utorak, 17. listopada 2023.

... oči pune Hrvatske - klanac Slapnica (u c/b tonu)!

* Dolina Slapnice je duboka potočna dolina strmih strana kroz koju protječe istoimeni potok. Nalazi se u središnjem dijelu Žumberačke gore, na granici općina Žumberak i Krašić. Ime duguje mnoštvu slapova koji većinom nastaju zbog procesa taloženja sedre.



... kreće se iz sela Medven draga prema kamenolomu uz bijelo prašnjavu okolinu. Sama staza je totalno nezahtjevna, izuzetno lagana za šetnju i sa ljubimcima i sa malom djecom (osim prilaza slapovima). Bajkovito!


... kameno i prašnjavo strašilo na ulazu u prirodni raj.


... staza gotovo cijelim putem vijuga vodi uz potok Slapnica, a s nje se dva puta skreće u šumu prema čarobnim slapovima Vranjak i Brisalo. Prema slapu Brisalo vodi duži put, prema putokazu skoro sat i pol vremena laganog hoda, a uz moje fotkanje i nešto više. Vranjak je nešto bliže od glavnog puta ili kamenoloma, ovisi od kuda krenete pješačiti. Od  skretanja za slap Vranjak do Brisala imate oko pedesetak minuta hoda, Po slobodnoj procjeni oko 3,5 km makadamske lagane staze, a zadnji kilometrić je i asfaltiran. Čije je to djelo i zbog čega je asfaltom masakrirana i ugušena ideja prirodnog puta!?!?



... ulovio sam i jednu pastrvu!


... uživajte šetajući uz žubor potoka, mirise prirode, cvrkute ptica. Slapnica uživa status posebne zaštite kao značajni krajobraz, pravo vodeno bogatstvo. 



... u doba rane jeseni još stignemo uživati u pokojem zvončiću, ciklami, gljivama panjačama i onima koje izranjaju iz lišća. Slapnica vjerojatno nudi užitak u svako godišnje doba, ja sam njene čari otkrio početkom listopada.



... u blizini nema ugostiteljskih objekata te vrijedi ponijeti nešto za papati te neku tekućinu. No hodajući prema Brisalu praznu bocu napunio sam na jednom izvoru.



... nekada je ovdje bilo puno mlinova, žitelji su u njih donosili svoje žitarice na obradu.



... kapljice kao kristalići, čisti, pitki, pune potok koji ciijelim putem nudi blagodat vizualnog užitka.



... brojne su kaskadice duž trase u zelenilu šume! Inače Slapnica je lijeva i najveća pritoka Kupčine. Kupčina je najveća rječica Žumberka koja vrluda jugoistočno ka Kupi. Vjerojatno je tu i korijen njena naziva, radi Kupe.


... ukoliko imate sreće mogli biste ugledati i ponešto životinja. Možda srnu, divlju gicu ili pokoju manju šumsku životinju. Osim svega pobrojanoga pozornost posvetite i okolnim sedrenim stijenama. Za sada toliko, krećem slijedećom pričom i fotkama prema slapu Brisalo.


... za kraj pokoji moto-foto s puta:




... WIKI

nedjelja, 15. listopada 2023.

... oči pune Hrvatske - Kapela sv. Benedikt (Stupnik)!

 ... zadnja lijepa, topla i sunčana subota nije mi donijela dužu željenu vožnju za oproštaj sa sezonom. Danas vani kiši cijeli dan. Zahaladilo je, pa nedjelja nudi samo tipkanje i objavljivanje jučerašnjih fotki i tvori zapis s jučerašnje vožnjice na blogu.

... u stvari vozikao sam se Zg. županijom kao muha bez glave, bezidejan - kako potrošiti subotnje poslijepodne. Sjetio sam se ovog "trokuta" Stupnik, Brezovica, Lučko te jedne opažene kapele u Stupniku na brdašcu, kako kaže natpis: na raskrižju puteva.


... pronašao sam podatak kako se ova rimokatolička kapela sv. Benedikta počela graditi za vrijeme župnika Ivana Pintarića (1688-1693.), a nastavila i dovršila u vrijeme župnika Franje Ksavera Čunčića (1693-1725.) 




Na ovoj lokaciji bila je drvena kapelica sagrađena 1650. godine koju će zamijeniti zidana, sagrađena već krajem 17. stoljeća, točnije 1696. godine. Položena u smjeru istok-zapad eksponirana je i značajna u krajobraznim vizurama. (izvor: Wiki)



* Na glavnom drvenom i pozlaćenom oltaru kapele u suženu i odijeljenu svetištu križnoga stropa nalazi se središnji kip sv. Benedikta s čašom u kojoj su bile, ali su nestale, dvije zmije, kao znak pokušaja trovanja svetca. On je nakon blagoslova čaše ugledao dvije zmije i tako bio upozoren na opasnost. Na oltaru je još nekoliko drvenih kipova, kao i dva na ophodnim vratima oltara. U lađi crkve još su dva oltara s kipovima. Lijevi je posvećen sv. Jakovu, koji je smješten u zidno udubljenje, a drveni desni oltar je sa sv. Florijanom. Na zidu i stropu su zidne slike s prikazima iz života sv. Benedikta. Vitražni prozori imaju prikaze hrvatskih svetaca. Ulaz je ispod masivnoga zvonika na pročelju. Kapela ima galeriju, a na bočnoj južnoj strani sakristiju.

** interijer:











... nekada je ovaj prostor bio zapušten s nekim ružnim betonskim bazenom u koji je bacan otpad, kao i okolo. Sada ovo čini cjelinu mira, no nema posjetitelja. Ni djece ni odraslih.



... podatak pronađen na WEB-u graniči sa nevjerojatnim: radnici su tijekom uređenja odvodnog kanala u Stupničkim Šipkovinama u kanalu pronašli jegulje. Sada nekoliko jedinki ove vrste čini egzotu u ovom jezercu i ovom podneblju.





https://www.glas-koncila.hr/ponos-stupnika-najstarija-zidana-kapela-posvecena-zastitniku-europe/