ponedjeljak, 17. kolovoza 2020.

... kako je stvoren amblem kluba MK Mogila !

 ... prije desetak godina stvaran je amblem kluba, moje zamisli u konačan oblik je grafički "mijenjao" Vlatko Brčić!

... boje, fontovi, dodaj, izbaci, potamni, izduži ....
... povijest amblema u pet slika!







... oči pune Hrvatske - Međimurje ( Prelog, Draškovec, D. Dobrava, Novi Zrin) !

 ... jedna jučerašnja brojka (55) znači da mi je ženica imala rođendan, a ja je odlučio odvesti na izlet nekamo, besciljno.

Cilj se "uglavio" i pojavio negdje na istočnom izlazu iz Zagreba, još uvijek u odluci kamo, pa sam dvoumeći se i troumeći nastavio prema zapadu ....

... prva pomisao mi je bila Sv. Martina na Muri, no sjetio sam se Donje Dobrave i jednog kratkog posjeta izložbi fotografija u tom mjestu g. Marka Vučenika. Tada nije bilo vrijeme za prošetati mjestom te sam to odlučio danas, a poslije kamo nas put odvede ...

... da bismo došli do Dobrave moramo proći kroz Prelog, pa kak već ide, vrijeme je za kavu, neki manji zalogaj nečega iz pekarnice (ne naš za pohvalu ono što mi nebosanci zovemo burek sa sirom), šetnju malim mjestom koji mi je otkrio u sebi jedno veliko iznenađenje na panou ispred mjesne crkve i manje razočaranje kada sam shvatio o čemu se radi.


... natpis (ploča) zapuštena, tekst gotovo nečitak, u dvorišnom prostoru mjesne crkve, šteta !


... inače ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda.

... malo sam snimio crkvu Sv. Jakoba, izvana i dvorište jer trajala je Sveta misa. Tako se u parku ispred crkve nalazi i spomen obilježje Banu Jelačiću s još jednim gotovo nečitkim zapisom.









... svoje mjesto našla je i bista kardinalu Stepincu!



... pogled mi je odlutao na jednu staru zgradu i ukrase iznad prozora, jedna glava gleda lijevo, druga desno, svađaju li se, a u sredini mirnim pogledom sve prati treća glava.






... nastavljamo prema Draškovcu gdje smo stigli na procesiju povodom dana župe posvećene svetcu - Sv. Rok-u !


















































... dalje smo krenuli prema D. Dobravi koja je i ispala nekim ciljem i odredištem, Jedna ranija posjeta je bila povod kako sam naveo u uvodu, a tijekom kratka obilaska bili smo u mislima uz našeg Željka Misera koji se u Naftalanu postoperativno oporavlja hraneći patkice.

































... Novi Zrin, sve piše, još jedan malo štovani detalj naše burne povijesti!

 

 





















... i tako smo stigli do mjesta spajanja naših dviju rijeka; Mure i Drave, trenutno jedna mutna, druga bistrija i zelenija, pomješaše se, otekoše dalje,,,,