nedjelja, 5. lipnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Stari Brod, Stari Farkašić, Šišinec, Žažina !

... povratak iz Siska bio bi prejednostavan i nezanimljiv ako negdje ne uključite žmigavac. Učinio sam to i skrenuo prema Letovaniću, opjevanom Letovaniću. Prošao sam taj smjer prema Pisarovini nekoliko puta, išao sam se malo provozati, napuniti "tjelesne akumulatore", no opet sam našao neke nove priče, neke stare obnovio i tako ... Prva je drvena kapelica u Starom Brodu.


Barokna kapela se u starim dokumentima prvi puta spominje 1699. godine. Izgrađena je od hrastovih planjki te na temeljima od opeke na bazi stućnosti tadašnjih velemajstora tradicijskog graditeljstva. Zahvaljujući bogatstvu hrasta lužnjaka (Quercus robur) na ovim prostorima izgrađeno je tada puno drvenih kapelica, no danas ih je ostalo svega četrdesetak.


... preživljavala je poplave, ratove, nemar, obnovu. Mjesto je okupljanja seljana u bogoslužju. Oltar sa slikom sv. Martina potiče iz 1743. godine.


*Posebnost kapele je u oblikovanju interijera: svi zidovi, strop lađe i predvorja te svod svetišta obloženi su s 88 plitkih oslikanih drvenih ploča i obrubljeni ukrasnim letvama. Time je ostvareno cjelovito oblaganje unutarnjeg prostora objekta živo oslikanom, drvenom oplatom.
Ornamenti na oslikanim drvenim pločama ne pripadaju standard­nim motivima koji se koriste u narodnoj umjetnosti, već ih se može odrediti kao rad putujućeg majstora. Iskorišteni je predložak bio prilagođen objektu primjenom kolorita koji je blizak živosti narodnog veza.


... stari Farkašić, nisam do danas uočio da je i ta stara sakralna starica potpuno uništena u zadnjim serijama potresa u kojima je do neuporabljivosti stradala i zgrada stare škole.





... pronašao sam na svom blogu i snimljene fotke 2017.


... a danas !




... nastavljam dalje prema s. Šišinec, mjestu sa spomen obilježjem posvećenom poginulim pripadnicima 102. brigade HV-a. 



... Nakon ključne bitke u Novom Farkašiću koja je bila prekretnica u Domovinskom ratu i u kojoj je zaustavljen neprijatelj u prodoru prema Zagrebu i sisačkoj Posavini, nepuna dva mjeseca kasnije pokrenuta je vojna operacija kodnog naziva “Vihor” koja se odvijala od 12. do 14. prosinca 1991. godine. Cilj operacije bio je oslobađanje dijela Pokuplja i Banovine od velikosrpskog agresora. U ovoj operaciji poginula su 22 hrvatska branitelja.









... crkva sv. Marte, po uklesanom iznad ulaznog portala datiramo je s 1767-om godinom !
Crkva je pretrpjela brojna oštećenja u Domovinskom ratu i nedavnim potresima.








... ovdje je nekada boravila i zajednica Cenacolo, tj. Zajednica sv. Marte.









... također potresom razorena crkva u Žažini. Nekada je ovdje također bila drvena crkva. 



** Župa u Žažini navodi se u najstarijem sačuvanom popisu župa iz 1334., a nakon završetka ratovanja s Osmanlijama, preostala je kao jedna je od samo četiri župe na području tadašnjeg Gorskog arhiđakonata. Žažina (Sassyna) je pripadala posjedu Gora koji je najjprije bio u vlasništvu vitezova templara, zatim ivanovaca koji su ga u 16. stoljeću založili Frankopanima. Oni su Žažinu dali vazalima, a početkom 17. st. ušla je u sastav vlastelinstva Hrastovica.
















 * https://www.hrz.hr/index.php/za-novinstvo/priopenja-za-medije/2244-drvena-kapela-sv-martina-u-starom-brodu