petak, 5. svibnja 2023.

... usputnosti - lipički kolaži!

 ... prvomajska šetnja ulicom Marije Terezije, najljepšom ranjenom i još uvijek nezaliječenom ulicom Lipika.






četvrtak, 4. svibnja 2023.

... usputnosti - Zid dobrodošlice Pakrac i još malo!

 ... ove prve fotkice nastavljaju se na raniji post iz 2021. te radove Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik. Urešena je i mala kučica na staroj pakračkoj željezničkoj postaji. Divotica!


... Zid dobrodošlice - kojeg su zajedničkim snagama realizirali članovi Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik i Ocean znanja dobio je dodatak.












... u 2021. zid dobrodošlice oslikan je i podaren očima javnosti: https://lukylipik-vrijemeodluke.blogspot.com/2021/10/usputnosti-vizualno-osvjezenje-pakraca.html


... a onda na putu prema Filipovcu ponovo sam zastao kod tragova rata i zapuštenosti; od zida dobrodošlice do zidova srama:







... poruka s pločica:


srijeda, 3. svibnja 2023.

... oči pune Hrvatske - Pakrac (stari grad)!

 ... sada su mi oči pune Pakraca, konačno. Nakon toliko vremena, još od prvih lopata koje krenuše istraživati razrušenu i zatrpanu povijest moga rodnog grada objektiv sam konačno usmjerio u dugo željenom smjeru. Ovdje sam doslovno pričao s kamenjem. I kamen pakračke povijesti mi je odgovarao, čak zahvalio na posjeti.


... sat povijesti je započeo!



*Stari grad Pakrac odnosno njegovi današnji ostaci nalaze se u samom središtu grada na prostoru na kojem su smješteni objekti grada, pošte i policije.


... slika prikazuje susret povijesti i sadašnjosti Pakraca. Iza ostataka zidina nalazi se nedavno podignuto spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.


*Bio je jedna od najvećih utvrda u Zapadnoj Slavoniji, kameni tvrdi grad u obliku nepravilnog peterokuta ojačan sa 7 kružnih kula na uglovima te još jednom najvećom branič kulom u unutrašnjosti. Vlasnici, a najvjerojatnije i graditelji utvrde bili su ivanovci (iako se ponegdje spominje mogućnost da su to bili i templari) poznati i moćni križarski red u čijem posjedu se Pakrac nalazio u 13.st. 

*

... kad sam već kod templara i otvorio sam Templara, craft stout pivo iz pivovare Slavonica, tek da je riječi i fotke lakše slagati.

*

*

... prvo sam fotkao izvan ograde, kroz žicu. No nisam mogao odoljeti izazovu te razmaknuh ogradu na jedinom nepovezanom mjestu i siđoh u povijest Pakraca.


*Oko utvrde nekada se nalazio veliki opkop ispunjen vodom koji je kada bi se podigao pokretni drveni most predstavljao dodatno osiguranje ovog impozantnog objekta.



*Unutar utvrde vjerojatno je bila smještena i prva hrvatska kovnica novca za koju se pouzdano zna kako je djelovala u Pakracu sredinom 13.st. prije njenog preseljenja u Zagreb 1260. godine. Ovdje su se kovale nadaleko poznate kovanice – slavonski banovci koje su zbog čistoće srebra i fine izrade bile platežno sredstvo i u drugim okolnim zemljama.


... e sad, što je istina, uvijek sam do ovog izvora slušao i čitao kako je kovnica bila u Spahijskom podrumu (13. st.). No kad uzmemo u obzir datiranje Banovca i starost zidina - može i ovo gore napisano biti istina o porijeklu kovnice.
*Na banovcu se po prvi put pojavljuje lik kune tako da naša napuštena hrvatska moneta nosi naziv upravo po zvijerčici s novčića kovanog u Pakracu.



*Pakračka utvrda je duže vremena bila sjedište vranskog priorata,a svjetovne osobe na njegovom čelu ubrajale su se u najmoćnije osobe hrvatskog kraljevstva. Vlasnici starog pakračkog grada su bili i poznata braća Talovac Matko i Ivan.





*Danas gledajući pretpostavljenu rekonstrukciju utvrde možemo samo zamišljati o kakvom bajkovitom mjestu se ovdje nekada radilo. Moćna kamena utvrda, okružena vodenim opkopom, veliki drveni most na koloturu, srednjovjekovni vitezovi, sajmeni prostor ispred utvrde te vjerojatno naselje odnosno male drvene kućice građene van njezinih zidina sve je to bio srednjovjekovni Pakrac koji se na osnovu onoga što smo sačuvali do današnjih dana teško može i zamisliti.





... u to doba prvenstveno radi izuzetno povoljnog položaja i smještaja na ruti koja je vodila putnike, ratnike, hodočasnike prema Svetoj zemlji, ovdje je zato i sagrađena ova velika kamena utvrda. Kako već rekosmo jedna od najvećih u zapadnom dijelu Slavonije.



... na žalost, crvenokožci s petokrakama preostale ostatke pakračke utvrde porušili su sredinom 20. stoljeća.

**




... ubacio sam sjetno novčić, našu odbačenu Kunu, za sreću u budućim putovanjima i pričama.


... travke života!