ponedjeljak, 11. rujna 2023.

... oči pune Hrvatske - Belica (spomenik krumpiru)!

 ... krumpir, namirnica bez koje ne možemo! E moj konkvistadoru Gonzalo Jiminez de Quaseda kakav si to čudni cvijetak umjesto obećana zlata donio s područja oko jezera Titicaca. Od Perua, od sredine šesnaestog stoljeća preko Španjolske širi se Europom. Spašavao je gladne kroz stoljeća, od vremena pruskog vladara Fridricha Velikog (zapovjedio je obaveznu sadnju krumpira), do propasti krumpira u Irskoj (1847 - velika Irska glad) koja je potaknula iseljavanje preko velike bare. Možda se i rat vodio radi krumpira.

U Hrvatsku su krumpir donijeli graničarski vojnici 1779. i 1780. u Slavoniju te istovremeno i u Vojvodinu. Hrvatski naziv "krumpir" potječe najverojatnije od „Švaba“, kako su zvali Nijemce, koji se su doselili u Hrvatsku za vrijeme Marije Terezije. U Švabskoj koristi se riječ grombir (Grombiera).

                                                  

... ne znam postoji li naš kraj u kome se ne uzgaja krumpir. Specijalitet u mnogim jelima i na mnoge načine. Najpoznatiji je lički i međimurski. U spominjanju kod nas su još “štajerski krumpir”, “daruvarski krumpir”, virovitički krumpir”, “mrkopaljski krumpir” itd.” U ovoj kratkoj priči glavni krumpir je iz Belice, općine u Međimurju. **Krumpir je, s nutricionističke strane, jedna od najbogatijih i najhranjivijih namirnica na svijetu. Bogat je izvor vitamina B i C, fosfora, magnezija, kalija i niacina. Namirnica je to bez kolesterola i masnoća koja sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna te ima više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugoga povrća. Unatoč tome, u suvremeno se doba krumpir često obezvrjeđuje kao štetnu namirnicu koju treba izbjegavati.


NASA u suradnji sa Međunarodnim centrom za krumpir provodi eksperimente kojima se žele približiti mogućnostima uzgoja krumpira na Marsu kao pionirskim pothvatom poljodjelstva na toj udaljenoj kugli. Eto, od početaka uzgoja koji datira čak do 2.500 godine prije Krista do Marsa. Najraniji slučajevi uzgoja krumpira zabilježeni su na području današnjeg Perua i Bolivije.


... ajmo sada malo o spomeniku podignutom u Belici 2007. godine. Neobično što na gotovo svim trgovima mjesta i gradova, naših i svjetskih soje u brončanom odljevu ili kamenu povijesne osobe ili spomenici povijesnim događajima. Ovdje nije nimalo nevažan krumpir, pa kako onda ne zastati i ne ovjekovječiti ovaj neobičan spomenik? Oko godinu dana nakon otkrivanja ovog spomenika UN je proglasio 2008. godinu – godinom krumpira. Tada je u Belici bilo veliko slavlje. Krumpir se nalazi i na općinskom grbu /cvijet krumpira). Mještani su mu spjevali i himnu te njemu u posvetu održavaju svake godine festival krumpira. U Međimurju se uzgaja na ukupnoj površini od oko 2500 hektara, a više od 40% na području općine Belica. Zadnja zanimljivost o krumpiru: imali smo i radi krumpira spor sa Slovencima oko toga gdje je bio prvi spomenik. Ipak su se dvije strane usuglasile kako je ovaj iz Belice podignut prvi. Bravo! Ne možete promašiti - spomenik je preko puta crkve UBDM u centru mjesta.

                                       

IZVORI: