petak, 2. prosinca 2022.

srijeda, 30. studenoga 2022.

... oči pune - Vranduk; kapija Bosne!

 ... stigavši u Zenicu stvorilo se nekoliko sati "slobodnog" vremena kojega se tzrebalo popuniti nečim što nisu ćevapi, burek i pivo. Smjestili se, našli s domaćinima iz MC Condor Zenica, dogovorili tko će kuda i kada pa otišli prema starom kraljevskom gradu i utvrdi Vranduk.


... tim bikera "povjesničara" MK Mogila u sastavu Matija, Andrej (Kuki) i ja krenusmo osjetiti i taj dašak povijesti koji datira negdje s kraja 14. stoljeća.
... utvrda je na 14-estom kilometru zapadno od Zenice u smjeru Doboja. Dominira na stijeni iznad kanjona rijeke Bosna koja svojom vijugavošću stvara prirodnu zaštitu utvrde s te strane.



... njegovo ime – Vranduk izvedeno je od riječi branduk (braniti).



... stotinjak metara prije ulaza u tunel Vranduk nalazi se putokaz za cestu koja prateći tok r. Bosne vodi ka utvrdi. *Nakon odvajanja, uska cesta vodi duž rijeke. Prolazi se i kroz tunel od stotinjak metara u kojem se teško mogu mimoići dva automobila. Treba biti oprezan. Do tvrđave, prelazi se i most na Bosni, a onda vijugava cesta vodi ka cilju.







... kako mu se približavamo, tako "padaju" i fotke; nakon prilaznih tunela, mostova i putokaza sve smo mu bliže.



... na Vraduku je nekada (kao i u mnogim drugim srednjevjekovnim gradovima BiH-e vođen intezivan politički, ekonomski i kulturni život. Samo zanatsko i trgovačko središte bilo je u selu Varošište udaljenom cca tri kilometra. Ispod glavne kule je parking na kome odmah uočavate česmu te na suprotnom zidu heraldiku koja prikazuje povijest BiH i Vranduka kroz različite povijesne epohe; od srednjovjekovlja, preko Jugo razdoblja i sada do samostalne države BiH.







... prvo spominjanje Vranduka - kapije Bosne, zabilježeno je u ožujku 141. godine. Na toj kraljevskoj zemlji stolovali su kralj Stipan Ostoja, Tvrtko II Tvrtković i Kralj Stjepan Tomaš (1443. - 1461.) Od značajnih osoba koje su posjećivale Vranduk spominje se i Bosanska kraljica Katarina Kosača.
.


... tijekom druge osmanske vladavine Vranduk je postao bitno vojno-strateško uporište na trasi Sarajevo - Brod na bitnom smjeru prema Austriji. Odmah do utvrde sagrađena je i Sultan Mehmed-Fatihova džamija.



... džamija u Vranduku prvi put se spominje pod nazivom Časna džamija u popisu bosanskog sandžaka iz 1604. godine. Prema nekim dokumentima ovo je jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini. U pohodima sultana Mehmeda Fatiha na Bosnu, svako mjesto koje je zauzeto i imalo posadu moralo je imati i mjesto gdje su obavljali namaz. Prema popisu iz 1468. i 1469. godine, postoje podaci o 30 članova posade utvrde s podacima o njihovim posjedima. Džamija je izgrađena za potrebe posade, a ne za potrebe tadašnjih stanovnika mjesta.




... vratimo se utvrdi i zanimljivostima. Jedna od njih veže se uz Eugena Savojskog koji je u svom pohodu po Bosni zaobišao ovu utvrdu smatrajući je neosvojivom. Druga zanimljivost je podatak kako je Austro Ugarska monarhija prva pokušala zaštititi Vranduk kao spomenik kulture izvršivši 1914. neke konzervatorske radove. Inače prva ozbiljnija arheološka ispitivanja iskapanjima obavljena su 1947.











... najzanimljivije otkriće tijekom tih istraživanja je bunar dubok svega šest metara, skoro isto takvog promjera. Tu sam snimio naša dva klupska goluba. Inače postoji i priča kako su se lokalne djevojke pred dolazak rimske soldateske bacale sa stijenja utvrde u kanjon kako ne bi dospjele u ruke neprijatelja. Ne zna se koja je to točno stijena bila!



... malo sam na stupu srama "školovao" naše prospecte, kao podsjetnik kako je u 18. i početkom 19. stoljeća grad služio kao zatvor za političke krivce.!



... pa red sporta i kulture:




... glavna kula i njen sadržaj:










... ovdje možemo razgledati topovsku cijev, okove i ostale autentične predmet, kao i veliki broj replika, poput kraljevske trpeze, nošnji i drugih srednjevjekovnih predmeta, koji vjerno dočaravaju život toga razdoblja.





... na katu kule:


... kompletna kula i utvrda je izuzetno sadržajno. Unutar tvrđave nalazi se muzej na tri kata uz velik broj eksponata. Jedan od njih je replika ugovora o trgovini potpisan 1449. godine od strane kralja Tomaša.




... krovište i kanjon Bosne!


... unutar utvrde tijekom godine odvijaju se mnoga kulturna događanja, kao: "Noć Kur'ana" ili za "Noć rock'n'rolla". Treba spomenuti i festival ''Tragovima Bosanskog Kraljevstva'' koji slavi srednjovjekovnu Bosnu u punom sjaju. 

... na ovom području trag su ostavili pripadnici bosanske kraljevske dinastije Kotromanić i kneževi. Ovdje su primali izaslanstva i potpisivali ugovore vezane za trgovinu ili prolaz kroz ovaj dio Bosne.


... avlija !

... kovačnica ispod glavne kule!






... kameni kut i kamen!


... našao sam na internetu jedan zapis g. Mer Obradovića: !Iznad klanca, gdje se Bosna pregiba, povijest buja. To je tvrda, kraljevska Bosna. I kada se, poput vjernika koji se priprema da padne na sedždu, pregiba, stoji ponosno i prkosno."

... u avliji sadržaj:







... vanjska, mala kula i njen sadržaj u kome g. Hasan (naš vodič i domaćin tijekom posjeta) kako kaže nekada i prodivane i nešto objeduju.





... ne klepeći nanulama!


... zidine iz avlije susjeda.

... **ovo je bio prostor gdje je obitavalo čuveno ilirsko pleme Dezitijati. Pretpostavlja se da su ime dobili od riječi ''dasa'', ''dash'' (albanski), što znači "ovan". Imajući na umu da su se Dezitijati bavili stočarstvom, a uz ratobornost i otpor prema osvajačima kakav su pokazivali, ime se da povezati sa pojmovima "ovan" i "dasa". Tu je legendarni rimski vojskovođa, general Germanik skršio čuveni Batonov ustanak i zadnji otpor Ilira.

... pozdrav Vranduče!



... od 2005. g. graditeljska cjelina – Stari grad Vranduk u Vranduku, općina Zenica proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik). Nacionalni spomenik čine: zidine starog grada sa objektima velike i male kule, objekt džamije i pokretni arheološki materijal iskopan na lokalitetu koji se čuva u Muzeju grada Zenice.


** Od dobrih i ratobornih Ilira, preko kraljevske srednjovjekovne Bosne, osmanske i austro-ugarske imperije, pa do danas – osnovni sastojak Vrandukove dugovječnosti i vremenske tajne čine njegovi ljudi, pitomi stanovnici ovog mjesta zahvaljujući kojima je ovaj biser prirode i kulture kroz burna stoljeća historije ostao ono što je oduvijek bio – kapija prkosne Bosne.


... mali upis u knjigu dojmova!


... za one koji žele znati više:

... još jedna česma za kraj!



Izvori: brošura kupljena u suvenirnici; autorica Lejla Agić - muzejski pedagog. Izdavač: JU Muzej grada Zenice.