utorak, 10. rujna 2019.

... oči pune Hrvatske - Arboretum i dvorac Opeka!



... prvo u ophodnju dvoraca, a potom i na ručak za proslavu 30 godina braka !
... tako smo si odredili za ovu našu okruglu obljetnicu!

... u prethodnom pisanju o dvorcu Maruševec zaboravio sam opisati razlog ove posjete,
pa ga sada uslovljavam!

... tek po odlasku shvatio sam kako ovo nije glavni ulaz u arboretum, no nema veze!
... stigosmo u s. Marčan, općina Vinica !


... najvrednija Kuna u zadnjih trideset godina moga života:



,,, ajmo o Arboretumu;

... Grof Marko Bombelles mlađi, najzaslužniji za uređenje Arboretuma, budući da je sadašnji izgled park dobio u njegovo vrijeme 1884. godine. Natječući se i s ostalom vlastelom i nastojeći svoj dvor okružiti što ljepšim parkom i sa što više egzotičnih primjeraka, a budući da je Marko i mnogo putovao po svijetu, sa svojih putovanja od 1902. do 1910. redovito donosi nove vrste biljaka. Većinu biljaka dobio je na poklon ili zamjenom, posebice od vlasnika jednog od najvrednijih svjetskih arboretuma u Moravskj grofom Silvom Taroucae, a pojedine primjerke je i kupovao u već potpuno razvijenom stanju i preselio ih u park Opeku. Na sreću i obje supruge Marka Bombellesa ml. i grofica Marija r. Salmreifer-Scheid-Raitz i grofica Marija r. Mitrovsky, također su marljivo radile na uređenju parka, te je stoga taj perivoj i danas jedinstveni primjer vrtne arhitekture najviše kategorije.Odlaskom grofova Bombelles, 1946. godine vlastelinstvo je nacionalizirano, a perivoj oko dvorca proglašen je 1947. godine zaštićenom prirodnom rijetkošću. Cijeli kompleks je 1961. godine proglašen spomenikom vrtne arhitekture – arboretumom.
Podaci gornjeg ulomka citirao sam sa: https://sjeverni.info/grof-marko-bombelles-ml-covjek-koji-je-ostavio-velik-trag-u-povijesti-vinice-i-cijelog-naseg-kraja/

... vidi se i u Arboretumu lagana zapuštenost, nije baš sve na ponos kakovim bi ovakav dragulj mogao nam biti, no hajdemo o malo lijepoga, a svidjelo mi se označavanje stabala iako su neke ploče zapuštene, oštečene.









... još malo žive i mrtve flore:











... još neki detalji snimljeni na prostoru velikog perivoja, kao prvo vrtlareva kuća u obnovi, veličina zgrade govori kako se cijenilo znanje vrtlara:



... ono što nije lijepo jest ostavljeno smeće posjetitelja i dokaz zapuštenosti prostora - bazen u propadanju.



,,, malo poziranja:






... sam dvorac je totalno zapušten, vapi za barem kvalitetnom žurnom sanacijom najžurnijih dijelova i konzerviranjem kad već ne može "dobiti" novaca za potpunu obnovu.

Izgrađen je u baroknom stilu u drugoj polovici 17. stoljeća, a pretpostavlja se da je ime dobio po primitivnoj ciglani na čijem se mjestu danas nalazi malo jezero. Prvi gospodari bili su grofovi iz obitelji Keglević, što je vidljivo iz natpisa na ulazu gdje je upisana 1674. godina. Osim njih, vlasnici su bili i grofovi Nadasdy te Drašković, baruni Mlakovečki. U početku je dvorac u tlocrtu bio nalik na slovo U, što je bilo uobičajeno u doba u doba visokog baroka. Dvorac je bio dio vlastelinstva Zelendvor.

... šetnja aparatom po unutrašnjosti dvorca:




... grb obitelji Bombelles, jedan na ulazu u dvorac,



... a drugi u jednoj sobi, razbijen, na hrpi ostalog kamena za obnovu!


... prozor prema dvorištu !



... nešto !!!





... ruševine, zapuštenost, išaranost, propadanje!





... kadice i kopanji !



 ... hodnici, oprez, opasnost !




 ... jesu li tu bili samo idioti, imigranti ili oboje u istim osobama!?



... kroz prozore i ovratnike, slike iz blizine i udaljenosti !










... po napuštanju perivoja i Arboretuma i dvorca Opeka, kratko smo se zaustavili i snimili pranger i zdenac, također zanimljive i atraktivne simbole Vinice.









... nastavljamo dalje prema Varaždinu i Špancir festu !

Nema komentara:

Objavi komentar