utorak, 2. kolovoza 2022.

... oči pune Hrvatske - Novi Vinodolski!

 ... česta ljetna destinacija domaćih turista iz središnje Hrvatske, poznat iz udžbenika povijesti i Vinodolskom zakonu. Nakon cjelodnevnih okolnih destinacija malo sam se zadržao i u samom mjestu.


* Tragovi obitelji Mažuranić vode u XIV. stoljeće u Split odakle se jedna grana preselila u Senj, odnosno kasnije u Novi. U dokumentima iz XVII. stoljeća, neke grane u obitelji Mažuranića se nazivaju Jankovićima, od Janka (1638-1697) . Bavili su se zemljoradnjom. Prvi obrazovani Mažuranić bio je pop Antun Mažuranić, samouki umjetnik i kipar, a živio je u XVIII. stoljeću.
U Novom, u staroj novljanskoj obitelji Mažuranić, u braku Ivana Mikule Mažuranića Petrovog, pismenog novljanskog starješine, pučkog suca, i Marije rođene Ivić porodilo se pet sinova:Petar Luka (1799. – 1817.) o njemu se malo zna, umro je kao učenik u Ogulinu
Josip (1802. – 1891.) ostao u Novom, umro u Čajniću (BiH)
Antun (1805. – 1888.) filolog i pravnik
Ivan (1814. – 1890.) pjesnik, pravnik i ban
Matija (1817. – 1881.) kovač, poduzetnik i putopisac
Trojica braće Ivan, Antun i Matija svojim radom i postignućima obilježili su 19. stoljeće i ostavili vrijedne tragove u hrvatskoj povijesti, te dali izuzetan doprinos razvoju hrvatske politike, znanosti, kulture i umjetnosti. Posebno je značajan Ivan pjesnik, ban i tvorac moderne hrvatske države.


... vrijeme mi se otelo, brzinski fotkam samo središte i nekoliko znamenitosti, posjetu obvezno uskoro moram ponoviti!




* Crkva Sv. Filipa i Jakova Izgrađena je u 14. stoljeću kao trobrodna bazilika. U 18. stoljeću dolazi do barokizacije crkve, a početkom 20. stoljeća preuređuje se pročelje u stilu historicizma. Na vanjskom zidu svetišta na dva je kamena uklesana godina 1520., kombinacijom arapskih i rimskih brojeva, a zatim glagoljicom – najvjerojatnije kao spomen na obnovu ili prezidavanje crkve, jer je ona sama puno starija.





*** Poznati i plodni hrvatski romanopisac bio je u posjetu Novom Vinodolskom. Bilo je to 1874. godine kada je Šenoa kao 36-godišnjak boravio u gradu Vinodolskog zakona i odsjeo u kući obitelji Pexidr-Srića. Tada je, kažu pouzdani izvori, od svojih domaćina saznao za legendu što se odnosila na stare Ledenice, u zaleđu Novog Vinodolskog, tada već napuštene ostatke nekadašnjega grada, a nakon toga nastala je njegova poznata poema, ep, odnosno epski spjev »Kugina kuća«.





** U kaštel Frankopan-u donesen je na svijetlo dana Vinodolski zakonik. Najstariji je cjelovito sačuvan zapis običajnog prava. Pisan je glagoljicom, a predstavlja zbornik pretežnoobičajnog prava devet vinodolskih općina (Novi, Ledenice, Bribir, Grižane. Drivenik, Hreljin, Bakar, Trsat i Grobnik. Sastoji se od 77 članaka u kojima su opširno razrađeni odnosi između gradova slobodne općine Vinodol i krčkih knezova. Napisan je na 14 pergamentnih listova veličine 24,3 × 16,5 cm s inicijalima urešenim biljno-geometrijskim motivima i rubnim crtežima.






Izvor:
https://novi-vinodolski.hr/obitelj-mazuranic/

... oči pune Hrvatske - gradina Grižane i kula Turan/Bribir !

 ... nastavak uživancije po Vinodolu odveo me i do mjesta Grižane!


* Smještene pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica “Griža” po kojima su i dobile ime. Stari je grad oštećen 1323. godine kada je Vinodol zadesio jak potres. U 15. stoljeću dograđene su okrugle kule, a danas su vidljivi samo ostaci nekada slavnog kaštela. Grižanski kaštel imao je nepravilan oblik četverokuta, s okruglim kulama, a ta je nepravilnost uzrokovana specifičnim terenom.Tu je stolovao knez Martin koji je utemeljio primorsku luku koja je dobila ime Crikvenica.



* GRADINA
Na slavnu prošlost Grižana podsjećaju ostaci zidina grižanskog kaštela. Kaštel je imao oblik nepravilnog četverokuta sa okruglim kulama na uglovima. Bila je sjedište Kapetanata, feudalne uprave frankopanskim imanjima u Vinodolu. 1323. godine kada je Vinodol zadesio potres kaštel je oštećen. Kaštel je smješten na poroznom tlu, izgrađen uz krševite litice koje ovdje zove “griže”, po čemu je grad i dobio ime.




... vrelo Bačevo, izgrađeno 1889. g.




... vrijedilo je u knapiranom vremeni zaustaviti se i kod kule u Bribiru;


** "Nekada to bijaše tvrđa opasana dvostrukim zidinama s dugim i uskim dvorištem, stambenom i upravnom zgradom te dvjema kulama (okruglom i kvadratnom). Danas je od toga zdanja ostala kvadratna kula, poznatija kao Turan, na kojoj je uklesana godina 1302. uz fragmente fortifikacija."


** Kaštel je početkom 13. stoljeća došao u posjed knezova Krčkih, potonjih Frankopana. Turan je do danas opstao u izvornome tlocrtnom gabaritu, a unutrašnjost te kule čuva povijesnu fazu pretvorbe kule u zatvor s vrlo uskim zatvorskim ćelijama. Toj fazi pripadaju i mali kvadratni prozori uokvireni kamenim ertama na istočnome pročelju. Izvorne puškarnice sačuvane su na svim pročeljima. Ostali dijelovi kaštela porušeni su u 19. stoljeću kako bi se na njegovu mjestu izgradila školska i općinska zgrada. Turan čuva još jedan vrijedni spomen na Frankopane. Naime, u kuli se nalazi izložbeni postav s prezentacijom i rekonstrukcijom grbova, srednjovjekovnoga oružja, pečata i zastava krčkih knezova Frankopana i Zrinskih.


... nikako mi nije jasno uništavanje ovakvih starina sa modernim konstrukcijama za vidikovac !?!?












... kapelica !



**



Izvor: