srijeda, 31. svibnja 2023.

... oči pune Hrvatske - špilja Veternica!

 ... nakon trosatne šetnje, fotkanja okoline, probiranja misli, svježeg zraka i punih pluća vratih se na početnu poziciju. Pomalo gladan, no u ruksaku je neki burekić, malo vode, dvije Krušovice i ... Pojedoh "burek od sira" za povratak snage te usprkos nekih naznaka pogoršanja vremena odlučih se na novih pedesetak minuta šetnje. Idem do Glavice te Veternice. Ma kaj je to za mene kršnog Slavonca?



... natovarih jaknu u kofer, "zavezah" kacigu za Šokca, izvadih štap i kenuh prema p.d. Glavica i špilji Veternica. Do Glavice tridesetak minuta - cca. Ajmo na noge lagane!


... prvi spomen vandalizma i nebrige, možda i obratnim redoslijedom.


... klupica u deblu, da je u panju razumio bih, no nije li ovo uništenje stabla!?


... smjerokazi odlični i za najneupućenije precizno vode prema dragulju jugozapadnog dijela Medvednice!






... raskrižje s gornjim putem kojim mogu dostava, vodiči, neotesanci...


... PD Glavica, u ovakav praznični dan očekivano pun. Sve klupe su zauzete. Grah, roštilj, pivo, pjesma, osmijesi i zadovoljstvo u kovitlacu sreće. Idem nizbrdo kombinirajući strmicu stepenica i utabana puta sa zvukovima pjevica, dječjih glasova i ostalih izletnika - prema dolje; Veternici. U meni bojazan - može li se još ući, jesam li zakasnio!?


... ne trebate pripremu ili tečaj speleologije. Trebate samo dobru volju i uranjate u šumski dio krševitog jugozapadnog kutka Medvednice u kome se skrila špilja Veternica. Danas ima više od sedam kilometara razgranatih kanala. Smatra se šestom po veličini špiljom u Hrvatskoj i najstarijim arheološkim lokalitetom Zagreba. Špilja Veternica zaštićena je 1979. godine kao geomorfološki spomenik prirode. Posjetitelji uz vodiča mogu obići prvih 380 metara špilje od ukupno 7.1 km. Špilja je nastala poniranjem voda s područja Ponikvi kroz pukotine u stijenama. Temperatura i u ovoj špilji cijele godine kreće se oko 10°C. Za posjetu je potrebno i u toplijem dijelu godine obući toplu odjeću. Preporuka je sportska/planinarska obuća i u dolasku i u špilji. U samoj špilji djelomično ima blata, sklisko je. Posjet Veternici traje 45 do 60 minuta. 


... serbus dragi Zagreb moj!





... nakon ove "kučice" slijedi strmica za "hajvej tu dolje"!


... eto me! ... pred ulazom sam u najdulju krašku špilju sjeverne Hrvatske. Ime je dobila po struji zraka (kajkavski: veter) koji se javlja na ulazu.


... vrata koja čuvaju šišmišima noć od budnih! ... bat-friendly vrata - prva u Hrvatskoj. Čuvaju u zimsko vrijeme mirovanja šišmišima njihov mir i hibernaciju. U preostalo vrijeme čuva im nesmetane izlete u naš svijet svijetlosti, hrane i obilja. Neka njihova imena su Maksimirko, Bobi, Miki, Jura. Omogućeno je da svatko od nas "usvoji" šišmiša i nadjene mu ime! No to je jedna druga priča!


... kučica za kupnju ulaznica i suvenirnica! 


... gotovo sve klupe nose antologijski natpis FARBANO !



* U špilji su nađeni ostaci ognjišta i brojni artefakti (kameno oruđe i oružje) koje je pripadalo suvremenicima krapinskog neandertalskog pračovjeka, čija starost je utvrđena na oko 40.000 godina. Špilja Veternica služila je paleolitičkom lovcima kao sklonište ili boravište. U mlađim naslagama Veternice (neolitik, brončano doba) nađeno je nekoliko dobro očuvanih lubanja vrste Homo sapiens, te fragmenti keramike i zemljanih posuda, ukrasa itd. što svjedoči o postojanju "grobnice iz neolitika". Isto tako, nađeni su neki predmeti iz rimskog doba (svjetiljka uljanica, kopča rimskog vojnika, novčići).1950. godine planinari i speleolozi planinarskog društva Željezničar uređuju prvi dio špilje radi lakše prohodnosti i postavljaju se vrata na ulazu. Prvobitna vrata su nakon nekoliko godina razvaljena i zatim se postavljanju druga koja se i danas nalaze na ulazu u glavni kanal špilje. Do trenutka dok nisu bila postavljena vrata, špilja je bila izložena devastaciji - prvih 380 m koji su lako prohodni, skoro uopće nemaju stalaktita jer su ih posjetitelji kidali i iznosili, te su se i potpisivali na zidove špilje.


... s panoa!


... oni prilagođeni vječnoj vlazi i tami su 18 vrsta šišmiša. Nismo ih vidjeli kako vise, uznemireni su našom posjetom. Tu i tamo vidjeli smo pokojeg u brišućem letu. Inače u kolovozu ovdje se organizira i Europska noć šišmiša. Radi zaštite šišmiša, špilja je zatvorena u zimskim mjesecima. Šišmiše se zimi ne smije uznemiravati i buditi jer za njih tada nema hrane te bi uginuli.


** 

***

... kratke Teine upute o početku ulaska u špilju, pravilima ponašanja i tak ... Na kraju obilaska simpatična studentica "geologije" priznala je kako joj je ovo tek šesti put da samostalno vodi grupu. Nije se osjetilo! Ćak je nakon priče nama domaćima o špilji morala istu priču repetirati i jednom "kosookom" gostu na Engleskom. Tea sjedi, 5 (pet)!


... slike idu od kraja špilje prema ulazu. Gđica Tea nas je zamolila da ne fotkamo tijekom silaska/obilaska jer klisko je, veli trebaju nam obje ruke za uske i skliske prolaze. Za fotkanje odvajamo vrijeme tijekom povratka. Ok, ajmo! No za moje apetite i želje za boljim kadrovima to je ispala prebrza povratnička kombinacija koja ne dozvoljava kadriranje i fotkanje po želji.



... kamen od kojega je građena i Zagrebačka katedrala!


... za špilju su do modernog otkrića znali i koristili se njenom zaštitom neandertalci, špiljski medvjedi i ostale vrste toga doba. Ledenog, međuledenog i sve do našeg doba. Zapis na zidu stanovitog Fabricia iz 1934. za koji nisam zapamtio što znači!


... najstariji nalazi neandertalaca datiraju iz razvijenoga moustériena. Prvo određena starost im je od 43 200 godina, no smatra se da su stari između 50 000 i 100 000 godina.


... ostatak čeljusti špiljskog mede!


... u špilji Veternici nađeni su tragovi mnogih davno izumrlih vrsta: špiljskog lava i leoparda, špiljske hijene i nosoroga, pragoveda  te velikih jelena.


... mali visuljci stalaktiti!





... radi svojih je posebnosti Veternica je 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.


... neka čudna prizemljena jedra!


... normalni uski prolazi i onaj za kojeg nam je Tea rekla - ukoliko bez dodirivanja stijenki prođete kroz njega: Možete postati speleolog! Prošao sam bez dodira, a baš i nisam tvigi oko svog trubušastog ekvatora.


... nekada je voda bila toliko obilna i jaka da je u stropovima špilje ostavila vrtače, izdubila eliptične oblike - vrtložne lonce.


... razorna snaga vode koja tražeći svoje puteve razara i ostavlja trag u vapnencu.



... kameni slap, po meni "Utjeha kose"!


... fosili školjka i drugih vrsta!


... iako je danas Veternica udaljena oko 170 km udaljena od mora, u njoj su nađeni čak i zubi morskog psa (Panonsko more)! Ostalo su nađeni razni fosili školjki i ježinaca.




... model lubanje špiljskog medvjeda na mjestu otkrića njegovih ostataka! ... originali se čuvaju u Prirodoslovnom muzeju.



... izuzetno strm ulazak!


... tzv. separe!


... velika koncertna dvorana i Zdenac želja! .., u ovoj dvorani do nedavno održavani su koncerti, posebno u vrijeme Božića.

2 komentara: