srijeda, 20. srpnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Pušča i njene crkve !

 ... nakon kurije Rauch u G. Pušča nije mi bilo dosta prženja na Suncu u rano poslijepodne pa sam malo kružio okolo. 


... mala gotička kapela  posvećena sv. Katarini u s. Hrebine. Pravokutnog je tlocrta, sužena prema svetištu Iznad nje dominira drveni toranj nad ulazom. Adaptirana je tijekom vremena, no unatoč tome u cijelosti je sačuvano pravokutno gotičko svetište svođeno križno-rebrastim svodom. Nad brodom je ravan strop, a karakteristika eksterijera je jednostavno oblikovanje. U crkvi se nalazi vrijedan barokni oltar koji nisam mogao snimiti jer je crkvica zaključana.


Vrijeme gradnje: od 16. st. do 19. st., nekoliko puta uređivana, danas su također na vanjskim zidovima vidljivi tragovi sondiranja.




... iznad ulaza je slika svetice !



... oltar Sv. Katarine izradio je nepoznati majstor negdje u prvoj polovini 18.st. U središtu oltara je slika s prikazom Sv. Katarine Aleksandrijske, postavljena između kipova Sv. Petra s lijeve strane i s desne i sv. Pavla.


... po livadi se utrkuju leptiri, s cvijeta na cvijet!

... ostavljam sveticu Katarinu, leptire, ptice, pčele i mir prostora te krećem prema središtu Pušče i njenim dominantnim crkvama. Prva je crkva sv. Jurja. *Crkva je srednjovjekovna, barokizirana u 18. stoljeću i radikalno obnovljena u 19. stoljeću, jednobrodna građevina s visokim zvonikom na pročelju. Sačuvana su tri klasicistička oltara, propovjedaonica i klupa, te dva kaleža iz 18. stoljeća. 


* U unutrašnjosti je pet grobnica. Jedna od njih je grobnica obitelji Rauch i tu je pokopan, iz političke povijesti po zlu glasu poznat, barun Levin Rauch. On je bio hrvatski ban i najveći mađaron, osnivač mađaronske stranke. Spominjao sam ga nedavno u postu o njegovoj kuriji.


... ne sjećam se da sam ikada našao ovako blizu dvije crkve u nekom manjem mjestu na brijegu (cca 250 - 300 n/v.




... između dviju crkvi nalazi se mjesno groblje.


... do crkve se stiže s parkirališta koje je stotinjak metara udaljeno. Asfaltirani uspon, ne baš za svakoga, posebno starije vjernike.


... prema crkvi sv. Marije Čiseljske (vinske) pored groblja vodi puno stepenica, idealno za prohodati u vrelini ljetnog dana i bez vode. Krepao sam do gore kak se popularno kaže. Nazad sam prošao serpentinastom stazom pored postaja križnog puta.


** Nalazi se na vrhu brijega iznad župne crkve (Sv. Jurja). To je barokna, jednobrodna, svođena građevina sa zvonikom iznad pročelja građena u 18./19. stoljeću. U kapeli nalazimo barokni glavni oltar iz 1722. godine, dva bočna oltara u kasnobaroknom stilu, propovjedaonicu, klupe i sakristijski ormar. Posebno je vrijedan i jedinstven atektonski barokni oltar s retablom u obliku isprepletene vinove loze. Radi se o jednom od najvrjednijih sakralnih inventara sjeverne Hrvatske.



... i ovdje se najviše igraju leptiri.




... Sunčani sat !?



... rijetko koja crkva ima izgrađen vidikovac za pogled na svoj vinorodni kraj.


Nema komentara:

Objavi komentar