utorak, 14. lipnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Vinica burg !

 ... kada ti se izjalovi jedan plan, preplaniraj vrijeme, cijeli taj dan. Tako sam se sjetio jedne lokacije koju prije nekoliko godina nisam obišao. Vinica burg! Stari grad Vinički ! 

... na vrhu Viničkog brijega, odlično zaštićen smjestio se stari grad, nekada velik i moćan. Štitio je zajedno s drugim okolnim burgovima pristup Varaždinu i čitavoj dolini.

... danas je kao i mnogi drugi prepušten nebrizi, urušavanju, gustom raslinju i drveću koji ga štite od pogleda rijetkih posjetitelja. Možete kroz Varaždin ili obilaznicom u smjeru Maribora. Ja sam u Vinicu ušao iz Petrijanca. Smjer prema starom gradu označen je u mjestu smjerokazima i ne možete pogriješiti. Doduše zadnjih nekoliko stotina metara asfalt je razrovan, no može se bez problema proći na dva kotača. Ostavljam motor kod zadnjih kuća i kroz "prašumu" bacam prvi pogled i prvi klik na ruševine.



... put do glavnog ulaza u burg je tridesetak metara od asfalta, Dolje je netko sagradio i neku garažu od betonskih blokova što je krajnji idiotizam koji nisam htio niti kliknuti.



... naselje se prvi puta spominje pod imenom “castrum Vinica” u prvoj polovici 14. stoljeća kroz zapise Zagrebačke nadbiskupije. Od tada grad mijenja mnoge vlasnike, tako je 1391. vlasnik tvrđave bio kralj Sigismund. Potom prelazi u posjed grofova Celjskih. Njihovom smrću tvrđavu preuzima Ceh Ivan Vitovec (polovica petnaestog stoljeća). U nekoj zavjeri njegovi potomci gube posjede i tvrđavu pa ih kralj Matija Korvin daruje sinu Ivanišu. Ivaniš Korvin ga teko 1503. poklanja (zajedno sa Trakošćanom) podbanu Ivanu Gyulayu.



... vanjski dio utvrde je novijeg datuma (izgradnje).


... pogled na ostatak vanjskih zidina iz kukruzišta, jedva vidljivih od raslinja, vjerojatno je i Trnoružičin dvorac bio manje zarastao.

1555. godine grad je gotovo potpuno uništio katastrofalni požar. Kasnije je obnovljen pa je bio u posjedima obitelji Draškovića, grofa Keglevića i Ivana Lipceja te hrvatskog bana Benka Thuroczya. Vinica kao naselje i sama utvrda i dalje je kroz svoju povijest mijenjala mnoge vlasnike sve do napuštanja utvrde i od tada propada. Zadnji vlasnici su bili Bombellese.


... unutarnje zidine su starije gradnje.






... pogled sa unutarnjih zidina prema mom konjiću ispred burga!




... vidljivi tragovi mjesta postavljanja unutarnjih potpornih greda !




... bedem kula !




... netko je davno štapovima pokušao označiti opasna mjesta, rupe, možda bunare, treba biti vrlo oprezan u uinutrašnjosti da se noga ne omakne i odvede vas u jamu.




... jedan nekadašnji "osušeni" stanovnik utvrde!



... ovo je petokraka kruna stabala, zatvaraju jedno prijestolje u koje možete i sjesti, odmoriti se, a i uživati u zvončiću.



... tragovi ljubavi, no i tragovi uništenja drveća i zidina.


... pogled s brijega na brege !


... razgovor sa prošlošću, osluškivanje kamenja, lišća, ptičjeg pjeva.






... odmorko!




... okovi od korijenja!