srijeda, 19. siječnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Kostelgrad !

 ... sjeverno od Pregrade smještena je srednjevjekovna utvrda Kostelgrad. Položaj na stjeni, strateški dominantan radi kontrole svih prilaznih puteva omogućavao je sigurnost svojim vladarima i njihovim sužnjima.



... nalazi se na 405 metara nadmorske visine na Kostelskoj ili Kuna gori, odnosno na brdu Kostelju (Kostel-bregu) koje se nastavlja na Kuna goru.


 ... povijest nekadašnjeg vlastelinstva Kostel pratimo od vremena grofova Celjskih. Najpoznatiji vladari bili su članovi obitelji Keglević.


... izlaskom iz Pregrade prema Druškovec Humski uočljiva je kamena kapelica i tu skrećete lijevo prema s. Kostel.



... u podnožju utvrde smještena je crkva Sv. Mirka (Emerika) te malo dalje kapela Trpećeg Isusa, gospodarske zgrade s bunarom i povijesno groblje.
... Na kosini, sjeverozapadno od crkve smješten je župni dvor s početka 19. st.









... današnja jednobrodna, kasnobarokno–klasicistička građevina s poligonalnim svetištem, župna crkva sv Mirka (Emerika) u Kostelu, izgrađena je 1805. g. na mjestu starije crkve. U objektu je sačuvan inventar pretežno iz doba klasicizma. U povijesnim izvorima župna crkva sv. Emerika spominje se već 1334. g.




... put između groblja i gospodarskih zgrada vodi prema utvrdi. Put je odličan makadam, blagi petnaestominutni uspon s jednom serpentinom. Primjereno označen, zanimljiv radi drvenih ploča s porukama potrebe čuvanja prirode.



... ovdje skrećete oštro lijevo !
















... sramota grada Pregrade, kuburaša, Kostelgrada; odnos je prema državnoj zastavi, nacionalnom obilježju koje se ne smije izlagati ruglu, skrnaviti !





































... dio teksta o crkvi sv. Mirka (Emerika) preuzet je sa: https://bus.hr/hrvatska/kulturna-dobra-grada-pregrade/

Nema komentara:

Objavi komentar