kampiranje na putu s dalekim ciljevima - sve je isto i različito. Ukoliko idete na zahtjevne planinske lokacije treba razmišljati i o vrsti motora s kojim krećete na put, ponekad i o profilu guma, šatora i odjeće te ostale opreme. Vrlo slično je planiranje i kampiranja na dalekim putovanjima.


... oprema za kampiranje pod broj jedan je njegovo veličanstvo šator, manji, veći, jednostruke platnene stjenke ili dvostruke (radi nepromočivosti), za jednu ili više osoba (dakako da veći šatori ne mogu biti jednostavni za prijevoz na motoru), s manjom ili većom vodonepropusnošću, s predprostorom možda, svijetlo nepropusni, jednostavni za brzu montažu i demontažu ....
... ili oni s predprostorom za san motora, obuću !?
Međutim, bez obzira na to koju vrstu kampiranja motorom radite, dio osnovne opreme ostaje isti. No neki tereni zahtijevaju i nešto alata, možda i pribor za prvu pomoć, kuhalo, kompas, GPS .....


... u mnogim slučajevima i mnogi bikeri ponesu/povezu i dragocjenini teret (da - ponekad i teret)!


... treći i četvrti pribor su vreća za spavanje i podmetač (no nije uvijek presudno imati ga). Vreća danas ima kao i šatora - svakakvih, od laganih za ljetna kampiranja do onih u kojima je i Stipi Božiću hladno.

... no i prijevoz opreme za kampiranje zahtijeva vještinu pričvrščavanja/pakiranja na motor.
Izuzetno je bitno: pazite da svoju opremu ravnomjerno rasporedite na obje strane motora. I nemojte ništa pričvrstiti na komponente ovjesa.
Pazite da se ništa ne otkači !!!! Pazite i na ukupnu nosivost svog motora! Pazite da ne pokrijete signalizaciju, registraciju možete dok "plavci" ne uoče.

... ukoliko ste zaboravni, evo i finalni podsjetnik, "ček lista" -  no sami si sve prevedite i prekontrolirajte ! SRETNO !



... koja su Vaša iskustva - dopunite me !?



... ublogani znani i neznani moto junaci !

                               ... Ica Raso                               Goga Skalak !                       

... Mihovil Ligorio!

                                                      ... Igor Minković Miki (MK Bistra)                         

... Alen Hodak!

... Zlatko Muddy (Tauerntreffen)












... Vedran Sohor Genessis

... nadam se da sam uspio ublogati većinu sa FB grupa koje sam do danas uočio, izostavljeni - sorić !

... evo još !

... Johnny Senad Hurmić


                                                                   ... Ante Pavlović !
                                                       

Izvori:
https://redverz.com/atacama/
https://www.bookmotorcycletours.com/news/motorcycle-camping-guide
https://www.motorbiscuit.com/how-do-you-go-camping-on-a-motorcycle/
http://www.datingbiker.com/2015/12/why-camping-dating-will-bring-two.html


utorak, 26. listopada 2021.

... usputnosti - grofičin ormar iz Trakošćana !

 ... u zgradi desno pri glavnom ulazu prema dvorcu nalazi se galerija, pomalo nesvakidašnja,  u njoj možete posjetiti i uživati u izložbi: „Priča iz grofičinog ormara“.



... haljine i kostime možete iznajmiti, osjećati se kao grofica, carica, dvorska dama, slikati se i pobjeći u svoj svijet mašte. Autorica nekih je gđa. Lidija Gašpar, voditeljica Plemićke mladeži iz Zaprešića.