četvrtak, 6. lipnja 2024.

... oči pune Hrvatske - Terra Panonica (Pleternica)!

 ... nastavak uživancije u Pleternici. Preko puta Muzej-a bećarca još jedno je reprezentativno zdanje. Interpretacijski centar Terra Panonica. Zemlja Panonskog mora.


... još pod dojmovima i s taktovima bećarca prijeđosmo cestu i uđosmo u jedan drugi, prastari svijet. Moderno plavetnilo koje nas vraća u davnu prošlost objašnjavajući ljepotu nekadašnjeg Panonskog mora od prije 24 milijuna godina. Prava sitnica! Na ulazu nas sa zida pozdravlja kit Đuro uz ljubaznu domaćicu, djelatnicu centra. Krenusmo u istraživanje drevnih (i sadašnjih) biljaka i životinja ovoga kraja te tadašnjeg ogromnog prostora Panonskog mora.




... lusteri izrađeni po uzoru na koralj!


... odmah nakon pozdrava upućeni smo u ono što je pred nama kroz šest tematskih cjelina. Počinjemo roniti Panonskim morem pomoću VR naočala. *VR naočale mogu koristiti dvije osobe u isto vrijeme i nalaziti se u zajedničkoj virtualnoj stvarnosti. Možete se međusobno vidjeti i komunicirati pokretima! Ovo iskustvo zasigurno nikad nećete zaboraviti.
... zanimljivo iskustvo, posebno za nas neiskusne s takvim čudnim pomagalom na glavi! Zar sam ovo oženio, zapitah se!? :)


... spomenuh tematske cjeline koje ćete ovdje doživjeti. *Istraživanje pradavnog Panonskog mora, upoznavanje pet staništa iz okruženja: slavonskih šuma Dilj gore, značajnog krajobraza Sovskog jezera, vodenog carstva rijeke Orljave, obojenih mirisnih travnjaka i tajanstvene špilje Trbušnjak.


... istovremeno okret prema raljama megalodona koje se sjurio prema nama. Nezaboravno.


... a vidi ovo! ... teško je prenijeti doživljaj ove šetnje jer ne mogu opisati svaki uzdah, iskreni zadivljenost, gubitak orijentacije u tim plavetnim "dubinama". Plivaju pradavna bića oko nas, a mašta radi svašta upotpunjavajući doživljaj.


... kako baš nismo najmlađi naraštaji nismo zavirivali u edukacijske škrinje koje su većinom njima namijenjene s ciljem poticaja ljubavi prema prirodi i njenom očuvanju. Rekoh da nismo najmlađi, no crtiće nitko ne odbija. Tako smo i mi upućeni u multimedijalnu dvoranu pogledati petnaestominutni 2D animirani film. Opet je kit Đuro glavni lik.




... nekada je između Psunja, Papuka i Krndije, gora nadomak Pleternice, podmorjem Panonskog mora krstario najstariji i najveći sisavac – kit? **Znanost kaže da su u davnini, prije dvadesetak milijuna godina, pomicanjem tektonskih ploča stvoreni planinski lanci (Karpati, Alpe i Dinaridi) koji su odijelili ogromne količine vode.




... proširena stvarnost uz pomoć tableta. Proučavamo zidni postav određenih biljnih i životinjskih vrsta, njihove zanimljivosti i jedinstvenosti. Učimo te na kraju odgovaramo na kviz pitanja. Tko nije pazio na satu!? *Uz kreativne ilustracije, diorame i nadasve zanimljive tekstove i izloške, upoznajte bića koja plivaju, gmižu, hodaju, pjevaju, love i lete.





*** “Pomicanjem tektonskih ploča prije dvadesetak milijuna godina stvoreni su planinski lanci (Karpati, Alpe i Dinaridi) koji su odijelili ogromne količine vode pradavnog mora. Nastalo je jezero sa slanom vodom koje je postepeno izgubilo salinitet. Ta izolacija natjerala je žive organizme na prilagodbu na nove uvjete života što je dalo zamaha razvoju osobite, ponekad i endemske, flore i faune. Kasnije je i jezero presušilo, a otoci slavonskog arhipelaga postali su slavonske planine, a morsko dno postalo plodno kopneno stanište brojnih vrsta. Mijenjajući ime: mare postaje terra” nastavljaju s objašnjenjem Muze te dodaju kako su metamorfoze planeta i stalne mijene i transformacije u prirodi lajt motiv koncepcije izložbe koja posjetitelja poziva na multimedijalni doživljaj i istraživanje prirodnog svijeta mare/terra kao nevidljivog i vidljivog, pradavnog i sadašnjeg, naoko statičnog, a u stvari u stalnom kretanju, nepresušno vitalnog i istovremeno krhkog.





... važno je znati:
Lokacija
Trg Zrinskog i Frankopana 4,
Pleternica, 34310 Hrvatska

Radno vrijeme
Utorak – Petak
08:00 -16:00
Subota – Nedjelja
16:00 – 20:00

Email:
info@terra-panonica.hr
Kontakt:
034/ 255 – 411

POTREBNA PRETHODNA NAJAVA!



...  fosili kroz izrađene replike nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti “slavonskog arhipelaga”.


... grad Pleternica nositelj je projekta Interpretacijskog centra Terra Panonica. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pomaknute su granice stvarnosti i mašte.





... pravretence na dlanu!

Nema komentara:

Objavi komentar