nedjelja, 2. svibnja 2021.

... oči pune Hrvatske - utvrda Paka !

 ... utvrda Paka, veće je nekoliko godina posjećujem, ponavljam jedan neuspješni raniji obilazak - što bi se reklo sad ili nikada, pa sam subotu i lijep dan za vožnju pretvorio u ovaj obilazak !



... natpisi govore samo nekoliko redaka o povijesti utvrde!



... a legende o Paki govore ovako:
Crna Paka

Prva u potpunosti istražena i konzervirana srednjovjekovna utvrda šireg područja upravo je ona u mjestu Paka kraj Novog Marofa. Utvrda je sagrađena u 13. stoljeću, na brdu visokom 310 metara. Upravo se uz Paku veže nekolicina legendi i priča koje neki mještani ovog malog mjesta i danas pričaju. Staro ime ovog brdovitog kraja, Crna Paka, gotovo je već zaboravljeno, a veže se uz sjećanja na razbojnike koji su u sumrak iz zasjede pljačkali putnike na cesti uskoj i okruženoj brdima. Mještani taj uski prolaz koriste i danas, a poznat je kao Tijesna Paka.

Legenda o rimskom gradu na Gradišću, govori o lijepoj djevojci koja je urokom pretvorena u zmiju koja u ustima nosi zlatan ključ grada i čeka mladog mlinara da ju za punog mjeseca izbavi od zle sudbine. Lokalitet Gradišće kod zaseoka Matušini arheološko je nalazište sa složenom arhitekturom iz bakrenog doba u čijem podnožju protječe rijeka Lonja.
https://www.tz-novi-marof.hr/index.php?content=Legende

... odlično označen put, od glavne ceste i kapelice do same utvrde:












Utvrda Paka sagrađena u 13. stoljeću, za vrijeme mongolskih upada, podignuta je na strmom brdu visokom 310 m. Zahvaljujući izuzetnom strateškom položaju, iz utvrde se kontrolirao prolaz dolinom potoka Pake. Bila je dio srednjovjekovnog obrambenog sustava s utvrdom Kalnik na istoku, Kamenom Goricom na sjeverozapadu i Grebengradom na sjeveru. Sam objekt je po izgledu nepravilni šesterokut s površinom nešto većom od 200 kvadratnih metara u kojem je boravila manja posada koja je branila utvrdu od neprijatelja, a u kojem su se nalazile radionice i spremišta. Tijekom istraživanja pronađeni su brojni predmeti – kuka za napinjanje samostrela, vrhovi strelica raznih tipova, potkove, gotički ključevi i lokoti, kameni brus i stariji tipovi noževa, kasnosrednjovjekovni lonci, dijelovi vojničke opreme te brončani buzdovan koji je najvjerojatnije pripadao zapovjedniku utvrde. Među brojnim nalazima također je zastupljena i kućna keramika te posuđe.

Sudeći prema tragovima vatre, utvrda je u 15. stoljeću stradala u požaru.

Prva u potpunosti istražena i konzervirana srednjovjekovna utvrda šireg područja, postala je spomenik upisan u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.



























... stanovništvo Pake danas, samo zvukovi flore i faune, gotovo potpuna tišina prirode !



















... kod kapelice iscrpna info ploča koja možda nedostaje i na utvrdi te na raskrižju puteva prema brani i prema utvrdi!














Nema komentara:

Objavi komentar