petak, 6. listopada 2023.

... oči pune Hrvatske - Nikola Tesla Experience Center Karlovac!

 ... nakon vožnje po Gorskom Kotaru i pješačenja kanjonom Kamačnik, povratak kroz Karlovac ponudio mi je neočekivani doživljaj. Našao sam ga na adresi Rakovac 6. Centar je smješten u novom zdanju i obnovljenoj 200 g. staroj kući tik do zgrade gimnazije koju je mladi Nikola pohađao i u kojoj je maturirao 1873. Iz drugog smjera, nakon silaska s autoputa i naplatnih postaja Karlovac imate 5 min vožnje.

... Centar se prostire na gotovo 800 četvornih metara na tri etaže. Centar za cijenu ulaznice od osam Eurića na moderan način prikazuje osam cjelina Teslina života:
Esencija Tesle
Instinkt i prvi „izumi“
Obrazovanje u Karlovcu
Životni put
Bljeskovi
Tesla superjunak
Vrenje uma
Trag u kozmosu



... obilazak počinje u maloj kino dvorani gdje u kratkom filmiću srećete Teslu kao znatiželjna klinca kojeg put odvodi na daljnja školovanja ...






... reljef-statua s nazivom: Tesla superjunak!



... Teslin prst - približavanjem prstu statue potiče se električna iskra koja pokreće cijelu vizualnu interpretaciju.

* Uz pomoć ilustracija, animiranih i dokumentarno-igranih filmova, „tableta“, projekcija, misaonih igara otkrivate Teslinu životnu filozofiju, saznajete kako je došao do svojih najvećih izuma te doznajete više o osobama koje su ostavile neizbrisiv trag u njegovu životu.


... kroz raznovrsne prikaze učite o Tesli, njegovu početku u Smiljanu, školovanjima po našim i Europskim gradovima, njegovim strahovima i opsesijama te velikom životnom putu na koji smo ponosni.


... odigrajte igru memorije!






... tijekom školovanja u Karlovcu neizbrisiv trag na Teslu ostavlja njegov profesor fizike Sekulić Martin.


... rekoh već da mi je ovdje sve premoderno, bez očekivanih Teslinih replika izuma. Centar je  kombinacija muzeja, inovacija, poduzetništva i turizma, negdje sam pročitao. Centar je koštao 5,85 milijuna eura.



... prolistajte Teslin put!




















... osjetilna komora - posebno osmišljena prostorija s izmjenom osjećaja toplo/hladno, 3D zvučnom kulisom i animiranim dokumentarcima o stanja Teslinog uma. Doduše ovo je repeticija početnog filma iz male kino dvorane.



... lebdeći tableti tableti i suveniri - s Pub kviz pitanjima o Teslinom životu ‘lebde‘ preko elektromagnetske indukcije iznad površine stola!


... pri izlasku svojim koracima izlazite iz mozaika o Tesli te možete provjeriti svoje znanje i stopalima odgovarati na pitanja o velikanu!




... još jedan velikan maturirao je u ovoj školi.



... zanimljiv je i park preko puta centra!




... ne propustite priliku kvalitetno provesti vrijeme sa svojom obitelji i istražite izvanredan svijet Nikole Tesle. Svaki od eksponata možete osjetiti – ili očima, ili ušima ili dodirom.




... vodič kroz dvanaest Teslinih najvećih postignuća!














https://ntec.hr/o-nama/