četvrtak, 21. srpnja 2022.

... oči pune Hrvatske - kapela/crkva Majke Božje Sljemenske!

 ... kamena kapela od zelenog medvedničkog kamena ili crkva kako je također imenuju Majke božje Sljemenske - Kraljice Hrvata mirno uživa na tisuću i jednom metru n/m te je time najviša župna crkva u Hrvatskoj.


                                                            ... stepeničasti uređeni prilaz Kapelici Majke Božje Sljemenske:


* Kapelica je sagrađena 1932. godine prema nacrtu arhitekta Jurja Denzlera, u čast tisućite obljetnice hrvatskog kraljevstva i 1300. obljetnice pokrštenja Hrvata. Izvana evocira prve starohrvatske crkvice iz Dalmacije, a iznutra je ukrašena djelima vrsnih umjetnika poput Radauša, Turkalja, Hudoklina i Stupice, inspiriranih hrvatskim motivima. Zemljište je darovao tadašnji gradonačelnik Vjekoslav Heinzel.


... pretpovijest župe započinje izgradnjom sljemenske crkvice Majke Božje Kraljice Hrvata koja je zaslugom isusovca Josipa Milera dovršena 1932. a posvećena 1933. godine. Župa je osnovana 3. kolovoza 1963. za potrebe planinara, turista, gostiju Tomislavova doma i za bolesnike u tadašnjoj bolnici Brestovac. Isusovca Josipa Milera su nakon tako uspješnog rada sa zagrebačkim radništvom iz župe u Palmotićevoj te planinarima  nove komunističke vlasti 1945. netragom odvele i ubile.

... na bočnim zidovima ističu se freske – rad G. M. Stupice.
... na lijevom bočnom zidu nalazi se slika „Krista u hrvatskoj povijesti“. Na njoj su prikazane značajne osobe iz hrvatske povijesti, okrenute prema Kristu s križem, kojemu se klanjaju. 



... desna freska prikazuje tijek gradnje i predaje crkve Gospi.



* Pažljivo su odabrani i materijali: strop od slavonske hrastovine, oltar od bijelog bračkog kamena, glina za zemljane posude s Petrove gore. Čak je i svileno misno ruho izrađeno po narodnim motivima iz hrvatske povijesti.


** Posljednjih godina crkva je temeljito obnovljena. Izgrađene su "Gospine stube" – svečani prilaz crkvi, i okoliš crkve "Gospin perivoj", a crkva je obogaćena i novim elektronskim orguljama.


** Jedina Hrvatska župa u kojoj se ne umire – nema ni groblja ni matice umrlih. Ima samo krštenja i vjenčanja.

... iznad kamenog oltara nalazi se drveni reljef s likom Majke Božje koja nosi dijete Isusa u naručju, rađen prema slici Gospe od Puta.


...ukrasni svod Kapelice, u poljima na stropu nalazi se hrvatski grb, lik Majke Božje, 4 reljefa zaštitnika Hrvatske te grbovi hrvatskih povijesnih pokrajina i gradova (39 grbova). Sve je okruženo motivom pletera, a djelo je R. Hudoklina iz 1937.

 ***


... Sljemensku kapelu posvetio je 16. srpnja 1933. godine zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer. 





... oltar unutar Kapelice:





... kapelica Majke Božje Sljemenske ima i svoju službenu adresu: Sljeme 4!





... odjevena je u kombinaciju od autohtonog medvedničkog kamena i drva, kapelica je potpuno usklađena s okolnom prirodom kako i treba biti u parku Medvednica.


... vanjski zid je za posvetu, molitve i paljenje svijeća!


                     ... kapelica s bočne strane, još jedna pozicija za uživanje u jedinstvenoj arhitekturi:





... pogled prema TV tornju sa staze, u povratku od kapelice!


... i malo dalje pogled na gondole žičare:


*      https://www.pp-medvednica.hr/priroda-i-kultura/planinske-crkvice/kapelica-majke-bozje-sljemenske-kraljice-hrvata-ili-      sljemenska-kapelica/