petak, 2. veljače 2024.

... usputnosti - dvorišna priča Muzeja grada Zagreb!

 ... iz jednog od hit dvorišta grada, atrija MGZ ponio sam nekoliko sličica!

... u kratkom snježnom ambijentu vrijeme im čuva najstarija Sunčana zidna ura u gradu.



utorak, 30. siječnja 2024.

... usputnosti - Palača Levačić (Gornji grad, Zagreb)!

 ... zagrebački Gornji grad kao inspiracija jedne nedavne šetnje i vjerujem mnogih budućih. Krije mnoge stare zgrade, palače, prebivališta značajnih nam sugrađana. U Matoševoj ulici na k. br. 11 zastao sam i napravio nekoliko klikova jedne ruinirane starice. Palača Levačić.

... zgrada nosi markaciju spomenika kulture i kao takva čeka nečiji milodar obnove.


* Poluugrađena jednokatna jednokrilna palača sagrađena 1778. godine za Jurja Karla Levačiča na istočnom dijelu parcele između Matoševe i Mesničke ulice. Kasnobarokna pročelja raščlanjena su pilastrima i erkerom iznad kamenog pješačkog portala. Godina 1778, upisana je u jednom dijelu željeznih vrata u prizemlju palače. Nekoliko godina kasnije palaču je kao gotov objekt prodala udovica g. Levačića, 1785 g. 


... zelena "naljka" postavljena nakon potresa dozvoljava boravak u njoj.


... izuzetno je malo podataka o samoj zgradi i njenim stanovnicima, ćak i o g. Juraju Karlu Levačiću. Očito je to u doba nakon gradnje bila raskošna i kvalitetno opremljena palača. Još danas prema Mesničkoj ulici prostire se njeno veliko dvorište. Specifično za ovu palaču je podrum ispod cijele zgrade što se u ono vrijeme nije izgrađivao u zgradama Gradeca.


* U zapadnom dijelu parcele je dvorište s nekadašnjim gospodarskim, danas stambenim, objektom (Mesnička 38), s visokim ogradnim zidom i kolnim ulazom iz Mesničke.


* Cjelovito je sačuvana struktura palače s nadsvođenim podrumom, prizemljem i reprezentativnim stanom na katu organiziranim oko hala sa stubištem. Sačuvani su izvorni detalji stolarije, bravarije /vratnice s godinom 1778-om i jednostavne svodne štukature.
               https://hrcak.srce.hr/file/339938