petak, 4. lipnja 2021.

... oči pune Hrvatske - park prirode Lonjsko polje (voda i život s rijekom) !

 ... park prirode Lonjsko polje najveće je močvarno područje Hrvatske, dakako zaštičeno. Najveće je i u cijelom dunavskom porječju. 


... granica Lonjskog polja na sjeveru je autocesta Zagreb - Lipovac, a na južnoj strani prirodnu granicu čini rijeka Sava. Proteže se na površini od 50650 ha. Česte su poplave iz pritoka Save: Lonje, Velikog i Malog Struga, Pakre te Une. Velika je raznolikost biljnog i životinjskog staništa ovog područja. Ovdje se može pronaći više od 550 močvarnih vrsta. Uz žličarku dio zaštitnog znaka Lonjskog polja je raznorotka (Marsilea quadrifolia).
... park prirode Lonjsko polje otvoreno je 1998. g. 






... od životinjskih vrsta najznačajnije su brojne vrste ptica močvarica: bijela roda, žličarka, čaplje, orlovi kliktaši i štekavci, mnoge ptice selice, labudi. Dio parka - Krapje i Rakita posebni su orintološki rezervati.








... autohtone životinjske vrste su turopoljska svinja, konj posavac, podolsko govedo, posavska guska, posavski gonič.
... papkari i kopitari nalaze se na otvorenom tipu ispaše, starom načinu stočarenja.























... ne smijemo zaboraviti šume, čije boje "brane" hrast lužnjak, poljski jasen, joha i grab (čiji mirisi u ovo doba godine i cvjetanja nagrađuju nosnice).
... na dijelovima Lonjskog polja u području Jasenovca treba paziti i na neotkrivena minsko eksplozivna sredstva te se kretati samo poznatim i obilježenim stazama. Rat je ostavio još uvijek na nekim dijelovima vidljive posljedice, a na nekim građevinama dodatna oštečenja prouzrokovao je niz nedavnih potresa.

... cijeli kraj je ispremrežen biciklističkim rutama: Posavska (76 km), Lipovljanska (39 km. kružna ruta), Subocka (također kružna staza 41 km), Sunjska (53 km), Moslavačka (34 km) i Unska ruta (64 km). Mnoge od njih možemo koristiti i mi benzinsko pogonski dvokotači. 

... dakako mnoge su tu i pješačke rute, kraće i duže, staza Posavca je najljepša, dva sata pješačenja nasipom, pašnjacima, uz jezero.

... staza graničara počinje u Krapju nudi poglede na replike starih graničarskih objekata iz doba vojne krajine kao razdjelnice A.U. Monarhije i Osmanlijskog Carstva. Dva do tri sata za cijeli obilazak.



... kraj priče je malo iza Jasenovca, nakon s. Košutarice u s. Mlaka.


... ma još poneki klik!