ponedjeljak, 15. lipnja 2020.

... oči pune Hrvatske - Plitvička jezera!

... pedeset i nešto sitnih godinica, a manje od 55 trebalo mije za doći i posjetiti naš biser među nacionalnim parkovima.
... no uz malu trogodišnju tradiciju na blagdan Tjelova pošli smo moja Kuna, Žac i Suki na vožnju, cilj Plitvička jezera!

... četvrtak osvanuo idealan za vožnju, suho i sunčano vrijeme, krenusmo Kuna i ja prema Sisku sastati se sa Žcom i Suki.
... vožnjica lagana, užitak potpun, prvo stajanje kod tenka u Viduševcu, mjestu potpisa poraza četničije i Srpskih pretenzija prema teritoriju Lijepe naše.
... kavica, cigaretica, pričica i ajmo dalje prma Glini, pa preko Tušilovića prema Slunju, Rakovici, Plitvicama.



... kiša nas nije zaobišla, negdje oko Rakovice počela je sliniti, pa padati, pa jače padati, no "probili" smo kišni oblak i malo mokri stigli do Plitvica, presvukli se, konjiće ostavili na odmoru i krenuli u avanturu obilaska Plitvičkih jezera.


... ulazak s osmijehom i prva naslikavanja:






... jezera, Plitvička jezera, konačno sam tijekom ovog izleta i višesatne hodnje shvatio i prihvatio da se ova ljepota naziva: Plitvička jezera - jer ja sam radi ne znam čega očekivao samo slap na slapu ...

... no već u prvim koracima Kuna je otkrila domačicu, domicilnog žitelja Plitvica i mnogih krških krajeva ...

... jezera je nemoguće opisati običnu čovjeku, trebaš biti slikar i pjesnik realizma, dovoljno rječit, pun pridjeva i spreman za "listati" zapisanu memoriju i divote viđenoga, pretočiti ih u riječi!
... boje i mirisi prirode, zvukovi - to su Plitvice!































... obilazak svih jezera donosio je divljenje mješavini modrine, tirkizne boje jezera i proljetna zelenila okruženja jezera, staze bez gužve, mostići, malo blata od svih ovomjesečnih kiša, izvrstan dan za obilazak.







































... nemoguće je u ovako divnoj prirodi ne zabilježiti i neke "uhvaćene" trenutke bogatog ribljeg fonda, patke, poskoka, bilje ...




















                                         ... zatim neke čudne oblike kao: čovjek koji leži i moli se,


... u posjetu je došao i zmaj iz igre prijestolja;

... jezerski jelen;

... ogromno muško spolovilo u jezeru;

 i stablo s dvije sise !

... zatim su tu ostale naplavine, korijenje, granje ...













... spilje od kojih je nekim trenutno pristup zabranjen:








... ono što me iznenadilo jest slabo, gotovo premalo postavljenih natpisa s poviješću pojedinih jezera, poviješću Plitvica i turizma na njimaslapova, kako su dobili ime, slaba opisnost barem po meni, izdvajam natpise o milijuntnoj posjetiteljici, jednom strancu koji je volio Hrvatsku, Milki Trnini i nekoliko poruka znamenitih ljudi o potrebi i svijesti očuvanja prirode!
Više proučite ovdje: https://np-plitvicka-jezera.hr/prirodna-i-kulturna-bastina/kulturno-povijesna-bastina/






... vjerovatno ostatci neke "partizanštine"!







... da ne zaboravim postati i malo slika nas: Kune, Suki, Žaca i mene:




















... za sami kraj ovog slikopisa ostavljam meni najljepše, a to su mnoge kaskadice, vesele, brze, bistre, skakutave i razigrane, u velikoj su žurbi stići negdje, udružiti se u veću bujicu, postati veći slap, napuniti jezera, oduševljavati posjetitelje.










... i to je to, odmor na kraju gotovo dvadeset kilometarske šetnje Plitvičkim jezerima, ajmo doma, neću opisivati kišurinu i noćni povratak - jer hvala Bogu sretno smo stigli!


... ma nije gotovo, moram malo postaviti i slika svoje malenkosti: