subota, 22. svibnja 2021.

... oči pune Hrvatske - Zagrebački planeti !

 ... planeti, Sunčev sustav, možeš ih obići u Zagrebu, većinu u užem centru grada, mnogi za njih znaju - još "mnogiji" ne znaju. Pa samo za njih evo priče!

... Sunce je središnja zvijezda, centar Sunčevog sustava te gotovo savršena kugla. Promjer mu je 1.392.000 kilometara što je oko 109 puta više od Zemlje, a teži čak 330.000 puta više od Zemlje. Na Zemlji ne bi bilo života da nema Sunca!


... a početci !?
... sve počelo je skulpturom Prizemljeno sunce akademika Ivana Kožarića i postavljeno 1971. godine na današnji Trg RH ili u vrijeme postavljanja Kazališni trg ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Svašta je doživjelo Kožarićevo Sunce, više puta oštećivano i premještano na razne lokacije. Konačno rješenje je i današnja pozicija (postavljanjem replike) 1994. godine u Bogovićevoj ulici. Ogrijete se ovim Suncem i u nekom od obližnjih kafića popijete cugu.



...  djelo Ivana Kozarića, 2004. godine je dalo inspiraciju g. Davoru Preis-u te je izradio je ostale planete i postavljeni su po cijelom Zagrebu. Instalacija nosi naziv ‘Devet pogleda’ te je pravi izazov i  inspiracija za sve bicikliste, motoriste, pješake, kulturnjake, studente i đake, za sve željne kratke  avanture i njihovih otkrivanja. Nalaze se od od Trga bana Josipa Jelačića pa sve do Podsuseda i Kozari boka. Doduše neki su isčezli, ne kao Pluton koji se više ne vodi kao planet, većih nema. 
... g. Preis je svaku skulpturu oblikovao kao kuglu od nehrđajućeg čelika na metalnom postolju, Na pločici su podaci s imenom planeta, promjerom i prosječnoj udaljenosti od Sunca. Autor je vodio računa o promjeru Kožarićevog Sunca i prilagodio promjere svojih skulptura- planeta promjeru Sunca. Udaljenosti su razmjerne kilometarskoj aproksimaciji stvarnim udaljenostima planeta od Sunca.

... iz Bogovićeve sam krenuo prema Splavnici, Dolcu, tu na stupu zgrade u kojoj je centralna gradska ljekarna naći ćete Veneru/Venus. Od Kožarićeva Sunca udaljena je 140,1 m. Venera je drugi po redu planet od Sunca i drugi najsvjetliji objekt na noćnom nebu nakon Mjeseca. Planet je dobio ime prema rimskoj božici ljubavi i ljepote. Venera je također poznata i kao Zemljina sestra zbog slične veličine i mase. Jedan dan na Veneri traje 243 zemaljska dana, a u 225 dana obiđe Sunce. Venera je najtopliji planet u našem Sunčevom sustavu s prosječnom temperaturom od 462 stupnja.




... Mars je u Tkalčićevoj 21, čitavih 295,2 m od Prizemljenog sunca. Postavljen je se na pročelju stambene zgrade, pored ulaza u galeriju ‘Krvavi most’. Mars je imenovan (pogađate ?) po Rimskom bogu rata i uobičajeno je nazivati ga Crvenim planetom. Dugih 687 dana treba za obilazak Sunca, a jedan dan traje skoro kao i na Zemlji, 24.6 sati. Najviša planina u Sunčevom sustavu nalazi se baš na Marsu i da je visoka čak 21000 metara. Puno misija sa Zemlje se krenulo je na Mars, no svega je 18 njih bilo uspješno.


... Merkur, vraćam se do njega u Margaretsku, inače je prvi do Sunca, ali ja sam malo bauljao nekim svojim redom. Cvjetni trg, desno od Preradovića prema Ilici, na zidu je s vaše desne strane (Margaretska 3). Temperatura na Merkuru je od ekstremnih -180 stupnjeva pa do još ekstremnijih +430, riječ je o drugom najmanjem planetu u Sunčevom sustavu. Jedan dan na Merkuru traje više od 58 Zemaljskih dana, a godina samo 88 dana. Merkur je dobio ime po rimskom poslaniku bogova.



...naš planet Zemlja nalazi se u Varšavskoj ulici broj 9. Od Prizemljenog sunca udaljena je 193,7 m a nalazi se na stupu stambene zgrade u prizemlju zgrade jedne banke. Popijete kavu na terasi kafića ispred kina Europa, krenete niz ulicu, malo podignite pogled i vidjet ćete Zemlju, ali ne ovu ispod cipela . već Preisovu. Za put oko Sunca potrebno joj je 365,26 dana, a jedan dan traje 23 sata 56 minuta i 4.1 sekundu, ne točno 24 sata kako nas uče. Jedna zanimljiva stvar je da se rotacija zemlje polako smanjuje i to 17 milisekundi svakih 100 godine. No, događa se tako sporo da će dan trajati 25 sati tek za 140 milijuna godina. Zemlja je jedini planet koji nije dobio ime po bogu.



... Jupiter je smješten u Voćarsku ulicu u Zagrebu na k. br 71. Do njega sam upalio motorić kao i za put prema ostalima, eto ne trebaju nam svemirske krstarice za ova prostranstva - samo noge, bicikli, motori, auti! Taxijem nemojte. Jupiter je planet s najvećim promjerom i najvećom masom u Sunčevu sustavu, jednom obiđe Sunce za 11,862 godina. Od Prizemljenog sunca udaljen je 1176 m. "Živi" se na betonskoj ogradi, odmah na autobusnoj stanici. Dva i pol puta je veći od svih planeta zajedno! Sastoji se od plinova pa ga ljudi često zovu i „plinovitim divom“, a prosječna temperatura površine je -108 stupnjeva celzijusa. Za put oko Sunca potrebno mu je dugih 4,332.85 dana (11.86 zemljanih godina). Jupiter se smatra planetom koji se najbrže okreće oko svoje osi u našem Sunčevom sustavu za što mu je potrebno, u prosjeku, kratkih 10 sati. Zbog toga su dani, od svih planeta u našem Sunčevom sustavu, na Jupiteru najkraći.



... Saturn je slijedeći ! Saturn možete pronaći u Račićevoj ulici 1. Udaljen je 1851,2 m od Prizemljenog sunca i pravi je mali ukras na ćošku stupa betonske ograde. Nalazi se u blizini kružnog toka na Bukovčevom trgu. U blizni su klupice na kojima se možete odmoriti za vaše iduće odredište. Riječ je o najudaljenijem planetu koji se može vidjeti golim okom. Najpoznatiji je po svom sustavu prestena koje je otkrio Galileo Galilei davne 1610. godine. Oko Sunca putuje dugih 10.755 dana (29.45 zemljanih godina), a jedan dan na Saturnu traje svega 10 sati. Prosječna temperatura površine je oko -139 stupnjeva celzijusa. Ime je dobio po rimskom bogu Saturnusu, te se ponajviše sastoji od hidrogena. Oko njega kruži oko 150 poznatih mjeseca od čega su najveći Titan i Rhea.




... Uran, ćak 3718,2 m udaljen od Prizemljenog sunca, nalazi se Uran. Njegova je adresa Siget 9. On je sedmi planet od Sunca i prvi planet koji nije vidljiv golim okom. Evo nekoliko brojki koje opisuju ovaj planet. Oko sunca putuje dugih 30.687 zemaljskih dana (84 godine), oko svoje osi se okreće 17 zemaljskih sata a prosječna temperatura je hladnih -197 stupnjeva celzijusa. Zbog minimalne atmosferske temperature od -224 stupnja, poznat je i kao najhladniji planet u našem sustavu. Jedna zanimljiva činjenica: Uran je jedini planet koji se okreće u suprotnom smjeru od svih planeta u Sunčevom sustavu. Uranovi mjeseci su me dobili po likovima koje su izmislili William Shakespeare i Alexander Pope, a to su Oberon, Titania i Miranda.



...e, pa ne možeš baš sve naći, tako ja nisam uočio Neptun, možda je završio u starom željezu!?!?  Ukoliko želite vidjeti Neptun, na adresu Kozari put 17, skoro 6 km od Prizemljenog sunca nalazi se Neptun. Do njega je dalek put, ali ako ste već uspjeli uloviti gotovo sve planete, bilo bi šteta da propustite i ovaj. Valja spomenuti da je to osmi planet od Sunca. Prije puno godina, u ranijoj povijesti našeg Sunčevog sustava, nalazio se je puno bliže Suncu no počeo je migrirati do pozicije gdje se trenutno nalazi. Za put oko Sunca mu je potrebno 60.190 zemaljskih dana (165 godina), a oko svoje osi se okrene za 16 sati. Prosječna temperatura površine je -201 stupnjeva celzijusa. Kada pričamo o ledenim divovima, Neptun je u toj grupi najmanji planet. Sastoji se od hidrogena i helijuma s malim postotkom metana. U svojoj blizini ima 14 mjeseci. Samo je jedna svemirska letjelica letjela blizu Neptuna a to je bio Voyager 2 koji uspio čak snimiti i nekoliko fotografija Neptuna davne 1989. godine.
Fotka je posuđena!!!

... i za kraj, nedostaje mi ex. planet Pluton, no u vrijeme nastajanja ove instalacije dičio se statusom planeta. Na Aleji Bologne, na nosivom stupu podvožnjaka nalazio se Pluton. Ovaj najudaljeniji ‘planet’ sunčeva sustava nalazi se 7658,6 m od Prizemljenog sunca. Pluton je nažalost netko otrgnuo sa instalacije, te ga više nema. Možete doći do autobusne postaje Medpotoki ili Dubravica u Aleji Bologne. Nastavite Alejom do podvožnjaka i naći ćete ga na prvom nosećem stupu. Pluton je deveti planet od Sunca i drugi najveći patuljasti planet. Oko Sunca putuje dugih 246 godina a jedan dan traje 153 sata (6.4 zemljana dana). Prosječna temperatura je -229 stupnja celzijusa. Ime je dobio po grčkom bogu podzemlja. 2006. godine je izmijenjena kvalifikacija Plutona te je proglašen patuljastim planetom.


... to je sve narode, uputite se i Vi u obilazak!
... pojedini dijelovi teksta posuđeni su sa:

... klik zagrebancija - Vlaška, Palmotićeva (18.05.2021.) !































 

... zagrebancije - Old school Desant na Zagreb 2021 – Ferdinand Budicki !

 ... fiki, figuar, fićek, prijatelja Alema  za otvaranje ovog užitka !


... povodom 115 godina gradske i nacionalne automobilističke povijesti koja se obilježava ove godine i najave povratka Muzeja automobila Ferdinand Budicki u Zagreb danas, subotu 22.05.2021. s parkirališta na Prisavlju kod zgrade “Kockica” u 11:00 h je organiziran 15-ti tradicionalni susret povijesnih vozila “Old school Desant na Zagreb – Ferdinand Budicki”. Doduše prvotni nadnevak je bio zakazan za 24.04. - no ....

... nije bijeli Cadillac, ali je ovaj iz Karlovca, nije Škoro u njemu kao u pjesmi, a i dosta mi ga je u ove izborne dane ...





... fičeki i podvrste, neki i modernizirani ekološkim pogonskim "strujnim gorivom"!







... neki "abartizirani" !



... jaguarčić koji me podsjetio na film iz puberteta: Diabolic !







... "merkurić"!





... malo hipijevskih vremena !






... Elvis je živ !








... Tedić, mr. Bean je izostao s ovog sata!




... RAT style citroenček!









... princ, mnogi su ga "oplakali" sa vrećom cementa koja nije pomogla u zavojima !













... legenda koliko sam shvatio, vlasnik g. Valentino Valjak!





... sin slini nad SAAB-om !



... mantala me Manta u srednjoj školi !







... bez TAM-ića nije moglo, vatrogasci su izostali!





... a kad je kum Tomo imao Taunusa, komadi Lipika, Pakraca i okolice su padalil sami od sebe na zadnji sic !



... škodilak !









... tko ne prepozna konjića - MAGARAC !


... i vojska je tu !



.. RR !







... bez buba, trabanata ne ide ovakav event!



... opa !?



... još jedan za Jugonostalgičare !



... Tom i njegov ljepotan !