nedjelja, 23. travnja 2023.

... oči pune Hrvatske - jezera Savice, Zagreb!

 ... nastavljam malo lutanje predjelima Savica Šanci iz smjera Petruševca prema jezerima Savice. Nalazim ulicu Vrtni put, konačno. Cestu poznam jer vodo do jednog tele operateru koji nam operira po džepovima kao i svi ostali iz te branše na svijetu po džepovima svojih korisnika dragovoljaca. No, uvališe nam mudraci razne pametne "igračke" pa se mi s njima igramo, čak i blogove pišemo pomoću njih. Našao sam svoj put, no dođoh do nedoumice, kojim sredstvom nastaviti !?!? ... u kakvoj obući!?!?




... skoro nove borosane, one koje su nekada konobarice nosile, radnice u pogonima, one od kojih je "živio" vukovarski kraj.


... ma sav ovaj dio Zagreba u zaštićenoj vodopskrbnoj zoni vrvi manjim i većim divljim odlagalištima otpada, popularnim smetlištima. I sigurno nije sve odbačeno od strane tamošnjih sugrađana. Tako sam gotovo na prometnici naišao i na ona stara odbačena dječja kolica. Sramota!






... na svega pet kilometara od šireg centra grada nalazi se dvanaest povezanih jezera: 
Ciganska, Hawai, Labuđe jezero, Lopočara, Mala Graba, Mazutara, Plavac, Plitka, Potkova, Veliko jezero, Vrbova i Žuta Graba. Smještena su sjeverno od Save, između Mosta mladosti i Domovinskog mosta. Ko što sam spomenuo kvart je Savica Šanci, uz zapadni rub Petruševca i nedaleko Jakuševca. Ne znam koja sam danas obišao, a koja propustio obići jer nema nigdje nikakvih oznaka osim jedne ploče koja služi kao prijelaz preko daščane hrpe koje se treba nazvati mostićem. Veli mi ovaj ribič kak se danas može i prijeći. Kade se podigne razina vode u jezeru - ode i drvenarija.


... ribiči, šetači, biciklisti, ljubitelji prirode svih vrsta i oblika uživaju u mnogim malim skrovitim uvalicama i stazama. Vrvi oko vode život te ziher i u njoj. Labudovi, žabe, patke, "vodene" lastavice, čaplje, kornjače, divlji golubovi, vrane, vretenca. mnoge ostale životinjske i biljne vrste ...



... jezera Savice spadaju u kategoriju značajnog krajobraza proglašenog 1991, godine, a proglašena su i orintološkim rezervatom do čije postaje nisam došao. Brigu i nebrigu (ima i po uvalama i stazama dosta smeća koje bi moglo biti počišćeno) o jezerima vodi ŠRD Peščenica. Vrijedilo bi postaviti info ploče s nazivima jezera te edukativne ploče o biljnim i životinjskim vrstama koje tu obitavaju, zabrane bacanja smeća.














... „močvarna“ oazu na jugoistoku grada za koju sam i ja tek jučer saznao prek blagodati "stvarčica" koje šljakaju kada platimo tele operaterima. Svoj mir i tišinu ovdje uglavnom pronalaze ribiči.




... između jezera vijugaju šljunčane staze, a spajaju ih  nekoliko drvenih mostića.






... malo mira ovdje sam danas i sam našao!


... pitoreskne montažne kučice sklepane od svačega odaju neki romski šarm. U prilazu ima i konja i pasa i uređenih okučnica. Sadi se, radi se, uživa se.




... bez vlakova, bez davno zaboravljena voznog reda pruga uživa mirni san okoline.



... kontrast stare obuće i proljetnog cvijeta!


... pogledi prema oba kraja nasipa!



... toplana!



... Jakuševac!


... mir ponekad poremete naleti aviona!


... pozdrav i Oltaru Domovine!


... i još poneka fotkica!









... krokodil!?!?!



... malo uginula ribljeg fonda, služi i žabama za odmorište.




... čekajući kombi za prijevoz bolesnog XJR-a, hvala susjed Robi na pomoći! !