nedjelja, 22. svibnja 2022.

... usputnosti - s. Studenci (Ljubuški); uz Trebižat !

... nekropola lokalitet Mramorje u s. Gornji Studenci Studenci se nalaze na jugoistoku ljubuške općine,uz magistralnu cestu M6 Grude - Čapljina)uz groblje sv. Ivana. 


... nekropola u Studencima jedan je od sedam lokaliteta na području Ljubuškoga na kojima je registirano ukupno 214 stećaka.



... posebnost ovog lokaliteta su brižljivo izrađeni primjerci koji su pripadali bogatijem društvenom sloju. Najčešće zastupljeni simbol na ovom lokalitetu je simbol križa. Zanimljiv je štit s mačem, koji je rijetko viđen u srcolikom obliku, kao na ovom lokalitetu.









... značenje imena samog naselja odnosi se na studènac, zdenac, izvor, vrelo, sabiralište vode; studenica, hladna voda. 



... kameni most na vrelu Studenčice (Kajtazovina).



... jednolučni kameni most datira vrlo vjerojatno iz osmanskoga doba.







... župa i svetište Srca Isusova u Studencima!


... početak izgradnje seže u 1908. godinu izdvajanjem iz starih župa.
... sljedećih godina započti su radovi za izgradnju crkve, ali ih je prekinuo Prvi svjetski rat. Crkva je građena i završena uoči Drugog svjetskog rata, između1934. – 1938.


... tijekom drugog svjetskog rata župa je pretrpjela velike gubitke: poginulo je 257 vjernika, četiri svećenika podrijetlom iz župe (dr. fra Rade Vukšić, fra Andrija Jelčić, fra Nenad Pehar i fra Lujo Milićević) te nekadašnji župnik fra Grgo Vasilj, koji je bio zaslužan za otvaranje dviju osnovnih škola 1933. Većina stradalih su stradali u partizanskim zločinimakrajem rata. Daljnjim progonom Crkve, u Studencima prestaju raditi sva katolička društva: Treći red sv. Franje, Društvo Srca Isusova, Katolička akcija i Društvo za širenje vjere. Poslijeratni župnik mons. Andrija Majić, dva je puta nevin bio u zatvoru (1949. – 1950. i 1958. – 1962.). Početkom 1960-ih, zbog neimaštine i gladi, te proganjanja tadašnjih vlasti, znatan dio župljana odlazi na rad u inozemstvo, najviše u tadašnju SR NJemačku, a taj odlazak je potrajao sve do sredine 1980-ih.

... spomenik žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata. 

 

Nema komentara:

Objavi komentar