utorak, 1. veljače 2022.

... oči pune Hrvatske - Gvozdansko /crkva svetih Filip i Jakov !

* Iz prvoga poznatoga popisa župa Zagrebačke biskupije 1334. godine, vidi se pripadnost Gvozdanskog župi u Žirovcu. Popis župa iz 1501. spominje već tada katoličku župu u Gvozdanskom.


1578. – crkvu Svetih Filipa i Jakova su Turci srušili.


1769. – pod Austro-ugarskom upravom obnavlja se srednjovjekovna župa i crkva pod patronatom sv. Filipa i Jakova.


1941. – crkvu su srpski četnici srušili (nasljednici Vlaha iz turskih vremena).



1965. – crkva je obnovljena.



                                                    1991. – crkvu su srpski četnici srušili.



1997. – crkva je obnovljena.




... srpski agresor je svoju mržnju prema svemu hrvatskom i katoličkom pokazao nepoštivanjem sakralnih objekata na područjima njegovih vojnih pohoda u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Na okupiranim područjima Banovine nije ostala cijela niti jedna katolička crkva, kapelica, pa čak ni raspela.



... groblje na uzvisini pored crkve !



Hrvati Pounja stoljećima su izloženi krvavim napadima, progonima i istrjebljenju. Počelo je to još od srednjovjekovnih vremena, kada se Hrvatsko kraljevstvo velejunački odupiralo i branilo od tadašnjih osmanlijskih napadača, koji su prijetili cijeloj Europi. No, Europa za to nije puno marila, sve dok su agresiju zaustavljali Hrvati na ostacima ostataka svoga kraljevstva. Nažalost, istrjebljivanje i progon Hrvata iz njihovih naselja politikom se nastavljalo i kasnije u austro-ugarska vremena te opet krvavo nastavilo u nedavnoj prošlosti tijekom 20. stoljeća.



Jedno takvo tipično mjesto u Pounju je i Gvozdansko. Uspostavom nove Hrvatske države 1990. godine Hrvati toga kraja ponovno su na udaru od velikosrpske ideologije i četničke agresije. No zašto Hrvatska država ni poslije 20 godina od uspostave svoje slobode ne prepoznaje svu svoju povijesnu tragiku, zašto se prešućuje povijest, zašto se arheološki i znanstveno utemeljeno ne utvrde činjenice, zašto se o tim tragedijama medijski ne obavještava javnost, zašto se prešućuje junačka hrvatska prošlost te konačno zašto se kroz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje ne podučavaju najmlađi naraštaji? Naime, mnogi najnoviji suvremeni događaji mogu se objasniti slijedom nepravdi i zbivanja u prošlosti, jer "tko zanemari pouke iz prošlosti, neodgovorno srlja u budućnost".




Ono što današnja hrvatska vlast ne prepoznaje i gura "pod tepih" ipak prepoznaju katolički vjernici i Crkva kao i svojevremeno blaženi kardinal Alojzije Stepinac.



... Gvozdansko danas broji manje od dvadeset žitelja!


Izvor preuzetih dijelova teksta i slika crkve iz prošlih vremena: 

Nema komentara:

Objavi komentar