četvrtak, 3. veljače 2022.

... oči pune Hrvatske - visoka peć Rujevac (Bešlinec) !

*Kompleks zgrada s visokom peći u Bešlincu – Rujevac, nalazi se uz potok Žirovnica u naselju  Rujevac u općini Dvor.


... prilaz kompleksu s glavne prometnice Glina - Dvor je preko već prilično trošnog mostića.






*Ostaci industrijskog pogona za preradu željezne rude sastoje se od dvije zgrade: zgrade s visokom peći i zgrade za obradu (zgrada lift), zatim ostataka zgrada stare ljevaonice i topionice te temelja drugih građevina koje su srušene i danas potpuno zapuštene, obrasle u drač.







*U zgradi s visokom peći sačuvani su dijelovi postrojenja. Peć je izgrađena u posljednjem razdoblju belgijske vrste peći, oko 1830. godine, a korištena je do 1940. godine. Kompleks zgrada s visokom peći u Bešlincu – Rujevac jedini je sačuvani primjer zgrada s visokom peći za preradu željezne rude u Hrvatskoj. Kompleks ima arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost te predstavlja jedinstveni primjer industrijske baštine u Hrvatskoj.


*Utvrda, koja se prvi puta spominje 1488. godine, izgrađena je za potrebe zaštite rudnika srebra i olova koji su korišteni za kovnicu novca kojim se financirala obrana od navale Osmanlija – gvozdanski rudnici i kovnice omogućavali su novac korišten za opremu i vojsku cijelog tadašnjeg Hrvatskog kraljevstva. Kovnicu je osnovao Nikola III. Zrinski, a rad nastavio njegov sin, Nikola IV. Zrinski – naš nacionalni junak koji je na Banovini i rođen, u obližnjem starom gradu Zrinu.




*Na području Banovine nekada je bilo čak 17 talionica, a industrijski kompleks je radio do sredine prošlog stoljeća kada je prestao zbog nemogućnosti odolijevanja industrijskoj proizvodnji te počecima Drugog svjetskog rata. Danas predstavlja ogroman potencijal u baštinskom kontekstu jer je idealan za edukativne svrhe i kulturno-turističku djelatnost.


... ostatak gospodarskih zgrada, novovjeka lovačka čeka i hranilište:






                               

... malo životinjica iz sela:



... jedna uginula ovčica u stadu, srećom nije ljeto!















*Tekst preuzet sa stranice: https://www.xn--sm-3va.hr/BZBB/beslinec.htm

Nema komentara:

Objavi komentar