četvrtak, 7. srpnja 2022.

... oči pune Hrvatske - s. Bolfan, crkva Sv. Petke !

 ... napuštam Globočec Ludbreški i monumentalni kip Sv. Vinka koji čuva i motri cijeli kraj te kroz Čukovec dolazim u naselje Bolfan. Kod ove stare pravoslavne crkve Sv. Petke ne mogu ne zastati.


... sam Ludbreg poznat je kao važno duhovno središte Katoličke Crkve. Tu se čuva relikvija Krvi Kristove  u ludbreškoj župnoj crkvi te je radi toga Ludbreg poznat kao hrvatsko nacionalno svetište Krvi Kristove.



... sam sam se iznenadio saznavši da se ovdje nalazi najsjevernija autohtona seoska pravoslavna zajednica u Hrvatskoj. Osim sela Bolfan zajednicu čine i sela Torčec te Belanovo Selo, Ivančec, Segovina i Čukovec (Ćukovac).


... crkva sv. Petke u Bolfanu spominje se 1755.g., dok se za sadašnju građevinu zna da je podignuta 1761.g. Danas je na žalost lokalne pravoslavne zajednice ludbreškog kraja, županije i države zapuštena, prepuštena galopirajućoj propasti.


... uočljiv je tradicionalni bizantski stil gradnje, rijedak na ovim našim prostorima. Njen ikonstas (pregrada (kamena, drvena ili metalna) koja u crkvi dijeli svetište od prostora za vjernike) donesen je ovdje nakon Drugog svjetskog rata iz zagrebačke gimnazijske kapele.



... kroz povijest mnogi žitelji su iz razloga spašavanja života prelazili na katoličanstvo ili odabirali grko-katoličku vjersku pripadnost, posebno tijekom NDH.


... ime selo duguje rimokatoličkoj srednjovjekovnoj crkvi sv. Wolfganga. No to ime bilo je domicilnom stanovništvu teško izgovorljivo pa ga je narod preinačio u Bolfan (kajkavski: Boljfan).


... pravoslavni (Srpski) živalj ovdje doseljavao tijekom 16. i 17. stoljeća. Prvo je doselilo 30-ak obitelji po vodstvom izvjesnog Ivana Maregetića koji je bio zapovjednik konjičke posade od 49 pripadnika u Ludbregu.


... cjelokupnu priču ispripovijedao mi je jedan stariji čovjek koga sam zatekao na groblju kraj crkve. Palio je svijeću i molio kraj jednog starog groba. Pitao sam ga da li je pop kad toliko zna, veli da nije, ali zna puno jako puno podataka o crkvi i svome kako kaže starom kraju. Danas živi u Švedskoj i ovdje je na proputovanju prema Crnoj gori.


... put nastavljam prema - Rasinja!

Nema komentara:

Objavi komentar