utorak, 7. ožujka 2023.

... oči pune Hrvatske - Pištolj opomene!

 ... jesu li šetnje Zagrebom opasne. Jeste li se našli ispred cijevi pištolja? Nije opasno ukoliko se radi o umjetničkom djelu. Radi se o gotovo šokantnoj instalaciji opomene nazvanom "Imagine"!




... jedna takva instalacija kao moćno umjetničko izražavanje osvanula je ispred HNK u Zagrebu. Instalacija ‘Imagine‘ visoka je tri metra, a rad je pok. Vladimira Dodiga Trokuta. Za njen postav pobrinuo se galerist Miloš Glavurtić koji je imao poseban odnos s gospodinom Trokutom. 



... ova krletka s pištoljem oputovala  je svijet u zadnjih pet godina. Zagreb je ima prigodu razgledati nakon Beča gdje je pola godine bila postavljena na krovu Albertine. Vidjelo ju je ukupno oko deset milijuna ljudi. Sada i u našem gradu! Evo što je zabilježeno na info plakatu i zašto je Trokut zatvorio pištolj u kavez:




... je li ugrožen gost u hotelu!? Nije, instalacija samo propagira apsurdnost rata i svih oblika sukoba, bilo nacija ili pojedinaca. Antiratni je i antinasilni apel.



... pištolj okrenut od dobrih glazbenih vibri iz akademije.



... instalacija Imagine ispred HNK u Zagrebu potrajati će do svibnja 2023. godine.



* Vladimir Dodig Trokut (1949.-2018.) hrvatski je konceptualni umjetnik i kolekcionar. Djelovao je od 1968. u Splitu kao član skupine Crveni Peristil, a od 1976. u Zagrebu. Ostvario je osebujan umjetnički opus, koji među ostalim obuhvaća akcije i performanse te objekte, instalacije, sobe čudesa i problemske izložbe. Njegov muzeološki projekt Anti-muzej rezultirao je golemom zbirkom znatne kulturološke i dokumentarne vrijednosti, sakupljenom uglavnom od odbačenih predmeta.


Nema komentara:

Objavi komentar