utorak, 2. kolovoza 2022.

... oči pune Hrvatske - Ledenice/Gradina (Vinodol)!

... nikako propustiti u Vinodolskom kraju posjetiti razvaline starog grada Ledenice – Gradine. Dominiraju na 376 m nadmorske visine, ugurane na oštrini kamenita brijega. Nekada izuzetno važna strateška točka u istočnom dijelu Vinodola. 



... gospodari Ledenica bili su Frankopani, gube ih 1572, Osmanlije su do njih prodirale 1522. i 1539. g. Pretpostavka je da su ih Rimljani opustošili 1600. g. U starim Ledenicama pronađeno je nešto rimskog novca. Uskočki vođe vodili su tada obranu od tih prodora, a 1630. g. područje je ušlo u sastav Vojne krajine.


... smatra se da je August Šenoa dio uskočke povijesti i tragedije Ledenica opisao u romanu “Čuvaj se senjske ruke”. Prikupljajući građu za svoj roman o uskocima te upoznavši staru Gradinu u pjesniku se rodila ideja o pjesmi “Kugina kuća”.


... znamo da su Ledenice postojale u 13. st. ,po predstavnicima koji su bili nazočni kod potpisivanja Vinodolskog zakona 1288., najstarijeg pravnog kodeksa u ovom dijelu Europe.




* Na vrhu kamenitog brijega nalaze se ostaci tvrđave koju nazivaju Gradina, od nje na brijegu prema moru nalazilo se mjesto(grad), a sve je to bilo opasano jakim zidinama s trijemovima po kojima se moglo hodati, kulama na kutovima, te mnogobrojnim puškarnicama. Najstariji dio tvrđave sastojao se od moćne kvadratne kule građene od dobro obrađenog kamena povezanog žbukom.



** Istureni stražari palili bi krijesove i na taj način ukazivali susjedima u Novom Vinodolskom na opasnost i dolazak neprijatelja.







                              




** Neposredno nakon ulaza u grad s lijeve strane nalaze se ostaci nekad župne crkve. Crkva je bila posvećena sv. Stipanu Prvomučeniku.


https://lukylipik-vrijemeodluke.blogspot.com/2022/08/oci-pune-hrvatske-okruglo-groblje.html

Izvori:

Nema komentara:

Objavi komentar