petak, 23. kolovoza 2019.

... oči pune Hrvatske - dvorac Brezovica !


... drugi dan na g.o. nemam puno vremena, poslijepodne je već, nakon sređivanja starog Zlatka (moja stara Citroen Xara zlatnih nijansi) odlučih isprobati i novokupljenu kacigu nekom kratkom relacijom i vožnjom do ...

... dvorca Brezovica u istoimenom Zagrebačkom naselju, to već dugo želim, jako blizu, a nikako obići!
... srce mi se skuplja unaprijed jer znam da je to povijesno zdanje u jadnom i zapuštenom stanju. Za njega ni Zg nadbiskupija ni država ni Bandidos nemaju love, bitna su ljeta na Savi, zahodi, fontane (da li tu uvrstiti i žičaru) i ostali mu samospomenici, odnosno ona zdanja na Ksaveru i mega crkve po RH i BiH.

... na ružnoj tendi nazire se nekadašnji logo restorana koji je tu pružao ugostiteljske usluge.



... vjetar jača, nekako se i moguća kiša njuši, kaciga mi je odlično "sjela", ali ja očito neću pronaći za sebe kacigu po mjeri odnosno koja bi bila dovoljno "tiha" za moj položaj tijela na "Šokcu" (zrx 1200 s). No tema je dvorac.

Nekada u rukama slavnih velikaških obitelji Zrinski, Draškovići, Gyulayi…
... potom ga kupi nekakav bogatun, prodaje Zagrebačkoj nadbiskupiji, Jugotrendovi i politika kominista ga crkvi uzima i vjerovatno je tu uporabno bilo svega i svačega, ja se sječam disco cluba i restorana u njemu. Konačno i vjerovatno nakon samostalnosti RH dvorac biva vraćen "crkvi", ali i dalje propada...
... danas je u rukama crkvene, državne i gradske nebrige!!!

... ravnicom i blagozavojitom cestom već nakon nadvožnjaka vidim dvorac, prilazim i odmah se onako u vožnji ističe crvena plastična ograda, moderna opsada većine današnjih dvoraca, starih kurija, gradova i utvrda...
... ističe se i očekivana zapuštenost imanja, dovozim motor ispred cestice koja vodi prema dvorcu, ulazim lagano u vjerovatno nekada puno ljepši i florom bogatiji perivoj. Trava dulje nije košena. Veća i manja stabla izvaljena su, a uočljive su i veće osušene grane od nedavna nevremena. Normalno da i smeća ima u zanimljivim količinama.

... zastajem kod kapelice, začudo izvana obnovljene, ta crkva ima ipak više love nego država, "pucam" prve fotke, malo obilazim okolo, ciljam aparatom i u unutrašnjost kapelice.

... kapela je posvećena Presvetom srcu Isusovu.


 ... na vijencu je grb nadbiskupa Antuna Bauera s natpisom „FIDES VINCIT“, ako sam dobro shvatio: "VJERA U POBJEDU", možda "VJERNI/VJERNICI POBJEĐUJU"! 

 
... iznad vrata polukružno je reljefno polje janjeta okrunjenoga anđelima!



 ... nekada drveni zvonik, danas je limeni !


... unutrašnjost kapelice sam "na slijepo" fotkao podižući aparat kroz jedan prozor, lovio sam samo zid i dio oltara.






... dvorcu se može prići jer je na nekoliko pozicija porušena plastična ograda, no okoliš nudi zamke rupa, šahtova koji nisu najbolje uočljivi od visoke trave, a nisu niti dodatno prekriveni/zaštićeni.


... slike dvorca su ljepše no što ga oči gledaju u živo i mozak upamti, fotografija stvarno uljepša objekt snimanja.

... kako sam pronašao dvorac datira iz 17. stoljeća, a prije njega je tu bio utvrđeni grad u 16. st. Dvorac je barokni, u povijesti su ga dograđivali i pregrađivali bivši vlasnici.

https://zgexpress.net/dvorac-brezovica-prekrasno-zdanje-bogate-proslosti-godinama-vec-zatvoreno-i-zapusteno/

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/inspiracije/dvorac-brezovica/3435335/

 
 



 





... malo "kliknute" unutrašnjosti kroz rešetke na glavnim ulazima:






... neki vanjski detalji:

 


... vanjska kovana ograda koja štiti stepenice za ulazak u nekakav podrum.










... malo igranja filterima sa dva puta po četiri iste slike:






... drugi niz:








... malo iz samog mjesta, odnosno današnja crkva sa župnim dvorom:

 

srijeda, 21. kolovoza 2019.

... sa svojim unukom po Maksimiru !

... drugi dan na godišnjem, kuda; ma kupim malca i pravac Maksimir, Zoološki, znam da ćemo uživati zajedno!
... potrpali doma ruksak "rezervnih dijelova"; majica, sokova, klopice, čak i pelenu za svaki slučaj i gas prema Maksimiru ...

... a gdje početi nakon uspješna uparkiravanja na "mjestu pod Suncem" nego od Mogile, tko zna gdje će ga ljubavi odvesti, prema motorima, povijesti, možda, ali da će znati za ljubav prema Hrvatskoj to ziher, djedovi će ga učiti !!!



... nakon nekoliko kilometara trčanja u krug po stazama Maksimirskog parka konačno smo se dočepali ulaza u Zoo, karta, ulazak i spas, uzeo sam kolica za svog "trkaća" jer jedino sam tako bio ziher da mi neće trčati i po stazama Zoo-a!


...  malo poziranja:


...





... zatim malo razgledavanja:









... pa opet red poziranja:




... inače šetnja Zoom me već u startu razočarala, s prvim koracima uočavam previše što praznih, ali i prilično neurednih nastambi, kaveza, zaraslih u drač, travu, polupropali inventar (grane, hranilice, užad ...). Trebaš u nekima uočiti je li prazan ili ipak u "đungli" raslinja ima neka zvjerčica, ptica, primat, neki natpisi zbunjuju, neki su za pohvalu, ma toliko su ružni ti prazni kavezi da ih nisam ni fotkao. Dosta djelatnika/timaritelja samo baulja po Zoou, puši, sjedi na klupama, pijuckaju (e njih sam trebao fotkati) ... boli ih za popraviti neku ploču, za malo košnje ili pokupiti koji nebrigom odbačeni papirić.

BANDIĆU I KUMOVI _ USMJERITE NOVCE OVDJE; A NE NA "LJETA NA SAVI" !

... ono što je lijepo u Zoou jesu informativni panoi o nazivima životinja, česti edukacijski sadržaji, osjeti se kako ima želje životinje na ispravan način prikazati najmlađima. U gomili zubu vremena prepuštenih nastambi vidljivo je da se neke i uređuju, za neke postoje i na žalost dugoročni planovi uređenja (nastambe za medvjede).


















... a sad malo i životinja, pozitiva: ne djeluju neuhranjeno!























... i za kraj, pogled na najdraži stadion i na perivoj parka prema vidikovcu!


... ma sad je kraj, vole vas Dante i njegov dida, te najdraža mu "životinja" viđena u Zoou,
 robot-kornjača-kosilica" !!! ... OMG !!!!