subota, 29. lipnja 2019.

... oči pune Hrvatske - Rakitje !

... od početka godine svakodnevno radi posla dolazim u Rakitje, mjesto u općini Sveta Nedelja, do sada iskreno poznato mi samo (kao i većini vas) po našim slavnim Tigrovima iz Rakitja (1. GBR HV).
... ne nudi osim nekoliko firmi, par kafića, ništa posebno, čisto lijepo i uredno selo (mjesto), no ne može se ne zapaziti izvor i zgrada stare škole.
... pa da pojasnim:

... izvor Žabica ili Pod klenom je u mjestu Rakitje, na području grada Sveta Nedjelja. Izdašnost izvora kroz cijelu godinu kreće se oko 0,25 l/s te do sada nije zabilježeno presušivanje. Voda s izvora je zdravstveno ispravna za piće i vrše se analize vode koje su povremenog karaktera.



 

... druga meni veća krasota je kurija Turek - Medaković, praktično nasuprot izvoru, odmah preko seste, ispred kurije je mali park - igralište za mališane, a koliko se vidi na ploči nekada je korištena kao osnovna škola. Čini mi se da u njoj netko živi, no izvana se vide tragovi zapuštenosti.
.... sa internetske straniceTZ Sv. Nedelja:

Kurija je sagrađena nešto prije 1850. godine jer su na katastarskoj karti iz 1860. godine već naznačene i sagrađene gospodarske zgrade.
Nakon što je 1946. godine osnovana u Rakitju pučka škola, ona je najprije radila u kuriji Medaković: u prizemlju su bile učionice, a na katu stanovi za učitelje. Kasnije je služila za razne gospodarske i društvene svrhe, a sada stoji napuštena te se očekuje njezina valorizacija.
To je jednokatna izdužena građevina pravilnog tlocrta s dvostrešnim krovom. Pročelja su nekad imala historicističke oznake, koje su nestale kasnijim adaptacijama. I danas se oko kurije vide ostaci nekad prostranog i njegovanog perivoja.