nedjelja, 2. rujna 2012.

... današnja priča: Izgradnja Mogile !

... tragom jednog linka što mi je jutros poslao naš Aante otkrio sam jedan izuzetan portal i izuzetna intelektualca, zaljubljenika u Hrvatsku kulturnu i povijesnu baštinu; gospodin Ljubomir Škrinjar (dipl. ing. biokemije).
... drznuti ću se ukrasti jedan dio njegova teksta iz Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća te uz tamo objavljene fotografije prenijeti na svoj blog.
... tragom njegovih reportaža i objava na spomenutom portalu imam što čitati i usput učiti o našoj zemlji iz složenih slova njegova intelekta ...



1924.
Mogila u izgradnji povodom tisućgodišnjeg hrvatskog kraljevstva.


 2012.
Mogila danas.

Podsjetnik:

Mogila, spomen-humak, na mjestu gdje se prije nalazio paviljon Ombrela, podignuta je 1925. godine povodom obilježavanja i proslave tisućgodišnjeg hrvatskog kraljevstva. U temelje humka stavljeni su predmeti iz hrvatske kulturne baštine, a građen je od grumenova zemlje donesene iz 155 mjesta iz raznih hrvatskih krajeva u kojima se zbio neki važni povijesni ili kulturni događaj tijekom tisućgodišnje hrvatske povijesti. Od Mogile je poslije oslobođenja 1945. godine ostao samo brežuljak, a obnovljena je tek 1994. godine na inicijativu Družbe "Braće hrvatskog zmaja". Vraćene su i spomen-ploče (na jednoj piše: "925 – Tomislav prvi krune se hvata s njome da kruni ponos Hrvata"), a stavljena je i nova: "1995 - Za ostvareni san Hrvata: slobodnu, nezavisnu i međunarodno priznatu hrvatsku državu. Sokola postavi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske".

Izvor:  Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća
Link: http://www.hkv.hr/reportae/lj-krinjar/9161-maksimir-etiri-godinja-doba-za-afrane-na-skrivenim-grobovima.html
Autor: g. Ljubomir Škrinjar



2 komentara:

  1. ... vrlo informativno ! ... odličan izbor imena!

    OdgovoriIzbriši
  2. J ne shvaćam zašto je ime mogila

    OdgovoriIzbriši