nedjelja, 2. svibnja 2021.

... oči pune Hrvatske - Tounj!

 ... tko se od putnika starom cestom, Jozefinom, nije zaustavio na odmorištu kod starog Rimskog mosta na Tounjčici, puno je propustio, u bilo koje doba godine prizor nudi nestvarnu ljepotu.

... no - prvo o Tounju; naselje je do kojega se može doći cestom od Karlovca preko Duge Rese prema Josipdolu. Od Karlovca Tounj je udaljen 39 km, a od Ogulina 14 km. Smjestio se na 220 m nm. 

Tounj je bio srednjovjekovni grad od kojega se do danas jedino djelomično očuvala četverokutna kula. Utvrđeni grad Tounj bio je u vlasništvu Frankopana i prvi se put spominje 1481. kao Tovunj ili Tovunjska peć. U 16. st. taj je grad opustio zbog turskih razaranja, a 1577. postao je krajiškom utvrdom. Kameni most preko Tounjčice izgrađen je 1775., a drugi njegov kat izgrađen je 1836.

... malo ljudi zađe u samo naselje, a ima se čega i u njemu vidjeti - krasota povijesti!

... teško je uočiti jadno preostali dio, točnije ruševinu starog frankopanskog grada Tovunja. Ruševine staroga frankopanskog grada Tovunja nalaze se u neposrednoj blizini kamenoloma i kapele sv. Ivana Nepomuka. Zapravo se od staroga grada Tovunja samo djelomično očuvala četverokutna kula, koja stoji na klisuri iznad vrela rijeke Tounjčice. Slika je stara nekoliko godina, iz jednog ranijeg obilaska.


... ruševna kapela sv. Ivana Nepomuka iz 19. st. nalazi se uz rub kamenoloma Tounj.











... malo dalje naći ćete župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja. Na mjestu današnje crkve nalazila se starija župna crkva čija se gradnja datira iz vremena nakon odlaska Turaka oko 1700. godine.
Godine 1827. obnovljena je i dograđena, no radi dotrajalosti je1895. srušena i zalaganjem tadašnjeg
župnika Josipa Broza, na istom mjestu današnja crkva.













... Projekt je izradio Hermann Bolle, graditelj zagrebačke katedrale, pa vanjski izgled crkve ima dosta
detalja i sličnosti s katedralnom crkvom u Zagrebu. U zidu starog tornja-zvonika napravljen je spojni otvor i izrađene su stube radi povezivanja s novom crkvom.








... malo niže na izlazu iz mjesta prema spomenutom mostu stoji uz zgradu općine replika Rimskog vojnika te spomenik raniku "kamonolomcu"!








... njegovo veličanstvo most. Tijekom ove vožnje imao sam sreću malog vodostaja te sam neke slike napravio sa sredine rijeke.
Izgrađen je u 18. stoljeću od kamena. U 19.stoljeću prilikom rekonstrukcije na postojeći most dodan je drugi kat. To je jedinini dvokatni most u Hrvatskoj i jedini most koji je na sebi imao kipove i spomen ploče. Na mostu se na svakom katu nalaze po tri otvora premoštena polukružnim svodovima. Svodovi imaju veličinu 5,6 m, a stupovi su debeli 2,6 m. Visina drugoga kata mosta (niveleta) nalazi se iznad vode 12,35 m. Između ograda (parapeta) most je širok 7,8 m, a skupa s ogradama 9 m. Širina kolnika je 6,0 m. Visina ograda iznosi 2 X 0,6 m. Pješačke staze imaju širinu 2 X 0,9 m. Gornji kat je visok 5,6 m.

Kipovi i spomen ploče s mosta djelomično su sačuvani. Njihove replike nalaze se na mostu, dok originalni kipovi rimskih vojnika i spomen ploća iz godine 1836. nalaze u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu.













... iznad mosta postoji maleni betonski spomenik posljednjim mlinarima na Tounjčici. Morao sam iskoristiti prigodu upoznavanja sa njima.




... i to je sve za sada, slijedeći put ću iskoristiti vrijeme za šetnju uz Tounjčicu, vidim po pisanjima drugih na internetu kako sam to propustio.

 




Nema komentara:

Objavi komentar