utorak, 26. listopada 2021.

... oči pune Hrvatske - Trakošćan !

 ... nedjeljna vožnja s glavnim ciljem - posjeta dvorcu Trakošćan i pomoćnim ciljem; uhvatiti malo jeseni ! ... približavanjem blagdana Svih Svetih sve je manje prigoda za izvesti moto-konjiće u šetnju, a ovaj divan sunčani nedjeljni dan jednostavno me mamio na pokret.


... krenuh, Ilica, Bolonja, tunel, i u daljini prema Zagorju - magla ! Ostavljam Sunce iza sebe u nevjerici, ma nema veze, razmagliće se. Tako je, već oko one gromade od trgovačkog centra što nazivom glumi zapadna vrata ulaza u Zagreb vide se tragovi lomljenja magle, svakim kilometrićem sve je sunčanije i toplije. Jezdim ! Na rotoru između Zaboka i Oroslavje namjernom griješim smjer i produžavam vožnju za koji desetak kilometara odlazeći prema Zlatar Bistrici i Lovrečanu gdje sam se malo zadržao uživajući dan ispred mjesne kapele sv. Ivana Krstitelja.


... dvorac Trakošćan smješten je između Macelja, Ravne Gore i Strahinjčice !





... zaustavih se za dva, tri kika s pogledom na naš vjerojatno najljepši dvorac, a iz "naplatne" kućice istrčava biljeterka plavuša i u polustrahu me zamoljava preparkiravanje na šljunčano divlji parking koji turistim i naplaćuju. Ulaznica: jadnih 40 kn, stvarno nije puno!Ok, dva tri klika i preparkirah se.
... koraćam prema zgradama ispred dvorca, preko potoka i zadovoljno gledam u gomilu posjetitelja koji su također ovdje odlučili iskoristiti dan u prirodi i povijesti.
... pogled i fotić ubrzo "gađaju" u visine dvorca na brijegu, ostavštine nam loze Drašković!


... nakon ove zgrade s restoranom (i groznom poslugom) uočite kapelu !







... područje čine cjeline: perivoj, jezero, dvorac i šuma !





Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.
Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.





Toponim Trakošćan prvi se puta spominje u pisanim dokumentima 1334. godine.
Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, tek znamo da su od kraja 14. st. vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i Trakošćan dijeli sudbinu ostalih njihovih gradova i posjeda koji se usitnjavaju, i mijenjaju razne gospodare. U toj podjeli Trakošćan, kao jedinstveno imanje, pripada najprije vojskovođi Janu
Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu, koji ga poklanja svome podbanu Ivanu Gyulayu. Ova obitelj
zadržava dvorac kroz tri generacije, te izumire 1566., a vlastelinstvo preuzima država.
Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću (1525.-1587.), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje. Tako je konačno 1584. Trakošćan stekla obitelj Drašković.



U razdoblju procvata izgradnje dvoraca u Hrvatskom zagorju, u drugoj polovici 18. st., dolazi do napuštanja Trakošćana. Zapušten, počinje naglo propadati, pa se tek polovinom 19. st., obitelj ponovno zanima za svoj titularni grad, u duhu novog vremena, romantičnog povratka prirodi i obiteljskim tradicijama. U tom duhu podmaršal Juraj V. Drašković grad obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj. Iduće generacije povremeno borave u Trakošćanu sve do 1944. kad se iseljavaju u Austriju, ubrzo zatim dvorac je nacionaliziran.


... opise s istaknutim fontom prenio sam sa: https://trakoscan.hr/povijest-2/









... na platu "prvog kata !



... u unutrašnjosti nije dopušteno rabiti fotoaparat, pokazuje nam i veliki znak s prekriženim fotićem, no ja sam malo bio neposlušan i mobitel nije poslušao ! ... bezobraznik ! ... tako neposlušan vodio me iz sobe u sobu, no nisam pretjerivao s fotkanjem !

































... impresivnu zbirka oružja čini preko 300 primjeraka nastalog u razdoblju između 15. i 20. stoljeća. Vrijednost ove zbirke je neprocjenjiva, a po svom sadržaju prati vojničku povijest obitelji Drašković.







... dvorac mora imati i kuhinju, a i ona je muzejčić za sebe !








... atrij s bunarom i umjetnim jelenskim glavama i rogovima !


... jesen kroz puškarnice !



... obišavši unutrašnjost izlazim prema jesen, tj. jezeru, šumi i perivoju oko dvorca!




... pogled preko jezera !































... napuštena kučica i svinjac u kom gujde dugo ne rokću !








... odlazak s kadrovima jeseni i kočijom !?!?     ma ne, i zazad na svom "Šokcu"!







Nema komentara:

Objavi komentar