subota, 8. svibnja 2021.

... oči pune Hrvatske - sunčani satovi/Zagreb!

 ... kako me ponukao otkriveni sunčani sat u dvorištu Holdingova Zrinjevca tako sam danas nastavio tražiti lokacije za koje sam saznao da imaju te zanimljive "kazatelje" vremena.


...  a ovaj koji me ponukao na potragu neka ostane u posebnoj objavi, no saznanja o njemu prenijeti ću i ovdje. ... autor mu je g. Vladimir Vicić, zanimljiv je način na koji kazuje ljetno i zimsko vrijeme svojim hrbtom.


... isti gospodin autor je i skeletnog Sunčanog sata kod Boćarkog doma na Cvjetnom!


... no za razliku od ove preuzete slike sa net-a, današnje stanje je takvo da sam ga jedva uočio, sav je zarastao u lijesku, razmicao sam prolistale grane kako bih "okinuo" nekoliko fotki.



... potom sam potražio sat kojeg više nema, a izgledao je ovako u Poznanovečkoj ulici!
... danas ga je prekrila fasada izgrađene zgrade i tako je sat otišao u povijest i neka sjećanja internetske vrste.





... ovaj sat se nalazi na crkvi UBDM u Stenjevcu na južnoj fasadi !



... bilo bi nepravedno ne objaviti još poneku fotku lijepog pročelja crkve.




... idem dalje do Kajzerice ovjekovječiti  okomiti sunčani sat na južnom pročelju crkve rođenja Isusova.


... natpis bi trebao značiti: Čuvajte vrijeme !


... pored crkvice u dvorištu je spomenik fra. Augustinu Kažotiću.



... vozim svog Šokca do malog sunčanog sata na fasadi privatne kuće u Kosirnikova br. 1, stvarno zanimljiva minijaturica.




... na Laščinskoj 82 jedva je primjetljiv sat na spremištu, a iza visoke ograde nove moderne višekatnice. Satovi su na južnom i sjevernom zidu.




... Rokov perivoj i kapela sv. Roka. Uz prikaz zanimljiva sata izrađenog kao freska, stavljam i nekoliko slika lijepe kapelice.


... Okomiti sunčani sat na južnom zidu kapelice sv. Roka u Rokovom perivoju. Jednobrodna kapela sa zabatnim pročeljem podignuta je iza 1647. kao zavjet građana Gradeca protiv kuge. Drveni tornjić s piramidalnom kapom, pokriven šindrom, u liniji je glavnog pročelja iznad zabata. Drveni glavni oltar je iz 18. st. dok ostali inventar i drveno pjevalište potječe iz prve polovine 19. stoljeća. Sunčani sat je vjerojatno iz 17. stoljeća, a sadrži natpis "sNescit Mea Vita Sepulcrum Dum Rochus" (Moj život ne zna za grob dok je sv. Roka). 









... na Borongaju u Krešićeva 26, okomiti sat na južnom pročeljlu privatne kuće gotovo je izbljedio. Mlađi naraštaji će pomisliti da je sunčani sat onaj ružni satelitski tanjur.



... vozim se do prirodoslovne škole Vladimira Preloga i u dvorištu nalazim ovaj primjerak Ekvatorijalnog sata koji slikam izdaleka jer je pristup bliže satu onemogućen zaključanom ogradom.



... ostaje mi još obići vertikalni sunčani sat u dvorištu Muzeja grada Zagreba i restorana "Stara Vura" na Gornjem gradu (Opatička 20). Potiče iz XVII. stoljeća.




... zatim Vertikalni sunčani sat na fasadi zgrade u Tkalčićevoj ulici.



... o satu:
Nakon Drugoga svjetskog rata, na mjestu bivšeg najjužnijeg mlina uređen je maleni trg. Godine 1954. javila se ideja da se trg istakne sunčanim satom. Prof. Ernest Tomašević uredio je da se likovno oblikovanje sata povjeri Božidaru Jušiću, njegovom učeniku, apsolventu Slikarskog odjela Akademije primijenjenih umjetnosti. To je bio njegov diplomski rad. Proračun za sat izradio je prof. Leo Randić. Autoru su pomagale Lidija Laforest i Valerija Baho, kolegice iz iste klase APU, te današnja supruga Melita.
Sat u obliku peterokuta je ukomponiran u pročelje zgrade, krovište i prozore. Uslijedilo je slikanje lepeze sata skalom duginih boja na svežoj žbuci, tehnikom fresko. U naknadnim manjim ispravkama vezivo fresko bojama bili su svježi kravlji sir i vapno, izmiješani lopaticom. Simboli mjeseca smješteni su uz krivulje karakterističnih sjena u dva vertikalna niza. Crtež na satu urezan je greblicama. Neke crte pocrnjene su kazeinskom bojom, a neke su ostale bijele. Sunce je oblikovano tlačenjem bakra i na kraju patinirano. U sredini Sunca učvršćen je bakreni gnomon s alkom. Sat je završen dana 3. studenoga 1955. godine. Božidar Jušić je autor sunčanog sata.






... ostaje samo pokazati sačuvanu snimku sata sa Sljemena, sa Doma Crvenog križa. Autor je također g. Vlado Vicić, konstruktor mnogih sunčanih satova. Osobitost ovog sata je pomični brojčanik i kazaljka za prijelaz sa zimskog na ljetno vrijeme. Prilikom zadnjeg preuređenja doma, čini se da je sat uklonjen.



... na školi K.Š. Đalskoga u Mlinarskoj ulici sat se ne vidi uslijed radova na cjelovitoj obnovi škole.


... do sata u ul. Pantovčak 284 nisam mogao jer se nalazi unutar privatnog posjeda pa stavljam slike sa net-a. 



... ovaj analematički sunčani sat konstruiran je u kolovozu 2011. godine, prilikom uređenja dvorišta obiteljske kuće na Pantovčaku u Zagrebu. Za izradu sata su korišteni ostaci starih neobrađenih hrastovih greda. Između drvenih elemenata posađen je puzajući timijan, a uokolo je travnjak.
Dvije cijele grede paralelno su položene su na tlo u smjeru sjever-jug. Na njima su urezani rimski brojevi koji označavaju mjesece u godini. Za satne oznake upotrijebljeni su stupići dobiveni rezanjem greda. Okomito su položeni u zemlju i označeni arapskim brojevima. Zbog ljetnog i zimskog računanja vremena, postavljeni su u dva niza u obliku elipse čija poluos iznosi 250 cm. Sve oznake su gravirane jednostavnim potezima vrhom motorne pile.



Osim stupića koji pokazuju vrijeme, s obje strane datumske skale nalaze se i stupići s točkama koje predstavljaju trenutak izlaska i zalaska sunca na određeni dan u godini.
Kad osoba stane na gredu na mjesto koje odgovara datumu i podigne ruku, sjena pada u smjeru točnog vremena koje tijekom razdoblja ljetnog računanja vremena čitamo s unutarnjeg niza stupića, a tijekom zimskog s vanjskog.

... slijedi obilazak petnaestag lokacija "razbacanih" po Zagrebačkoj županiji.
Neke slike lokacija koje nisam obišao i dijelovi teksta preuzeti su sa: http://www.celestialscenes.com/sundials/index.php?location=Home


Nema komentara:

Objavi komentar