nedjelja, 15. listopada 2023.

... oči pune Hrvatske - Kapela sv. Benedikt (Stupnik)!

 ... zadnja lijepa, topla i sunčana subota nije mi donijela dužu željenu vožnju za oproštaj sa sezonom. Danas vani kiši cijeli dan. Zahaladilo je, pa nedjelja nudi samo tipkanje i objavljivanje jučerašnjih fotki i tvori zapis s jučerašnje vožnjice na blogu.

... u stvari vozikao sam se Zg. županijom kao muha bez glave, bezidejan - kako potrošiti subotnje poslijepodne. Sjetio sam se ovog "trokuta" Stupnik, Brezovica, Lučko te jedne opažene kapele u Stupniku na brdašcu, kako kaže natpis: na raskrižju puteva.


... pronašao sam podatak kako se ova rimokatolička kapela sv. Benedikta počela graditi za vrijeme župnika Ivana Pintarića (1688-1693.), a nastavila i dovršila u vrijeme župnika Franje Ksavera Čunčića (1693-1725.) 




Na ovoj lokaciji bila je drvena kapelica sagrađena 1650. godine koju će zamijeniti zidana, sagrađena već krajem 17. stoljeća, točnije 1696. godine. Položena u smjeru istok-zapad eksponirana je i značajna u krajobraznim vizurama. (izvor: Wiki)



* Na glavnom drvenom i pozlaćenom oltaru kapele u suženu i odijeljenu svetištu križnoga stropa nalazi se središnji kip sv. Benedikta s čašom u kojoj su bile, ali su nestale, dvije zmije, kao znak pokušaja trovanja svetca. On je nakon blagoslova čaše ugledao dvije zmije i tako bio upozoren na opasnost. Na oltaru je još nekoliko drvenih kipova, kao i dva na ophodnim vratima oltara. U lađi crkve još su dva oltara s kipovima. Lijevi je posvećen sv. Jakovu, koji je smješten u zidno udubljenje, a drveni desni oltar je sa sv. Florijanom. Na zidu i stropu su zidne slike s prikazima iz života sv. Benedikta. Vitražni prozori imaju prikaze hrvatskih svetaca. Ulaz je ispod masivnoga zvonika na pročelju. Kapela ima galeriju, a na bočnoj južnoj strani sakristiju.

** interijer:











... nekada je ovaj prostor bio zapušten s nekim ružnim betonskim bazenom u koji je bacan otpad, kao i okolo. Sada ovo čini cjelinu mira, no nema posjetitelja. Ni djece ni odraslih.



... podatak pronađen na WEB-u graniči sa nevjerojatnim: radnici su tijekom uređenja odvodnog kanala u Stupničkim Šipkovinama u kanalu pronašli jegulje. Sada nekoliko jedinki ove vrste čini egzotu u ovom jezercu i ovom podneblju.





https://www.glas-koncila.hr/ponos-stupnika-najstarija-zidana-kapela-posvecena-zastitniku-europe/

Nema komentara:

Objavi komentar