subota, 22. siječnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Mirogoj !

 ... vjerojatno naše najpoznatije zadnje počivalište mnogih rođenih i nerođenih građana Zagreba. Danas mi se prohtjelo obići ga. Namjeravao sam to i davno prije prošlogodišnjih potresa, pa nakon njih, pa nikako. Danas neki čudan dan! Neugodan vjetar, nije jako hladno, no za dva kotača ipak "tu mač" ...... Krenuh tako s više kotača prema Mirogoju. Negdje sam pročitao da je tu sahranjeno preko 500000 ljudi!







... službeni podaci govore da je otvorenje groblja bilo 6. studenog 1876. godine. Dan kasnije pokopana je i prva osoba; popularni sportaš sportaš Friedrich Miroslav Singer. Arhitekt Hermann Bollé dizajnirao je oblik groblja, zamislio je izgled s kompozicijama arkada, paviljona i kupola. 


Sve je kombinirao sa sadnjom drveća, bogatom vegetacijom i mnogim skulpturama. Zanimljivo je kako su tadašnje zemljište (i ljetnikovac) Mirogoja za potrebu novog groblja otkupili od prezaduženog Ljudevita Gaja.





... svaki ispraćaj prema groblju počinje iz mrtvačnice, jasno, barem u novije doba. U vrijeme gradnje Mirogoja uvijek je pokojnik iz kuće kretao na posljednji počinak. Gradnja mrtvačnice "za polaganje mrtvacah na odar" započela je, nakon dugih rasprava, 1883. godine, a gradnja je dovršena 5. travnja 1886. godine. Prvi preminuli u mrtvačnici bio je gosp. Ivan Mischinger 15. siječnja 1886. godine.








... mirogojske arkade su od prošlogodišnjih potresa pretrpjele znatna oštećenja te su iz sigurnosnih razloga ograđene. Mogu se razgledati sa puteljka koji je između njih i previh redova označenih grobnih polja. Započeto je s njihovom gradnjom ubrzo po otvaranju groblja, a g. Bollé ih završio 1917. 
... arkade su vrlo kvalitetno izgrađene što je potvrđeno 1880. godine kada je Zagreb pogodio snažan potres koji je teško oštetio oko 1700 kuća, uključujući i one kojih su zidovi bili deblji od dva metra, poput onih Isusovačkog samostana. Premda je središte potresa bilo u neposrednoj blizini groblja (na Medvednici) arkade nisu pretrpjele niti najmanje oštećenje čime su Bolléov projekt, ali i sama izvedba dobile najviše ocjene za solidnost i izdržljivost. No prošlogodišnji potresi značajno su ih oštetili.










... c/b fotke sam snimio sa postava iza/pored crkve Krista Kralja, a ove kolorke su moje .





... u jednu od prvih arkada pokopan je nakon veličanstvenog ispraćaja naš velikan Petar Preradović.
Spomenik na njegovu grobu isklesao je kipar Ivan Rendić.


... mnoge znamenite osobe. plemenitaši, gradski uglednici našli su mir u arkadama!




... počivalište Stjepana Radića i Vladka Mačeka te Antuna Radića, Đure Basaričeka i drugih.


... u grobnici bačkih Hrvata (desna slika) sahranjen je i Petar Šarčević. Skulptura je djelo Roberta Frangeša Mihanovića.


... nakon glavnog ulaza desno od crkve Krista Kralja, osim gore pobrojanih hrvatskih velikana većinom su mir vječni našli uglednici židovskog i pravoslavnog podrijetla. Citat iz HKV: Židovski dio arkada i cijelo židovsko groblje na Mirogoju su jedno od rijetkih sačuvanih tijekom Drugog svjetskog rata na području srednje Europe. Hrvati (okupatori, ustaška banda, fašisti, klerofašisti, koljači, najcrnja reakcija, mračne snage, uskogrudni nacionalisti, šovinisti, ekstremisti, revizionisti, divlji elementi, krdo, desničari…) su tijekom NDH sačuvali i pravoslavni dio arkada i grobova.





... grobnica u kojoj je i Tade Smićiklas! (Reštovo, Žumberak, 1. listopada 1843. - Zagreb, 8. lipnja 1914.), bio je hrvatski povjesničar, političar i publicist, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, rektor Zagrebačkog sveučilišta i predsjednik Matice hrvatske. Proglašen je za počasnog građanina Grada Zagreba.


... potresom oštećeno počivalište g. Lavoslava Schwarza, hrvatskog trgovca i dobrotvora židovskog podrijetla. Rođen je u imućnoj zagrebačkoj trgovačkoj obitelji. Za života je potpomagao razne karitativne ustanove, omogućavao učeničke stipendije te osnovao zakladu koja je 1910. osnovala dom za starije i nemoćne osobe u Zagrebu.





... g. Josip Siebenschein, gospodarstvenik i židovski aktivist rođen u Češkoj. U Zagreb dolazi radi izgradnje pruge Zagreb - Sisak (i drugih pruga i cesta). Značajan kao pokretač Zagrebačke ledane (kasnije Ledo). Zanimljiv meni osobno, jer je pohađao nižu i srednju školu u samostanu pijarista u Lipiku !? Više: https://zbl.lzmk.hr/?p=2183


               ... Žuži Jelinek!                   ... Adof Mueler, osnivatelj ciglane u Črnomercu i 1913. godine                                                                                 sagradio “Helios kino” (danas kazalište Gavella).


... kapela svetih apostola Petra i Pavla na Mirogoju. Kapela je izgrađena 1891. godine. Pokrovitelj izgradnje bila je udovica Judita Kukulj, koja je kapelu podigla na grobu svog muža. Zaduženi arhitekt je bio naravno Hermann Bollé.





... neka grobna mjesta s te desne strane !







... prelazak na lijevu stranu, uz Tuđmanov grob preko arkada do Aleje velikana i počivališta branitelja.


... počivalište dr. Franje Tuđmana, prvog Hrvatskog predsjednika !



... kapelica, ne znam čija !





... sve piše g. Vjekoslav Heinzel i dobra mu žena Berta !













 ... iz obitelji Rukavina Vidovgradskih, brojnih poznatih hrvatskih uglednika iz Trnovca, koja je dala čak tri generala i 54 časnika.


... pl. Vranyzani, Dežman, Deželić, Tijardović .....











... možda najjeziviji spomenik na Mirogoju, sahranjena većinom obitelj Miletich !







... obitelj Jelačić Bužimski !


... Ljerka Šram !

 

... Vjekoslav Klaić i Mažuranići !


             
... šetnja alejom velikana !






... grob Rajka Dujmića !







                                                                                                                   ... Radauš !






... NOB-ovci !


                        ... Matija Ljubek           i                               Bandić!


... s ovim spomenikom jednom vojniku započeti ču šetnju alejom  hrvatskih branitelja!









... Hrvatski Vitez Miro Barešić !





... Hrvatski mučenici: Bruno Ante Bušić, Zvonko Bušić,  Josip Senić!



... Zvonko Bušić Taik !





                                 https://sh.wikipedia.org/wiki/Mirogoj