četvrtak, 26. listopada 2023.

... oči pune Hrvatske - arheološko nalazište Crkvina sveti Bartol (Galovac)!

 ... nikada ne znaš gdje će te put i kotači odvesti! Tako je bilo i tijekom posjete mjestu/općini Galovac u Zadarskoj županiji. Zahvaljujući ljubaznosti obitelji Burčul (hvala na izvrsnom ručku i gostoprimstvu) te posebno g. Marku koji me saznavši za moje afinitete prema starinama odveo na dvije zanimljive lokacije. Prva je arheološko nalazište Crkvina Sveti Bartol. 


... Galovac vuče porijeklo iz 1361. godine pod imenom Galise, a potom Galouauas. Vjekovni prostori Galovca bili su nekoliko puta prostraniji nego je današnja površina općine Galovac. Rodio se iz antičkog sela Tršce i srednjovjekovnog sela Račice. Tršci se prvi put spominju u 1060. g., a Račice 1360. godine.




... crkva Sv. Bartola je izgrađena krajem 5. st. Predstavlja ranokršćansko, neosporno važno crkveno središte Ravnih Kotara, a ima izuzetniju vjersku i stratešku značajnost u ranoj srednjovjekovnoj nacionalnoj kulturi Hrvatske. Crkvena nadležnost pripadala je Ninskoj biskupiji. 


... lokalitet nije održavan, nema nikakvih info ploča. Ima hrpica smeća i manjih hrpica građevinskog materijala što nije nikomu na čast. No na žalost nije to jedini lokalitet koji sam zatekao sa sličnom ovovjekom "ostavštinom".


...  većina fotki prikazuje arheološke ostatke ranokršćanskog kompleksa: crkve, mauzoleja, a vjerojatno i samostana Sv. Bartola.



... WEB škrtari podacima o ovom lokalitetu, jedva sam pronašao jedan rad s nešto podataka (vidi: Izvori).


... još jedan podatak s interneta: lokalitet je mjesto pronalaska kamenih sarkofaga u kojima su pokopani članovi Hrvatske vladarske dinastije Trpimirovića. Sve ovo upućuje na veliku važnost ovog lokaliteta za Hrvatsku povijest.



... stanovnik antičkog lokaliteta Crkvina-Tršci; nije skakavac, nije bogomoljka, kukac je, a koji !?!?!?




... naš domaćin Marko Burčul i moj brat također (Burke/Goran Lukić).


... na kamenu - s kamenom u ruci!


... bio jednom jedan puž!


... šafrani u listopadu!