ponedjeljak, 12. travnja 2021.

... oči pune Hrvatske - Zelingrad!

 ... dugo čekani obilazak, jednom sam čak i došao do početka makadama koji vodi prema Zelingradu no odustao sam misleći da sam pogriješio put ...

... evo me sada, dan lijep, ugodan povremeno poluoblačan i rjeđe sunčan, temperatura idealna za pješačenje po prirodi s uvodom užitka dolaska motorom.


... motorček sam ostavio dvjestotinjak metara od glavne ceste, uz prvo jezerce i oznaku vodnog bogatstva Zelinske šumske oaze mira i pluća cijelog kraja. Pitanje je bilo do kud ići na dva kotača, vozi li mi se po makadamu ili mi se pješaći. Odlučio sam protegnuti noge ne znajući koliko sam udaljen do starih zidina Zelingrada.



... blato na info pločama samo je djelić velike nebrige lokalne zajednice, naime većina ih je porušena, čitljive jesu, no ostaje pitanje: komu su smetale i komu nije stalo obnoviti ih !? ... možda je ovo ipak samo retoričko pitanje.


















... vratimo se info pločama i putokazima, samo dvije/dva stoje uspravljene, ostale:





... proljetnice u kasnijoj fazi njihove ljepote, samih vjesnika proljeća više nema, no proljetnice su slijedeća priča u kojoj možete uživati hodajući prema Zelingradu.

















... Zelingrad; Sagrađen je u godinama nakon provale Tatara, a prvi puta se spominje u ispravi iz 1295. godine kada se u njemu nalazio kaštelan sa kraljevskom posadom.
Kralj Karlo daruje Zelingrad magistru Nikoli Ludbreškom 1326. godine, te ovaj gospodari gradom do svoje smrti (oko 1360. godine).
Fabijan Bičkele, pristaša kralja Sigismunda spominje se kao vlasnik grada u ispravi iz 1397. godine. Obitelj Bičkele gospodari gradom sve do 1490. godine, kada je ubijen Ladislav, posljednji od te obitelji. Nakon toga grad prelazi u vlasništvo palatina Stjepana Zapolje, te njegova sina Ivana koji je 1526. godine proglašen ugarskim, a zatim i kraljem hrvatske i Slavonije. Za vrijeme kralja Ivana Zapolje Zelingrad se preuređuje, dodatno se ojačava kulama.
1535. godine Zelingrad kupuje viceban Pavao Kerečenji za 3500 zlatnih forinti. Pavla Kerečenjija nasljeđuju sinovi Mihajlo, Ladislav, Andrija, Ljudevit, Ivan i Matija. Kerečenji su u to vrijeme bili ugledna i bogata plemićka obitelj koju kralj Ferdinand I uvrštava u visoko plemstvo (magnificus).
U vrijeme dok su u Zelingradu živjeli Kerečenji, grad je bio raskošno uređen. Imao je renesansne prozore, novu cisternu za vodu, te više dvorišta za potrebe posade, posluge, smještaj konja i stoke.
Ostatak pročitajte na linku s koga sam uzeo ovaj uvod:

























... ah da, bio sam gore:


... neke usputnosti:

















... priča o žuni čija se povremena rafalna paljba po drvetu odlično čuje kao jedan zaboravljeni zvuk prirode.


... daždevnjak ponekad i strada pod kotačima posjetitelja:




... vrlo često šumski mir proparaju avioni kojima su iznad Zelingrada izgleda česti koridori: