četvrtak, 18. svibnja 2023.

... oči pune Hrvatske - Kaštel Lukšić (ljubavni Kaštel)!

 ... slijedom glavne prometnice koja prati obalu Kaštelanskog zaljeva dolazimo u Lukšić. U njemu sam tijekom kratkog obilaska otkrio tri znamena: dvorac, u dvorcu ljubavnu priču i park. No nije to tako jednostavno pa hajmo redom kroz priču o venecijansko-trogirskom plemstvu, dvorcu, događaju i zajedničkoj im prošlisti.


... dvorac je i ovdje naravno izgrađen u obrambene svrhe. Graditelji su mu braća Nikola i Jerolim Vitturi. Plemići su 1487.g. zatražili i dobili dopusnicu od mletačkog dužda za gradnju dvorca kaštela odmah uz more. Opet je cilj zaštita vlastitih obitelji i težaka iz okoline. Renesansni dvorac odnosno raskošna renesansna palača završena je 1564.g. Predstavlja najveću renesansnu utvrdu u Kaštelama. Oko dvorca je nastajalo naselje.



... dojam i sliku dvorca sa glavnog ulaza kvare auti za koje mi se čini kako bi uparkirali i unutar njegova atrija da mogu.


... lijepo je zateći u moru opustjelih i ruševnih dvoraca diljem Lijepe naše i jedan obnovljeni i očuvani biser.



... u 18 st. je pokretni most zamijenjen kamenim na jedan lukObrambeni sustav oko kaštela Vitturija činio je jarak širine 10 metara.



* U sredini dvorca nalazi se dvorište s arkadama dok su na I i II. Katu smještene galerije.
Danas se u obnovljenom dvorcu Vitturi nalaze Muzej Grada Kaštela, Turistička zajednica Grada Kaštela te druge kulturne ustanove. Postaje kulturno središte Grada u kojem se održavaju izložbe, koncerti, kazališne predstave i sl.



... na sredini južnog pročelja nalazila su se morska vrata kroz koja su unošeni tereti sa brodova.



... kaštel je nekoliko puta nadograđivan. Na vijencu drugog kata galerije stoji natpis: “Braća Jakov i Jerolim Vitturi izgradiše u ovom obliku vlastitim troškovima 1564.” Ja sam vjerojatno taj natpis promašio i "ulovio" ovaj.
 

... a sad mala "love stori", ljubavna pričica o kaštelanskim Romeo i Julija paru čiji je život završio tragično. Miljenko Rušinić (Rosani) i Dobrila Vitturi. 
*** Priča o ovoj nesretnoj ljubavi započinje upravo unutar zidina kaštel Vitturija gdje su se u drugoj polovici 17. stoljeća upoznali Dobrila Vitturi i Miljenko Rušinić. Oboje potječu iz plemićkih obitelji, no kako to inače biva očevi su im se posvađali oko feudalnih prava nad seoskim težacima. Dobrilin otac Radoslav zabranjuje Miljenku dolazak u kaštel, stoga su se mladi ljubavnici sastajali pod okriljem noći upravo na vratima koja gledaju na more. Nažalost, njihova ljubav nije ostala skrivena. Nakon što su roditelji otkrili što im kćer potajice radi, Dobrila se stavlja pod strogi nadzor svoje majke, a Miljenko je poslan u Veneciju u duždevu službu. No, ponosni konte Radoslav tu nije stao. On je odlučio udati svoju kćer za znatno starijeg trogirskog plemića Družimira. Na sami dan svadbe, Miljenko stiže na ceremoniju te sprječava vjenčanje točno u trenutku najsvečanijeg trenutka bračne prisege. 

                                       

*** Naravno da ljubavnicima nije bilo dopušteno da napokon uživaju u svojoj ljubavi. Dobrilin otac kćer šalje u koludrički samostan Sv. Nikole u Trogiru. Miljenko pokušava to spriječiti, no na trogirskoj obali izaziva nered te biva prognan u franjevački samostan na otočiću Visovcu na rijeci Krki. Sudbina nekako uvijek biva na strani istinske ljubavi te Miljenko upoznaje seljanku Božicu koja je nekoć bila Dobrilina dojilja i preko nje šalje poruku svojoj zatočenoj voljenoj. Ona nekako uspijeva pobjeći iz samostana, no Miljenko je ne dočekuje na dogovorenom mjestu. Posve sama usred noći biva uhvaćena od strane hajduka kojima obećaje da će ih odvesti do Miljenka. Dobrila ih vodi na Visovac gdje se Miljenko prerušio u svećenika, a ona vjeruje kako se njen voljeni ne želi potajice vjenčati za nju. 

                                                   

*** Konte Radoslav doznaje za bijeg “neposlušne” kćeri te kuje opak plan. Pruža ruku Miljenkovom ocu koji zajedno na Visovac šalju izaslanike koji trebaju ljubavnike nagovoriti da se vrate – oprošteno im je te se mogu napokon vjenčati. Sretni ljubavnici napokon su stali pred oltar 1690., a u samom kaštel Vitturiju je organizirano raskošno slavlje. Međutim Dobrilin otac nikad nije namjeravao oprostiti te navečer puca i ubija svog zeta na mostu ispred utvrde koji umire u rukama svoje drage Dobrile.


*** Legenda govori kako samo nekoliko mjeseci kasnije Dobrila od silne tuge obolijeva te umire. Posljednja želja joj je bila da bude pokopana uz svoju ljubav na groblju pored crkvice sv. Ivana na Rušincu. I dan danas se tamo nalazi nadgrobna ploča na kojoj piše “pokoj ljubovnikom”. Priča o nesretnoj ljubavi Dobrile i Miljenka ispisana je u romanu te je pretvorena u dramu i operu.


                                                                       ... toranj crkve UBDM.


... ajmo Burke dalje, uskuhao sam, ajmo brm, brm....




** U blizini kaštela i danas se nalazi perivoj Vitturi, kulturni spomenik te spomenik parkovne arhitekture. U inventaru parka ističu se prije svega elementi karakteristični za sredozemne krajeve. U drugoj pol. XVIII. st. uredio ga je plemić Radoš Micheli Vitturi. Bio je poznati poljoprivredni stručnjak te predsjednik Agrarne akademije u Lukšiću.




... u perivoju su sačuvani stari primjerci čempresa, alepskoga bora, pinije, lovora i dr. Posebno je zanimljivo egzotično drveće iz porodice kakaovca, mirisavog kalikantusa i drugih. Park je na površini od 7450 četvornih metara.

Nema komentara:

Objavi komentar