ponedjeljak, 17. srpnja 2023.

... oči pune Hrvatske - s. Cirkovljan!

 ... putem prema Kotoribi, a nakon Preloga uočih na mjesnoj crkvi sunčani sat. Na povratku stadoh i nabacih nekoliko klikova! ... no, ne može i bez malo poučnih tekstova.

* Kapela sv. Lovre u Cirkovljanu
Smatra se da je ova velika kapela građena već u 14. i 15. stoljeću, s obzirom na to da se mjesto Cirkovljan spominje već u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine. U doba gradnje crkva u Cirkovljanu imala je gotičko nadsvođeno mrežasto svetište, visoke i uske gotičke prozore i gotički trijumfalni luk, a izvana rustične kontrafore. Vjerojatno je to bila templarska crkva (francuskih redovnika Templara, nastalih u Križarskim ratovima, koje je lokalno stanovništvo nazivalo "črleni fratri"). Na žalost, do danas je od te crkve ostalo vidljivo tek djelomično sačuvano gotičko svetište s nekoliko zazidanih gotičkih prozora. Kapela je krajem 18. stoljeća doživjela temeljitu barokizaciju, a godina 1784., uklesana na ulaznom portalu, upućuje na vrijeme njezine barokizacije. Lađa crkve je potpuno izmijenjena, a pregrađen je i veći dio svetišta.


Cirkovljan je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu Grada Preloga, Međimurska županija. Cirkovljan je jedna od dvije filijale župe sv. Jakoba st. ap. Prelog. Samo mjesto nalazi se s istočne strane Preloga. Mjesto Cirkovljan spominje se već u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. (Wiki)


... Trg sv. Lovre bogat raznim "povijesno-vjerskim-društvenim spomeničkim opusom". Na trgu su otkrivena su tri spomenika - Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu s motivom njihova zagrljaja s Katarinom Zrinskom, banu Josipu Jelačiću Bužimskom, te Cirkovljančanki.

... s prednje strane crkve, okrenuti prema zvoniku, stoje spomenici običnom, malom čovjeku, u obliku seljanke i seljaka.


... spomenik sv. Nikoli Taveliću i Majci Božijoj.


... jedna kuća iza crkve!


... vrelo/fontana s dvije kamene vodorige!



* Kip bl. Alojzija Stepinca na Trgu sv. Lovre u Cirkovljanu
Ovaj kip, smješten na sjeveroistočnoj strani Trga sv. Lovre, rad je hrvatskog akademskog kipara Ante Orlića, a predstavlja blaženika u nadnaravnoj veličini s pogledom uprtim prema crkvi. 


... kip dr. Franje Tuđmana i posjeti Pape Ivana Pavla II.



... ban Jelačić ponosno i konačno zauvijek među nama.



Djelo “Zajedno uvijek“ s motivom zagrljaja i oproštaja u visokom reljefu rad je akad. kipara Anđelka Odaka. Reljef s likovima Petra Zrinskog, supruge mu Katarine i njezina polubrata Frana Krste Frankopana.

... s bočne strane crkve, leži spomenik svim žrtvama ratova, od 1334. do 1995.




 *Poklonac "Pieta" na Trgu sv. Lovre u Cirkovljanu
Na istočnoj strani lijepo uređenog Trga sv. Lovre nalazi se klasicistički poklonac u obliku otvorene kapelice. Podignut je 1786. godine, a u njemu se nalazi kip Majke Božje kako u naručju drži Isusa skinutog s križa ("Pieta"). Poklonac je obnovljen 1985. i 2010. godine.