ponedjeljak, 30. kolovoza 2021.

... oči pune Hrvatske - Sutinske toplice (vrela); stare i nove !

 ... u stvari bio je to jedan tužan obilazak, ne znam je li mi više krivo radi nebrige o starom zdanju koje si bez požutjelih zapisa i na vlagu mirišljavih razglednica više ni ne možemo pojmiti sa trenutnim stanjem starog kupališta ili pak onih novijih koje su produkt novovjeke nebrige, ziher privatizacijske ...


... podignuta kako sam našao zapise na "netu" kao kapelica, na cesti (prijelazu) sadašnjih općina Mače u općinu Mihovljan, preciznije na izlasku iz s. Veliki Komor:






Vu te toplice ideju žene kaj nemreju roditi i muži teri nemreju hoditi!

Kapelica BDM – građena u baroknom stilu. Prema Kukuljeviću podigao ju je grof Henrik Sermage 1809. Zbog ljekovitog učinka termalne vode, zabilježeni su mnogi darovi kapelici. Među donatorima spominju se Ladislav Jelačić, Samuel grof Keglević, Kazimir Jelačić, grof Đuro Eroedy, barunica Hellenbach, grofica Papadopoli. Oslikavali su je Lovro Sirnik i Strobach. Radove su završili 17. kolovoza 1897. Nastojanjem Grete pl. Ritter u toranj je 1940. postavljeno novo zvono, a zadnje uređenje unutrašnjosti je obavljeno 1940.

Kupališna zgrada
Za podizanje prvih objekata i uređenje kupališta zaslužna je obitelj Sermage koja u posjed imanja Sutinsko i Poznanovec dolazi ženidbom Petra Troila i grofice Ane Marije Keglević. Prvu analizu vode sutinskih izvora obavio je 1772. znameniti prof. Bečkog sveučilišta Heinrich Johan Krantz koji je svoja opsežna ispitivanja mineralnih i termalnih voda austrijske monarhije sažeo i pozamašno djelo. Njegov opis vjerno oslikava i položaj sutinskih izvora – dva sata daleko od Krapine, vrela koja čistom vodom 27° C topline probijaju iz dolomitne stijene. Zahvaljujući sastavu, bistrini i toplini, sutinska voda pomaže kod reumatizma, kontraktura i uzetosti… (fotografija iz 1938. godine)

Godine 1851. Adolf pl. Ritter kupio je od grofova Sermage dobra Sutinsko i Poznanovec, proširio kupališnu zgradu, te on i njegovi potomci posvetiše veliki mar gospodarskim prilikama sutinsko-poznanovečkog kraja. (E.Laszowski).

Za Drugog svjetkog rata toplice su radile, a iza rata prelaze u ruke Narodne vlasti. Prema pisanom tragu do primopredaje je došlo zbog smrti vlasnika, a prema usmenoj predaji vlasnik je pogubljen kao narodni neprijatelj. Od 1946. ove toplice se vodi kao Državno lječilište Sutinske toplice (fotografija: poleđina razglednice iz 1938. godine).



Vu te toplice ideju žene kaj nemreju roditi i muži teri nemreju hoditi! Zbog učinkovitosti ljekovite termalne vode ovih toplica, ta je izreka najbolji marketinški slogan koji pamte stariji stanovnici Mača. Smještene u klancu između strmine Strugače (376 m) i Komora (270 m), uz tok Sutinščice, ove se toplice spominje još 1258. godine, a puni sjaj im daje obitelj Sermage koja 1809. godine nad izvorima gradi prvu kupališnu zgradu i malu gostionicu. O ljekovitosti vode, temperature do 37° C, dokazuje mnoštvo analiza, a kemijski sastav istovjetan je većini voda Hrvatskog zagorja. Sutinske Toplice imale su svoj uspon, zlatno doba i kao ni jedne toplice u Hrvatskom zagorju, izrazito uništavanje. Fizički više ne postoje.








... života ima u mračnoj kaljuži (spilji), sičušni račić na desnoj strani slike i neka buba što jezdi po vodi na lijevoj strani fotke.





... potom novi trag života unutar mračnog i vlažnog zdanja -  izmet šišmiša čiji sam drijemež omeo pa su pobjegli na danje svijetlo!

















... život izvan ruševina i oko potoka je nešto jedino krasno u cijeloj ovoj priči; biljni i životinjski, leptiri vretenca, ptice cvrkuću, žabe u potok uskaču i tako, klik po klik, što uhvatih objektivom, što čuh, što propustih:














... stare slike preuzeo (posudio) sam sa:

... dio teksta gđe. Dunja Horvatin preuzeo (posudio) sam sa:

... a što osim jadnih slika novijih Sutinskih reći, ništa neka slike govore o trenutnom jadu i sramoti, općine, grada, županije, države:


















... za kraj malo slika iz centra Mača; crkva, kapela, spomen bista S. Radiću. 











... ne znam je li ovo Zagorski humor !?!?! 




Nema komentara:

Objavi komentar