ponedjeljak, 8. svibnja 2023.

... oči pune Hrvatske - Speleon!

 ... konačno divan dan, vabi Sunce, zove motor. Gdje poći, jer izbora je puna "bilježnica". Nakon buđenja i jutarnje kave odlučujem iskoristiti podarenu subotnju toplinu i izbjeći skore gužve prema južnim destinacijama. Odluka je pala na Baraćeve špilje i Speleon. Lički centar ledeneog doba. Kao Lici nedostaje hladnoće i snijega, možda i da u ovim poremećenim klimatskim godinama.

... tankanje Šokca, popunjavanje novčanika i autoputom (što mi je rijedak običaj) lovim smjer Karlovca. Promet blago pojačan koji uključuje i idiota koji nakon naplatnih na Lučkom cilja benzinsku iz zadnje kučice lijevo ravnocrtno kao da ima zadnje tri kapi goriva, Ne gleda i ne opaža ni mene ni ostale sudionike u prometu, zaustavlja se gotovo u izlogu benzinske pa zaključujem da se skoro ukenjao kao i ja kad sam ga kočeći izbjegao. Idemo dalje, što da mu još opsujem izvan repertoara najbliže ženske obitelji osim majke. Majke štujem te ih ne spominjem u grubim riječima, kao ni svetinje. Vožnja nakon Karlovca ugodna, isprekidana povremenim radovima koji malo uspore promet no s dva kotača uvijek se "uglavnom poštujući pravila" probijem na početak kolone ispred privremenih semafora. Ne zastajem ni u Slunju, pičim dalje, jer me nakon dugo vremena obuzela pozitivna groznica stizanja na željeni cilj. Ma u ovako ugodnoj vožnji nepuni sat i pol od Zagreba gotovo i ne osjetiš potrebu za stankom. Malo nakon parkića u kome ponosno na promet pazi vođa Rakovičke bune Eugen Kvaternik, u samom centru mjesta skrećete lijevo sa glavne prometnice D1. Postoji i neveliki putokaz. Ne biste trebali promašiti smjer za ovaj moderni centar ledenog doba udaljen od Rakovice 15-ak km. Miris svježe uzorane zemlje poziva na malu foto stanku. Aparat škljoca, ptice iz grmlja pjevaju, leptiri vrludaju. Gas do Speleona - vremeplova koji nas vodi podzemljem od srednjeg vijeka do pleistocena.





... preciznosti radi, Speleon je dio Centra podzemne baštine i projekt je Javne ustanove Baraćeve špilje. Dođoh, parkirah, uđoh. Prostrano, novo, moderno. Ljubaznost vodiča, djelatnika na prvu. Dozvoljavaju mi "parkirati" jaknu i kacigu na njihovoj vješalici. Ulaznica je u promotivnom razdoblju do 22. svibnja "teška" 10EUR-a. Nije to puno za posjetu i doživljaj ovakvom vremeplovu. Potrošim ih na nekoliko piva s društvom. Uz ljubazne domaćine dobrodošlicu na špiljsko-lavljem jeziku zaželi Vam špiljski lav. U malom atriju susrećete malog biljoždera medu, hijenu koja je negdje ponijela antilopinu nogicu za večeru i prijeteće zubatog onovjekog vuka.















... vodič edukator, g. Filip Špehar, izuzetno prilagodljiva osoba slušateljima, verbalno jasan, na sva pitanja ima potpune i precizne odgovore. Krećemo u obilazak i u tom trenutku shvaćam kako sam došao s praznom baterijom u fotiću. No ipak imam malog Canona koji spašava priču. Prvo u maloj dvorani gledamo kratki film kao uvod u ledena razdoblja.










... krećemo u slijedeću dvoranu. Treba istaknuti kako je ovaj Multimedijalni centar posjeduje prvu hrvatsku speleoteku, knjižnicu sa zbirkom od oko 6500 većinom doniranih knjiga. Knjige su sa više od 30 govornih područja. Ispod polica s knjigama kriju se tematske ladice s različitim artefaktima. Knjige možete i ovdje proučavati, čitati, učiti iz njih.



... u daljnjem obilasku vodič vas vodi kroz tajne podzemlja. Lcd ekrani i postav doprinose edukaciji kroz svoje prikaze i popratne vodičeve riječi. Skoro sam zaboravio spomenuti kako osim špiljskog lava, u postavu srećemo i vunastog nosorog. Izradila ga je specijalizirana tvrtka Quagga iz Španjolske u realističnoj veličini.



Možete se u kružnom obilasku približiti staroj speleološkoj opremi. Uočiti ćete nalaze iz iskopina koje su naporom pronašli i obradili speleolozi, arheolozi i paleontolozi.







... najzanimljiviji pronalazak osim životinjskih ostataka i endemičnih vrsta čini misterijansko oruđe. Pronalazak malog strugala (možda nožića) donijelo je veliku povijesnu i znanstvenu vrijednost ovom nalazištu.


... vilica špiljskog lava










... "švicarski nožić" iz ledenog doba, odnosno kutno - strugalo-ručni alat!


... ovo musterijensko oruđe iz doba neolitika predstavlja dokaz života praljudi u ovom dijelu Hrvatske, odnosno u Gornjoj Baraćevoj špilji. 


... moram pohvaliti što su u centru izgradili i dječje kutke i dječju igraonicu. Izuzetno je dojmljivo što su mnogi plakati opremljeni "Brailicom (Brajicom)"! Pohvalno!


... u centru možemo puno naučiti o građi Zemlje te porijeklu i vrstama stijena te reljefa.













... o svemu se može naučiti sa stranice:



... u spilji živi čak 56 životinjskih vrsta, od čega je ponešto i endema!









... još malo o centru: Speleon je kružnog oblika. Prostire se na čak 1200 m², od toga je 850m² namijenjeno za stalni postav. Šetnja njime vodu nas kroz četiri teme – speleologiju, geologiju, arheologiju i paleontologiju. Centar je vrijedan gotovo 20 milijuna kuna, a izgrađen je uz pomoć europskih nepovratnih sredstava. Ulaz u Speleon projektiran je u obliku velike staklene stijene i  imitira ulaz u špilju. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište.














Nema komentara:

Objavi komentar