četvrtak, 3. veljače 2022.

... oči pune Hrvatske - vidikovac Švrakarica !

 ... smješten je desetak kilometara od s. Rujevac prema Petrinji !



... vidikovac- brvnara izgrađena iz sredstava/fondova EU s ciljem pračenja životinjske populacije na području Banovine, a posvećeno vučjoj populaciji.


... upozorenja o ponašanju u prirodi !




... kroz prozorčić nisam ugledao vuka, ali naišla je srna !


* U sklopu projekta “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno prezentacijskog centra Natura SMŽ” predviđena je i provedena izgradnja vidikovaca na 3 lokacije – Odransko polje, Sunjsko polje te Zrinska gora. Radovi na izgradnji su započeli u rujnu 2019. godine a dovršeni su u rujnu 2020. godine. Vidikovci su projektirani kao tipski objekti za izgradnju na područjima kojima upravlja Javna ustanova. Visine su 6 metara, nosiva konstrukcija vidikovaca u Odranskog i Sunjskog polja je beton radi produljenja vijeka trajanja, dok je vidikovac na Zrinskoj gori izgrađen od drveta. Svaki vidikovac je tematski uređen u skladu sa karakteristikama područja na kojem se nalazi. Vidikovac u Sunjskom polju je uređen na temu ptica grabljivica, vidikovac u Odranskom polju na temu ptica močvarica, a na Zrinskoj gori na temu vuka.























... oči pune Hrvatske - Hrastovica i Marinbrod !


*Hrastovica, selo 5 km južno od Petrinje (Banovina), Sisačko-moslavačka županija; 459 st. (2011). Leži na 155 m apsolutne visine. Župna crkva sv. Bartola apostola iz 1841. Poljodjelstvo; stočarstvo (svinja, govedo, ovca). – Prvi se put spominje 1272. kao posjed Hrastovica u vlasništvu templara, a 1300. kao utvrda (castro Hrastowicha). U Hrastovici su postojale dvije utvrde: jednu je držao zagrebački biskup (od 1292), a drugu obitelj Babonići (oko 1300). Od 1326. vlasnici obiju utvrda bili su zagrebački biskupi, koji su, uz kratko razdoblje osmanske vlasti (1591–95), posjedovali Hrastovicu sve do XVIII. st. God. 1584. djelomično ju je razorio J. J. Thurn. God. 1690. spominje se kao ruševina. Hrastovicu su činila četiri dijela: gornja i donja utvrda, naselje i samostan izvan zidina. Okupirana 1991. za srpske agresije; oslobođena 1995.




*Župna crkva Sv.Bartola Apostola

Sagrađena u doba biskupa Jurja Haulika od 1840. do 1843. godine na središnjem trgu u selu Hrastovica. Spomenik kulture A kategorije u potpunosti je srušen tijekom okupacije 1991.-1995., a povratkom mještana u rodno selo, crkva je ponovo izgrađena na istom mjestu prema starom zdanju.




... Marinbrod !

**Mjesto Marinbrod nalazi se na Banovini tridesetak kilometara istočno od Siska u pravcu grada Gline na području Sisačko-moslavačke županije, a administrativno pripada gradu Glini. Smješteno je uz rijeku Glinu po kojoj je sve do 18. stoljeća nosilo ime »Selo Glina«. U 18. stoljeću mjestu je ime promijenjeno u Marinbrod.  ***Naselje se ovim imenom zove od 1. siječnja 1799. godine, a dobilo ga je po dobročiniteljici, mještanki Mari Sigur za njenoga života.










*** Kao selo s hrvatskim stanovništvom 1991. godine je uništeno, stanovnici protjerani, a oni seljani koji su ostali kod kuća poubijani. Završetkom Domovinskog rata narod se polagano vraćao i obnavljao svoje domove.


**