nedjelja, 9. svibnja 2021.

... oči pune Hrvatske - Moslavački đir i još ponegdje !

 ... dugo me pati obići Belu crkvu na Moslavačkoj gori, pa eto danas odlučih protegnuti kotače i sve konjiće svoga vranca.


... no nije to tako jednostavno kao na karti koju kao proučiš. Krenuh nakon Volodera u G. Gračenici lijevo prema Mikleuški. Nije me odmah razočarao makadam, jer vozeći se otkrivaš divote kraja.
... inače Moslavačka gora omeđena je rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom. Njaviše točke su Humka (488 m), Vis (437 m) i Mjesec (354). Divotu Moslavačke gore preci su spominjali pod imenom „Mons Claudius“. 

... prvo sam opazio putokaz u s. Ciglenica za kapelu Gospe tužne. Potražih, sjahah, poslikah!







... inače vrlo čest prizor u ovoj divoti prirode jest sretanje izvora, česmi, guštanje vode iz njih. Uživati naše prirodno bogatstvo koje kao i svoje šume prepuštamo bjelosvjetskim kompanijama i našim lakomim firmama-prostitutkama neopisiv je osječaj. Ovo seosko odmorište ne sjaji novom haljinicom, no i u ovoj staroj je lijepo, pobuđuje maštu i uzdah.






... preživači u odmoru na svojoj travnatoj postelji!





... slijedeći izvor kod kamenoloma je izuzetan u svojoj zapuštenosti, s posvetom sv. Kristoferu - zaštitniku putnika i vozača (kako sam se blagoslovljeno osjećao nakon gutljaja ove vode)!





... začepljeno ...


... rapsodije boja !



... kažu neke storije kako su u g. Jelenskoj, u Ilovači pronađeni fosilni ostaci praslona i nosoroga, nekada  najvećih sisavaca koji su hodali zemljom prije nekih više od 17 000 000 godina.





... što je ovo, most reći ćete, da most, no ovo je  METALNI VALJČASTI MOST !!!


... a onda kada sam pomislio da su mi oči ugledale ruševine Bele crkve, no nešto se na tim ruševinama pomaknulo, stop, stani ne idi dalje pomislih. Gasim motor, jer na nekih svega stotinjak metara dalje ugledah srne. Malo su lošije snimke, no da sam nastavio, prizor bi ostao samo u mom sjećanju na slučajan susret.




... već ovdje sam osjećao kako sam negdje blizu, no problem je što nigdje nema nikakva putokaza za Belu crkvu, a ne znaš kamo, mobitel i guglanje u šumetini zaboravi, karta po sječanju 
- tek to zaboravi !!!


... mogao sam ostaviti motor i ovim smjerom, no, sat i nešto tamo, pa toliko nazad - odustah od te zamisli!


... još jedan od šumskih pojilišta, barem u potrazi žedan preko vode neću biti!



... Humka, najviši vrh Moslavačke gore s vojnom radio relejnom postajom, 
najbliže Beloj crkvi - što sam tek kasnije saznao, od tu sam "na noge" imao kilometar, dva !





... utjeha za nepronađenu starinu pronađena je na izletištu podno Garić grada!
















... priču o posjeti Židovskom groblju, neki pak podaci govore o Evangeličkom/Njemačkom groblju; ostavljam za zasebni post !




... malo sam na putu prema Lipiku zastao u Hercegovcu, nisam probao čips, no ukadrirao sam dvije stare kuće i lijepi mjesni silos !









... kada se bunar sruši ili bez vode ostane - kuća dušu i žive izgubi!







... u Velikim Zdencima porazgovarao sam ne sa Zdenkom - nego ni manje ni više s našim kraljem Tomislavom.






... zadnja sličica je iz Končanice, nosi radni naslov - AL SE NEKAD DOBRO JELO, BAŠ !