nedjelja, 26. lipnja 2022.

... usputnosti - bio jednom jedan muzej; Vilko Sever!

 ... moto muzej Vilko Sever !


... zgrada, ostala je samo zgrada, ispred nje spomenik, osušeni vijenci, izgorjele svijeće. Neka brodica popunjava rubni dio dvorišta.


... pok. VILKO SEVER rođen je 1928. u selu Nova Kapela nedaleko Vrbovca. Bio uspješan poslovnjak u naftnoj branši. Početkom Domovinskog rata osnovao je Moto Satniju koja se uključila u obranu Hrvatske, suosnivači su bili članovi Prvog hrvatskog motokluba Zagreb. Donator je i serviser prvih motore za postrojbe Hrvatske vojske (moto tekliči).
Bio je športski zanesenjak, a posebno je volio sport na "dva kotača". Višestruki je prvak Jugoslavije u cestovnom motociklizmu, kasnije konstruktor i proizvođač motora klase 80 ccm za cestovne utrke. Godine 1992. izabran je za prvog predsjednika Hrvatskog auto i moto športskog saveza. Umro je nakon duge borbe s Alzheimerovom bolešću 2003 g.


... pok. Vilko je poklonio svom velikom prijatelju g. Agostiniu tri motora i oni u Italiji predstavljaju svetinju. Talijani ga i dalje više cijene nego mi, ćak su jednom na nekoj njihovoj TV postaji pustili i dokumentarac o njemu. Mi ga ne spominjemo niti u TV kalendaru. Muzej je u nekoliko navrata pljačkan, ukradeni su vrijedni eksponati, vrijedne uspomene na velikog čovjeka kojega su iskorištavali mnogi - politički i ostali kokošari. Gdje su neuništeni i nepokradeni eksponati - ne zna se ! Neki su motori rasprodani nakon obiteljske ostavštine. U selu su nekada održavani memorijali g. Severu u kuhanju fiš paprikaša. Održavaju li se i danas kup utrke HMS-a koje su nazvane po g. Severu - ne znam.


Neki linkovi koje sam pronašao:

3 komentara:

  1. Bio sam moto satnija u Požegi a na teren smo išli kod pokojnog Vilka Severa

    OdgovoriIzbriši
  2. Sramota za narod i institucije koje se bave "promicanjem" moto sporta... Neka mu je vječna slava i hvala

    OdgovoriIzbriši
  3. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši