nedjelja, 13. kolovoza 2023.

... oči pune Hrvatske - Stražeman (crkva sv. Mihaela)!

 ... vozeći se prema Velikoj uočio sam izdaleka na području s. Biškupci lijepu crkvu. Ustvari bio sam uvjeren kako je to crkva u Biškupcima. No u centru sela kod kapelice sv. Antuna skrećete lijevo i nakon nekoliko stotina metara na brijegu dolazite do crkve. S dominantnog prostora oko crkve puca pogled na Požešku kotlinu.



... pogled na kotlinu snimljen mobitelom, prezumirano, lijen sam bio stati i vaditi iz kofera motora fotić.




... crkva se prvi puta spominje 1332. godine i spomenik je kulture 1. kategorije. , misnice grofa Jankovića, “Glavosijek sv. Ivana krstitelja”, rad slikara Ivana Tišova, orgulje starog požeškog majstora.


... glavni oltar posvećen je sv. Mihaelu Arkanđelu.



... Braća Hrvatskog zmaja postavili su plaketu pok, kardinalu Šeperu na 25. godišnjicu njegove smrti! Kardinal Šeper je osobno posvetio oltar došavši iz Rima uveličavši tako završetak obnove crkve.


... pomoćni oltari, jedan predstavlja “Glavosijek sv. Ivana krstitelja”, rad slikara Ivana Tišova.



... orgulje su iz radionice starog požeškog majstora g Venceslava Holuba.





... imao sam sreću zateći otvorenu crkvu te me njome provela domačica gđa. Ana, ujedno i orguljašica.



... krasni vitraji!


... desno od glavnog oltara nalazi se mozaik sa prikazom hrvatskih blaženika i svetaca. Bl. A. Stepinac prvi zdesna, bl. I. Merz (s očalima) između bl. Ozane Kotorske i sv. Nikole Tavelića. Autor mozaika je kipar Ante Starčević, a postavio ih je pok. monsinjor Josip Devčić. Mozaike je 1981. komunistička vlast naredila uništiti, a monsinjor Devčić je radi njih proveo i dva mjeseca u zatvoru. Spašeni su lukavošću osječkog kipara Marijana Sušac. Premazao ih bojom za bicikle rekavši komunjarama da će ih tako trajno uništiti. No boja ih je samo privremeno zaštitila od zlih pogleda, a osobno ih je 1993. obnovio, odnosno skinuo boju sa njih.


... u crkvi su grobnice i spomenici poznate hrvatske plemićke obitelji Janković.



... strop sa baroknim freskama četiri evanđelista iz 18. st.! Freske su otkrivene tijekom obnove crkve, a autor je nepoznat.


... oltar sa reljefima!




... ulazna vrata "skrivaju" dva vanjska vitraja!